Biyonik kulak operasyonu Minik Coşkun' un tek çaresiydi.. İlk defa 2 yaşında duydu

Doğuştan kulakları duymayan Çağrı Coşkun' a yapılan biyonik kulak operasyonu başarı ile sonuçlandı. İlk kez 2 yaşında geçirdiği biyonik kulak operasyonu ile duymaya başlayan Coşkun' un ilk duyduğu kelime ise 'ABA' oldu

Haberler 23.11.2015 - 11:15 Son Güncelleme : 23.11.2015 - 11:15

Doğuştan kulakları duymayan çağrı Coşkun a yapılan biyonik kulak operasyonu başarı ile sonuçlandı. İlk kez 2 yaşında geçirdiği biyonik kulak operasyonu ile duymaya başlayan Coşkun un ilk duyduğu kelime ise ABA oldu

Arife ve Ömer Coşkun çiftinin üçüncü çocukları olarak dünyaya gelen çağrıya 28 günlükken yapılan testlerde işitme engeli teşhisi koyuldu.

Yaşı çok küçük olduğundan 2 yaşına kadar ameliyat edilemeyen çağrı Coşkun, Yıldırım Beyazıt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, son yıllarda bebeklerde de uygulanmaya başlanan biyonik kulak ameliyatı oldu. Minik çağrı, ameliyatın ardından yaşıtları gibi konuşmaya başladı.

Anne Arife Coşkun, ameliyat öncesinde çağrının sesleri duyamadığı için hırçınlık yaptığını belirtti.

Oğlu ile iletişim kuramadıklarını anlatan Coşkun, Ameliyat olduktan sonra en ufak bir şeyde bile dönüyor, bakıyor bizi dinliyor. Bu çok güzel bir şey. Bir sene boyunca bekledik. Kulak arkası cihaz almıştık duyması için ama ondan hiçbir şey duymadı. İlk zamanda çok korktu, ses duyunca bağırmaya başladı. Cihazı alıp atmak istedi dedi.

çağrının yanında elektrik süpürgesi çalıştırıldığında ya da yüksek sesle televizyon açıldığında hiçbir tepki vermediğini ifade eden anne Coşkun, iki kızında daha önce böyle bir durumla karşılaşmadıklarını söyledi.

İLK KELİMESİ ABA OLDU

çağrının kulağına takılan cihazla ameliyat sonrasında sesleri önce düşük tondan duymaya başladığını dile getiren Coşkun, İlk söylediği şey aba oldu. Anne ve babayı artık net söylüyor. Şu anda gayet iyi hırçınlığı gitti kendini çok güzel ifade edebiliyor diye konuştu.

Oğlunun özel eğitim kurumunda eğitim gördüğünü belirten anne Coşkun, ameliyatın ardından çağrının okuldaki gelişiminin de ivme kazandığına dikkati çekti.

Baba Ömer Coşkun da çağrının konuşmaya başlamasıyla çok mutlu olduklarını özellikle baba dediğinden tarifsiz hislere kapıldığını anlattı.

Odyolog Döndü Uysal ise çağrının gelişim sürecinin iyi gittiğini aldığı eğitimle yaşıtlarını yakalayacağını söyledi.

Ailelerin çocuklarında işitme sorunu olup olmadığını basit testlerle anlayabileceğine işaret eden Uysal, Eğer çocuk yeni doğmuşsa işitme tarama testi yapılacak. çocukluk çağında da olabilir. Aile çocuğun sese tepkilerini takip edecek. Seslendiğinde dönüp bakmıyorsa, seslere tepki vermiyorsa, televizyonun sesini açmaya başladığında yine tepki vermiyorsa, konuşma bozulmaya başladıysa problem var diye düşünüp, hekime götürüp test yaptırmak gerekiyor ifadelerini kullandı.

Erken dönemde rastlanılan işitme kayıplarında çocukların 1 yaşına ulaştıktan sonra ameliyat yapılabildiğini belirten Uysal, işitmenin sadece konuşmayı etkilemediğini işitmeyen bir çocukta sosyal becerilerinin zayıfladığını, zeka geriliği oluştuğunu aktardı.

BİYONİK KULAK AMELİYATI

Ameliyatın kulak burun boğaz hekimleri tarafından yapıldığını vurgulayan Ünsal, biyonik kulak ameliyatı hakkında şunları kaydetti:

İç kulağa bir elektrot yerleştiriyorlar. Aynı zamanda dışarıdaki parçasını tutacak bir mıknatıs yerleştiriliyor kafa derisi altına. Dışarıda bizim işitme cihazına benzeyen bir cihaz var. Mıknatıs aracılığı ile çevreden gelen sesleri kulağındaki cihaz sesleri işleyip kulağa ses olarak gönderiyor. İlk etapta çocuk bunları konuşma olarak duymuyor, anlamlandırmıyor. Yapılan eğitimlerle aldığı sinyalleri anlamaya başlıyor. Böylece konuşma gelişiyor.

Hastaneye ilk 3 ayda bir kontrole geliyorlar. Cihaz iç ayarları yapılıyor. Ayarları yapıldıktan sonra çocuğun işitme testlerini takip ediyoruz. Normale yakın bir duyum elde ediyoruz. çocuk konuşma eğitimi alıyor. Aldığı eğitim ödevlerini yapması ailenin uymasını bu süreci hızlandırabiliyor.

Ana Sayfaya Git