Beyin kafatas içinde yer alan yumuak kvamda bir organdr. Birçok koordineli ve rastgele hareketin merkezidir. Bilinç ve duygusal yaamn da merkezindedir. Hayati fonksiyonlarmz kontrol eder. Bu nedenle, hayatmzn merkezindedir. Beyinle ilgili en ufak bir hastalk üphesi, hastay ciddi moral bozukluuna ve depresyona itebilir. Ancak gerçek, öyle deildir. Beyinde yer alan her hastalk, kitle, kist her zaman ciddi sonuçlarla sonuçlanmaz.
En yaygn belirti ba ars!
Beyinde yer kaplayan hastalklara baktmzda bunlarn benign (iyi), malign (kötü) karakterlerde davran gösterebildiini söyleyebiliriz. Hastalar kitlenin bulunduu yer ile ilgili fonksiyonel kayplarla ve genel ikayetler ile doktora bavururlar. Hastalarda problemin balamasnn ana sebebi; kapal bir alanda bulunan beyinde yani kafa içinde basncn artmasdr. En sk bavuru sebebi ba arsdr. Sonrasnda bulant-kusma, uur dalgalanmalar, uyku hali, ba dönmesi ve nöbet geçirme, vücudun farkl bölgelerinde kuvvetsizlikler, itahszlk, unutkanlk gelmektedir. Ancak ikayetler çok daha çeitlilik gösterebilir. Hastalarda kitlenin bulunduu yerin farkllna göre dengesizlik, çift görme, görememe, yazlan okuyamama, konuamama, konuulan anlamama, yeni kelimeler ile konuma, iitme bozukluklar, kulaklarda çnlama, kiilik deiiklikleri görülebilir. Bazlarnda ise kafada ilik, gözde dar doru ime, yüz felci gibi belirtiler olabilmektedir.
* Benign (yi huylu) Tümörler
Aslnda bu tabiri yava büyümelerinden, beyin dokusundan kolay ayrlabilmelerinden, tedavilerle sonuçlarnn iyi olmalarndan ve genellikle beyin dokusu dndan gelimi olmalarndan almlardr. Tabii ki en önemli tany patoloji sonucu vermektedir. Ancak genellikle meningiomalar, hipofiz adenomlar, kraniofaringiomalar, dermoid ve epidermoid tümörler, kolloid kist, nörinomlar bu gruba girmektedirler. Cerrahi olarak tedavi edilen ve tedavilerinde baar ans çok yüksek olan bu kitlelerde genellikle ameliyat sonrasnda ek bir tedavi gereksinimi olmamaktadr. yi huylu kistler genellikle içi sv dolu büyümeyen ya da çok yava büyüyen iyi huylu yer kaplayan lezyonlardr. Kistlerde eer bulunduu yerde beyindeki su dolanmn bozan bir yerleim yoksa takip etmek ve büyüme durumunda müdahale etmek esastr. Kistin çkarlmas, kistin boaltlp takip edilmesi, kistin bir sistem taklarak sürekli boaltlmas tedavi seçenekleri arasndadr.
* Malign (Kötü huylu) Tümörler
Kabaca 2 balk altnda incelenirse; Glial tümörler: Beyin dokusu içinden gelien tümörlerdir. Ya beyindeki sinir hücrelerinden ya da beyindeki sinir hücreleri arasndaki destek hücrelerinden çkmaktadrlar. Beynin en sk görülen, tümörleridir. Ayn zamanda beynin en sk görülen malign tümörleridir. Hzl büyüme ve beyine yaylm özelliine sahiptirler. Kontrolsüz çoalabilmektedirler. Dereceleri vardr. Derecelerini radyolojik olarak tahmin etmek mümkün olsa da kesin tany ve sonucu patoloji vermektedir.
Vakit kaybetmemek gerekiyor!
Genellikle ikayetler çok hzl gelimekte ve ikayetlerin bir çou beraber olmaktadr. Hastalara tan konulduu anda, fazla zaman kaybetmeden tedaviye balanmaldr. Bu tedavilerin banda da cerrahi tedavi gelmektedir. çünkü buradaki asl amaç; tümörün yaratt yükü ortadan kaldrmak ve beyini rahatlatmaktr. Sadece cerrahi tedavi ile yetinilmemektedir. Hastada patoloji sonucuna göre genellikle ek tedavilere ihtiyaç duyulmaktadr. Bunlar; streotaktik radyoterapi, konvansiyonel radyoterapi, kemoterapi olabilmektedir. Süreçte hastay yakndan takip etmek gerekmektedir. Hastalar çok disipliner ekilde (onkoloji uzman, radyoloji uzman ve beyin cerrah beraber) takip etmek gerekir.
Metastazlar: Vücudun baka bir yerindeki tümörün beyine yaylmas ile beyinde kötü huylu yaylm ve bas yaratan tümörlere, beyin metastaz denir. Genellikle bunlar; akcier, meme ve barsak sisteminden olmaktadrlar. Böbrek, cilt ve prostat kaynakl da olabilmektedirler. Hzl yaylmldrlar. Hastalarda birden fazla yerde yaylm görülebilir. Tedaviyi belirleyen noktalardan bir tanesi budur. Eer çok fazla ve beynin derin noktalarna yaylm varsa daha çok onkolojik (radyoterapi, kemoterapi)tedaviler uygulanr. Ancak; tek yaylm ya da çkarlmasnda hastada ek problem yaratmayacak kitleler görülürse, cerrahi olarak tedavi etmek gerekir. Bu srada yaylmn geldii organdaki kitlenin de tedavisini e zamanl programlamak gerekir. Dier hekimlerle konsulte edilerek, aciliyet durumuna göre tedaviyi ekillendirmek gerekecektir. Operasyon sonrasnda da hasta yakndan takip edilmelidir.