Bilinçli spor kaza riskini azaltıyor!

Memorial Diyarbakır Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Necmioğlu, bilinçli sporun kaza risklerini azalttığını belirterek, yaz mevsimi ile birlikte artan düzensiz ve bilinçsiz spor aktivitelerinin, vücut direncinin düşmesine ve sakatlanmaların artmasına neden olduğunu söyledi

Haberler 04.07.2012 - 10:53 Son Güncelleme : 04.07.2012 - 10:53

Uygun olmayan spor alanlarının, özellikle kötü standartlardaki halı sahaların, yaralanmalara davetiye çıkararak, eklem hasarlarına yol açtığını dile getiren Prof. Dr. Serdar Necmioğlu, bunun yanında spor kıyafetleri ve spor ayakkabılarının uygun ve doğru olarak kullanılmamasının da ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlayabileceğini kaydetti. Yaz aylarında spor aktiviteleri nedeniyle yaşanabilecek kazalar ve alınması gereken önlemler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Serdar Necmioğlu, spor yaparken dikkat edilmesi gereken konulara açıklık getirdi. Havaların ısınmasına paralel olarak artan spor aktivitelerinin, başta spor sakatlanmaları olmak üzere bazı metabolik problemlere neden olduğunu ifade eden Necmioğlu, spor yaparken, oluşabilen kalp sorunlarının yanı sıra; düşme, kafa travmaları ve boğulma gibi çeşitli nedenlerin hayati tehlike oluşturabileceğini söyledi. Necmioğlu, Özellikle; yamaç paraşütü ve dağcılık gibi adrenalin sporlarında bu oran oldukça yüksektir. Sıcaklarda beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, gerekli sıvı tüketimi ve spor yaparken alınması gereken önlemler sayesinde spora bağlı hastalık riskleri de en aza indirilebilir dedi.

DOKUDA ANİ ŞİŞME VE ŞİDDETLİ AĞRIYA DİKKAT

Spor yaparken düşme sonrasında kişinin; yürüme fonksiyonunu kaybetmesi, uzvunda his kaybı ve şekil bozukluğunun olması, hareketlerde kısıtlılık gelişmesi, vücudun her hangi bir yerinde ani şişme ve şiddetli ağrı, dokulardan gelen anormal çıtırtı sesi olmasının ciddi bir problem işaretçisi olabileceğini belirten Prof. Dr. Necmioğlu, bu tür durumlarda çok dikkatli olunması uyarısını yaptı. Dr. Necmioğlu, böylesi durumlarda durumda vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurmanın hayati önem taşıdığını dile getirdi.

ÖĞLE SAATLERİ SPOR İÇİN UYGUN DEĞİL

Yaz mevsimi ile alınacak bazı önlemlerle; spor travmalarındaki artışın en aza indirilebileceğini ya da tamamen engellenebileceğini belirten Prof. Dr. Serdar Necmioglu, bunun için öncelikle yaz sıcaklarında güneşin dik olarak geldiği öğle saatlerinde açıkta spor yapılmaması gerektiğini söyledi. Necmioğlu, Spor yapmaya başlamadan en az 3 saat önce yemek yenilmiş olmalıdır. Vücutta sıvı kaybı oluşmaması için yeteri kadar sıvı tüketilmeli, gerekirse spor arasında sıvı tüketilmelidir. Ağır spor yapanlarda mutlaka vücudun spor öncesi germe ve hafif koşu eksersizleri ile vücut ısıtılmalıdır. Spora uygun giysi, ayakkabı ve doğru malzeme kullanmak çok önemlidir. Hava geçiren spor malzemesi ve çorapları kullanılmalı, naylon oranı düşük ürünler tercih edilmelidir şeklinde konuştu.

ALKOL VE SİGARADAN UZAK DURUN

Özellikle amatör spor yapanlar veya spora yeni başlayanların tıbbi yönden şikayetlerinin olması durumunda mutlaka detaylı bir kontrolden geçmesi gerektiğini belirten Dr. Necmioğlu, kalp ve akciğer kapasitelerinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Necmioğlu, Bu kişiler uygun şekilde proteinden zengin, lifli gıdalarla beslenmeli, alkol ve sigaradan uzak durmalıdır. Sporcunun düzenli bir gece uykusu da olmalıdır diye konuştu.

Ana Sayfaya Git