Blender yüzünden bebekler çiğnemeyi öğrenemiyor

ANNELERİN, bebeklerinin yiyecekleri daha rahat tüketmesi için kullandığı blenderların (karıştırıcı), bebeklerin çiğnemeyi öğrenmesine engel olduğu; çiğnemeyi öğrenemeyen bebeklerin parçalı yiyecekleri kustuğu kaydedildi.

Haberler 02.04.2017 - 00:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Pediatrik Beslenme Uzman Prof. Dr. Tülay Erkan, bebeklerin beslenmesi konusunda ilk 1000 günün çok önemli olduunu vurgulad. lk 6 ay sadece anne sütü, 6nc aydan 2 yana kadar anne sütünün devam etmesini önerdiklerini belirten Prof. Dr. Erkan, 6nc aydan sonra ek gdaya geçilmesinin de çok önemli olduunu vurgulad. Anne sütü erken kesildiinde veya 6 aydan sonra ek gda almayan bebeklerin demir eksiklii nedeniyle hastalandn dile getiren Prof. Dr. Erkan, 6nc aydan sonra anne sütünün içerii yeterli gelmiyor. 1 yandan önce pütürlü gdalara geçilmesi gerekiyor. Sonrasnda ise bebeklerin yiyecekleri kendi eliyle alp azna götürmesi gerekiyor. Bebekler 9uncu aydan sonra ailenin yedii yiyecekleri yava yava alabilir dedi.

1 YAINA KADAR NEK SÜTÜ VERMEYN

Ailelere 1 yana kadar bebeklere kesinlikle inek sütü verilmemesi uyarsnda bulunan Prof. Dr. Erkan, ancak 6nc aydan sonra inek sütüyle yaplm ürünlerin verilebileceini söyledi. Prof. Dr Erkan, öyle devam etti:

Alerji öyküsü olan bir aile, bebeklerine alerji yapan gdalar ötelemektense belli aylar arasnda almasn öneriyoruz. Örnein 4- 6 ay gibi bir süre alnacak bu besinlerin alerjiyi ötelemedii, aksine riski azaltt eklinde bilimsel çalmalar var. Ek ürünlerde bebek protein içerii yüksek ürünleri çok tüketiyorsa bu bebek gelecein iman oluyor.

BEBEMZ YEMYOR

Bebeimiz yemiyor, içmiyor gerekçesiyle birçok çocuun aileleri tarafndan hekime götürüldüünü dile getiren Prof. Dr. Erkan, ailelerin çocuklarn itahsz olarak nitelendirildiini anlatt. Bunun nedeninin anne- bebek arasndaki uyumsuzluktan kaynaklandn kaydeden Prof. Dr. Erkan, bebeklerin yememesinin, annenin çok basklayac yaklamndan kaynaklandn vurgulad.

BLENDER BEBEK

Prof. Dr. Tülay Erkan, özellikle ek gdaya geçite blender kullanlmamas gerektiini dile getirdi. Prof. Dr. Erkan, öyle konutu:

Bebeklerin beslenmesinde sorun, ek gdalara geçite balyor. Bu dönemde daha kolay alsn yesin diye diye yiyecekler blenderdan geçirilirse bebek daha kolay yiyecektir. Ama ileride çok büyük skntlar yaratacaktr. Blender ile pütürsüz hale getirilen yiyecei bebek itahla yiyecektir ama pütürlü yiyecee geçince bu aileler doktor doktor geziyor. Bu bebeklere blender bebek deniliyor. Bebek pütürlü yiyecei azna aldnda çineme, kartrma gibi hareketleri yaparken öürme refleksleri yaayacaktr. Biraz öürüyorsa çocuk almyor deyip geri adm atmamak gerekiyor. Bunlar doal karlamak lazm. Bu hareketlerine katkda bulunursak çocuklarn konumalarnn daha kolay gelitiini görüyoruz. çocuk öürüyor, sanki çkaracak gibi yanl yorumlarsak ileride yemeyen içmeyen çocuklar haline gelirler.

BEBEKLERLE LETM ÖNEML

Prof. Dr. Tülay Erkan, bebeim beslenmesi konusunda çocuktan gelen sinyali almann önemli olduunu, annenin de doru sinyalleri çocua vermesinin çok daha önemli hale geldiini belirterek, davransal uyuma dikkat edilmesi durumunda bu tür skntlarn yaanmayacana dikkati çekti.

Ana Sayfaya Git