Beynin yoğun çalışması insana özgü değil

İnsan beyni, fiziksel büyüklüğüne oranla diğer organlardan daha fazla enerji kullanması bakımından benzersiz değil.

Haberler 02.11.2017 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bilim adamlar, insan beyninin vücudun küçük bir bölümü olduu halde çok enerji harcamasnn baz hayvanlarda da görüldüünü, beynin youn çalmasnn insana özel bir durum olmadn tespit etti.

ABDnin Duke Üniversitesinden Antropoloji Profesörü Doug Bayer ve aratrmac Arianna Harrington, sonuçlarn The Journal of Human Evolution dergisinde yaynladklar aratrmalarnda 22 hayvan türünde beyinin enerji tüketimini inceledi.

Enerjinin beyne damarlar araclyla glikoz denilen bir eker formunda tandna dikkat çeken aratrmaclar, hayvan türlerinin belirli bir kafatas kemik kesiti içinden geçen damarlardaki glukoz miktarn ölçtü.

BEYNN YOUN çALIMASI

Aratrmaclar, ölçümler sonunda insan beyninin oransal olarak kemirgenlerden, makak ve babun gibi eski dünya maymunlar ile empanze ve orangutan gibi büyük maymunlardan daha fazla enerji harcadn ancak kalem kuyruklu aaç sivrifaresi, cüce ipek maymunu ve halka kuyruklu lemur gibi test edilen baz türlerin oransal olarak insanlara yakn veya daha fazla beyin enerjisi harcadn belirledi.

Aratrmaclar, mevcut verilerin, enerji tüketen beyinlerin batan öyle mi olutuu yoksa bilisel zorunluluklarn zamanla beyni daha fazla enerji tüketir hale mi getirdiini açklamadnn altn çizdi.

nsan beyni fiziksel olarak vücudun yüzde 2si kadar yer kaplad halde, bazal metabolizmann toplam enerjisinin yaklak yüzde 27sini kullanyor.

Ana Sayfaya Git