Uzm. Dr. Yonca Bavl Eren, pandemi ile birlikte evde geçirilen sürenin artmasyla telefon, tablet ve TV gibi teknolojik ürünlerin uzun süre sabit pozisyonda kalarak kullanlmasnn boyun arlarnda arta neden olduunu ifade etti. Eren, Boyun arlar ban arka ksm, tek veya iki tarafl omuz çevresine, kol ve göüs ön ksmna yaylabilir. Boyun ars ile birlikte kolda ve elde uyuma, güç kayb, ba dönmesi, denge kayplar ve ba ars görülebilir. Boyun arsnn en sk görülen sebepleri boyunda kas spazm olmas, boyun ft ve boyunda kireçlenmedir. Boynumuzdaki kemikler, kemikler arasndaki ilikiyi salayan yaplar (diskler), kemiklere tutunan kaslar, tendonlar ve omurlarn arasndan geçen omurilik sinirine ait yapsal sorunlarda arya neden olabilir. Baz romatizmal hastalklar ve enfeksiyonlarda da boyun ars görülebilmektedir. Ancak arlarn yüzde 80den fazlas kaslarla ilgili ve özellikle kas spazmna baldr diye konutu.
BOYNUN YAPISI
Boynun, omurgann en hareketli bölümü olduunu ve karmak bir eklem yapsna sahip olduunu ifade eden Uzm. Dr. Yonca Bavl Eren, Boyun kafa tabanndan itibaren 7 adet omur kemii ve arasndaki disk denen yaplardan oluan boyun omurga yaps içinden omurilik siniri geçmekte ve etrafn kaslar desteklemektedir. Boyun, bamz tamak, ban hareketini salamak ve batan gövdeye geçen omurilii, sinirleri ve kan damarlarn korumakla görevlidir. Boyun ba tar ve denge açsndan da boyun sal önemlidir. Salkl boyun hafif bir eime sahiptir. Bu eim bozulursa omurgada ypranma balar ve boyun kol ars balar. Arlar kafaya, omuzlara, srta, kollara ve ellere yaylr diye konutu.
BOYUN ARISI BELRTLER
Boyun tutulmasnn, boynun hareketlerinde kstllk sk görülen ikayetler olduuna dikkat çeken Uzm. Dr. Eren, boyunda tek noktada ar veya bu arnn bir hat boyunca yaylmas, yaylan arya elik eden kollarda uyuma, karncalanma, his kusurlar ve güç kayplar olabileceini, boyun arsna bal ba ars, ba dönmesinin de hastalarn günlük yaamn etkileyen ikayetlerden olduunu söyledi.