"Bilgisayar bağımlılığı gençlerde inme riskini artırıyor"

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, her yıl inmeden dolayı 40 bin insanın hayatını kaybettiğini belirterek, "Bunun yaklaşık 15 bini geç kalmadan dolayı. Her gün yarım saat yürümek, kilo vermek, uyku hastalığı varsa bunun önlemini almak, üç öğün sebze ve meyve tüketmek inme riskini azaltıyor. Uzun süre bilgisayar karşısında hareketsiz oturmak ise gençlerde dahi inme riskini artırıyor." dedi.

Haberler 09.04.2018 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk Üniversitesi Tp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dal Bakanln da yapan Öztürk, inmenin dünyada ve Türkiyede birinci derecede halk sal problemi olduunu söyledi.

nme görülme olaslnn yaa bal arttn dile getiren Öztürk, Yaplan son çalmalarda önlenebilir risk faktörlerinin engellenmesiyle inmelerin yüzde 90 önlenebiliyor. diye konutu.

Konumann aniden bozulmasnn ve deimesinin, ani görme kaybnn, yüzde asimetri olumasnn, kol ve bacakta ani kuvvet kaybnn inmenin belirtileri olduuna dikkati çeken Öztürk, öyle devam etti:

Bu belirtilerin olduu hastalar, tansiyonlarna müdahale edilmeden hastaneye götürülmelidir. Ksa süren konuma bozukluu inme riskinin habercisi olabilir. Bunun arkasndan büyük bir felç gelebilir. Her yl inmeden dolay 40 bin insan hayatn kaybediyor. Bunun yaklak 15 bini geç kalmadan dolay. Her gün yarm saat yürümek, kilo vermek, uyku hastal varsa bunun önlemini almak, üç öün sebze ve meyve tüketmek inme riskini azaltyor. Uzun süre bilgisayar karsnda hareketsiz oturmak ise gençlerde dahi inme riskini artryor. Özellikle bilgisayar banda oturan gençler ve çocuklarda, fiziksel aktivitenin yetersiz olmas, hareketsiz kalmak kan yalarnn artmasna ve kan dolamnn bozulmasna neden oluyor. Belirli saatlerde mola verip egzersiz yaplmaldr.

Bilgisayar bamll gençlerde inme riskini artryor

Öztürk, sigara, diyabet, alkol, obezite ve fizik egzersizlerinin önlenebilir risk faktörleri arasnda olduunu anmsatarak, unlar kaydetti:

Kiinin yüzünde asimetri olumusa, konuma bozukluu varsa, kolda ya da bacakta aniden oluan kuvvetsizlik ve uyuma olumusa bu yüzde 95 inmedir. Bu yüzden en yakn nöroloji uzmannn olduu merkeze bavurulmaldr. Son yllarda nörolojik hastalklarda tedavide en fazla iyilemenin saland alan inme hastaldr. Önceden damarda bir phtlama olduunda elimizden bir ey gelmiyordu ancak u an olanaklar o kadar güçlü ki damar içindeki phty ya eritiyoruz ya da uygun vakalarda çekebiliyoruz. Bu ekilde tedavi olan hastalarn da üçte biri tamamen düzeliyor.

- Tedavi için elimizde her türlü imkan mevcut

Geçmite inme hastal geçirenlerin felç kalacana kesin gözüyle bakldn vurgulayan Öztürk, nmeyi tanmak ve fark etmek son derece kolay. Tedavi için elimizde her türlü imkan da mevcut ancak hastalarmz tüm gelimelere ve inme belirtilerine ramen hastaneye gelmekte geç kalyor. Bize ortalama 5. saatte geliyorlar. Bu yüzden tedaviden etkin ekilde yararlanamyorlar. Belirtilerin ortaya çkmasndan sonra hastalar en ksa zamanda bize gelmelidir. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git