Beslenme Alışkanlıklarınız Tansiyonunuzu Yükseltmesin

Yüksek kan basıncı olarak bilinen hipertansiyon, Türkiye’de yaklaşık her 100 kişiden 30’unda görülüyor.

Haberler 17.05.2017 - 09:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyetisyen Sibel Mumcu, Tüm metabolizmay dorudan etkileyen en önemli faktör olan beslenme hipertansiyon için hayati önem tar dedi.

Aratrmalara göre Türkiyede yaklak her 3 kiiden birinde görülen hipertansiyon beraberinde ciddi hastalklar da getiriyor. Koroner kalp hastalklar için ciddi bir risk faktörü olan hipertansiyon ilerleyen dönemlerde kalp krizi, damar sertlii, böbrek yetmezlii ve görme bozukluuna neden oluyor.

Hipertansiyonun, felç geçirme olasln da 7 kat artrdn belirten Diyetisyen Sibel Mumcu, Hastaln nedenleri arasnda kaltm faktörü, ya, stres, sigara tüketimi ve çeitli hastalklarn etkisinden bahsedilse de beslenme ilikisi de göz ard edilemeyecek kadar önemlidir dedi. Diyetisyen Mumcu, imanlk ve ar tuz tüketiminin göz ard edilmemesi gerektiini hatrlatarak, Yanl beslenme ve yaam tarz alkanlklar hipertansiyona neden olabilir. Ayn zamanda ailede hipertansiyon öyküsü varsa vücut arl mutlaka kontrol altnda tutulmaldr dedi.

Metabolizma dengesi için beslenmede bunlara dikkat

Metabolizmadaki dengeyi korumak için beslenme ve yaam tarzmzda da bir denge olmas gerektiini açklayan Mumcudan beslenme önerileri öyle;

Daha az hayvansal (doymu) ya tüketin. Etin görülen yalarn ve tavuun derisini ayrn. Beyaz eti krmz ete tercih edin. Paketlenmi gdalarn etiketlerini inceleyin, düük ya veya yasz ibaresi olanlar tercih edin.

Düzenli olarak balk yiyin. Haftada en az 2 kez balk tüketmek kan basnc denetiminde önemli görev alr.

Mineral ve lif gibi ek besin maddelerini alabilmek için tam tahl içeren yiyecekleri tercih edin. Örnein tam buday ekmei ya da tam tahllardan yaplan dier ürünler, meyve, sebze ve kuru baklagiller iyi seçimlerdir.

Daha az eker ve ekerli yiyecek tüketin. ekersiz içecekleri tercih edip, yiyecek ve içeceklerinize eker eklemekten mümkün olduunca kaçnn.

Tuz tüketimini snrlandrn. Tuz içerii yüksek ilenmi et, arküteri ürünleri, sakatatlar tüketmeyin, salamura, konserveler, kuru yemiler vb. abur cuburlar gibi fazla tuzlu yiyeceklerden kaçnn.

Düzenli fiziksel aktivite tüm hastalklarda olduu gibi hipertansiyon tedavisinde de önemlidir. Bu nedenle çok hareket edin, düzenli olarak yürüyün. Günlük sv tüketiminizi artrn, su içmeyi ihmal etmeyin.

Ana Sayfaya Git