Bilgisayar başında uzun zaman geçirenler dikkat!

Uzmanlar, bilgisayar başında fazla vakit geçiren kişilerde; boyun fıtığı, bel fıtığı ve karpal tünel sendromunu tetiklediğine dikkat çekiyor.

Haberler 10.01.2022 - 10:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR-Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Doç. Dr. Ahmet nanr, konu hakknda u bilgileri verdi:

Bilgisayar banda fazla vakit geçirmek; boyun ft, bel ft, fibromiyalji, boyun düzlemesi, bel düzlemesi, ulnar tünel, cubital tünel ve karpal tünel sendromunu tetikleyebiliyor Sürekli ayn hareketlerin yaplmas sonucu meydana gelen karpal tünel sendromu, günlük ilerin yaplmasn dahi zorlatrabiliyor.

Karpal tünel sendromu; el bileinden geçen sinirin, geçtii kanal içinde skmas sonucu meydana gelen bir hastalktr. Vücuttaki en önemli organlarndan biri olan elimizin en büyük siniri olan median sinir, parmaklara doru seyri srasnda el bilei seviyesinde karpal tünel adyla bilinen anatomik yap içerisinde yüksek basnçlara maruz kalabilmektedir. Bu artan basnç zaman içerisinde parmaklarn hissinde ve baparmak hareketlerinde azalmaya ve kayba sebep olabilecek median sinir hasarna yol açabilmektedir.

Karpal tünel avuç içinde yer alan, bilein ön yüzünde bulunan, bilek kemiklerince çats oluturulmu, transvers karpal ligament denen kalnca bir ba ile taban oluturulan, içinden tendonlar ve median sinirin geçtii iki ucu açk tünel benzeri bir yapdan oluur.

Tedavi edilmedii takdirde elde kalc hasarlar oluturan, 20 kiiden 1inde görülen ve 45 ile 60 ya bayanlarda daha sk ortaya çkan Karpal tünel sendromudur. Özellikle masa ba çalanlarda oldukça sk görülür ve yine hamilelikte de oluabilecek bir bozukluktur.

Karpal Tünel Sendromu belirtileri arasnda; median sinirin duyusunu alan özellikle baparmak, iaret parma, orta parmak ve yüzük parmann orta parmaa bakan yarsnda görülen karncalanma, uyuma, yanma benzeri hislerdir. Nadir olarak el bileinde ar ve kavrama gücünde azalma gibi ikayetlerde görülebilir.

Karpal tünel sendromu sebepleri nelerdir?

El bileini avuca doru devaml tutan iler yapmak veya davran haline getirmek, eker hastal, tiroid hastalklar, romatoid artrit, gut ve ar imanlk sebepler arasnda saylabilir.

Tans nasl konulur?

Muayene ile tan konulur ancak baz vakalarda ultrasonografi, MR, EMG gerekiyor.

Tedavisi nedir?

Tedavide Nöral terapi, Proloterapi, steroid tedavisi, manuel terapi, kinezyolojik bantlama, egzersiz, eitim, cupping therapy, stimülasyon tedavileri yaplabilir, cevap vermeyen nadir olgularda cerrahi tedavi düünülmelidir.

Ana Sayfaya Git