çoğumuz zaman zaman boyun ağrısı yaşamaktayız. Peki, boyun ağrısı neden olur? Sebepleri nelerdir?
Akut boyun ağrısı aniden başlar ve genellikle birkaç hafta sonra geçer. Kronik boyun ağrısı üç aydan uzun sürer. Ağrının nedenine bağlı olarak, durum boyun ağrısı doktoruna görünmeyi gerektirebilir.
Boyun Ağrısı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavileri
Boyun, servikal omurga adı verilen omurganın en üst kısmıdır. Yapı, boynu destekleyen ve geniş bir hareket aralığına izin veren kemikler, diskler, kaslar, bağlar, sinirler ve tendonlardan oluşur. Servikal ağrı olarak da bilinen boyun ağrısı, iltihaplanma, yaralanma veya diğer anormallikler nedeniyle yapının herhangi bir bölgesinde ortaya çıkabilir.
Boyun ağrısı neden olur?
Birkaç hafta sonra ortadan kaybolan boyun ağrısı genellikle kasların gerginleşmesi veya spazmı sonucu ortaya çıkan servikal gerginlikten kaynaklanır. Egzersiz yapmaktan, uzun süre masa başında çalışmaktan veya rahatsız bir pozisyonda uyumaktan dolayı boyun ağrısı gelişebilir . Bir araba kazasından, spor aktivitesinden veya düşmeden kaynaklanan boyun yaralanması da boyun ağrısına neden olabilir.
Kronik boyun ağrısı başka rahatsızlıklara da neden olabilir. Bunlar;
- Servikal spondiloz
Boyun omurları arasındaki yumuşak disklerin aşınması ve yıpranması, çoğunlukla yaşa bağlı olarak omurilik disklerinin kuruması ve küçülmesi nedeniyle meydana gelir.
- Servikal radikülopati
Boyundaki sıkıştırılmış sinir kökünden kaynaklanan sıkışmış bir sinir, yayılan ağrıya, halsizliğe ve uyuşukluğa neden olabilir.
- Servikal miyofasiyal ağrı
Bu bozukluk, fiziksel travma veya depresyon, stres ve anksiyete gibi fizyolojik durumlar nedeniyle gergin kaslara ve hassas bölgelerin basınca duyarlı olmasına neden olur.
- Osteoporoz
Dejeneratif bir hastalık olan osteoporoz, boyundaki kemik yapısının zayıflamasına neden olur ve kırıklara veya omurların çökmesine neden olabilir.
Hem kronik hem de akut boyun ağrısı, hafif rahatsızlığa neden olabilir veya günlük aktiviteleri engelleyecek kadar şiddetli olabilir.
Boyun ağrısının belirtileri nelerdir?
- Kas gerginliği veya boyun sertliği
- Genel ağrı
- Bıçaklanma ağrıları
- Yayılan ağrı
- Uyuşma veya karıncalanma
- Kol ağrısı
- Baş ağrısı
- Azalan hareket aralığı
Boyun ağrısına evde çözüm var mı?
Özellikle boyun ağrınız küçük bir gerginlik veya yaralanmadan kaynaklanıyorsa, evde boyun ağrısı tedavisi için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Evde tedavileri denemekten kendinizi rahat hissetmiyorsanız ortopedi doktorunuza danışın.
Boyun ağrısı neden olur? Tedavisi Nedir?
- Isı veya Buz
Boyun ağrısını hissettikten sonraki ilk 24 ila 48 saat içinde iltihabı azaltmak için bölgeye buz torbası uygulayabilirsiniz. Buz terapisinden sonra, iyileşmeyi teşvik etmek ve boyun ağrısını hafifletmek için kan akışını artırmak için ısı kullanın. Isıtma kompresi kullanabilir veya sıcak duş alabilirsiniz.
- Dinlenmek
Bir yaralanmanız olduğunda bazen en iyi tedavi bir veya iki gün dinlenmektir. Boyun ağrınız spor veya egzersizden kaynaklanıyorsa, boyun kaslarınız daha iyi hissedene kadar aktiviteden kaçınmak en iyisidir.
- Esnetmeler
Boyun ağrısını hafifletmenin basit bir yolu, kas gerginliğini hafif esnemeyle serbest bırakmaktır. Yukarı aşağı baş sallamak, başınızı yan yana çevirmek ve kulağınızı omzunuza getirmek gibi yavaş hareketler kasları gevşetebilir. Daha fazla hasarı önlemek için egzersizler yavaş ve nazikçe yapılmalıdır.
- İlaç tedavisi
Reçetesiz satılan ağrı kesiciler genellikle ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı ve iltihaplanmaya yardımcı olabilecek steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçları içerir. Uygun dozaj için kullanma talimatına uyulmalı ve mutlaka bir doktor görüşü alınarak tedaviye başlanmalıdır.
- Masaj
Masajın basıncı kan akışını hızlandırmaya ve kas gerginliğini gidermeye yardımcı olabilir. Bir arkadaşınızdan veya partnerinizden boyun ve omuz masajı yapmasını isteyebilir, bir profesyonelden randevu alabilir veya bir masaj aleti kullanabilirsiniz.
Boyun ağrısı için doktora ne zaman başvurmanız gerekir?
Boyun ağrınız kötüleştiyse veya günlük aktivitelerinize engel oluyorsa ortopedi omurga doktorundan randevu almalısınız. Tıbbi tedaviye, reçeteli ilaçlara veya fizik tedaviye ihtiyaç duyan daha karmaşık bir sorununuz olabilir.
Travmatik bir düşme veya kaza yaşarsanız derhal bir doktora görünün. Ağrı ve sertlik normaldir ancak doktorunuz sizi kırık veya diğer ciddi durumlar açısından değerlendirebilir.
Ayrıca aşağıda sıralanan belirtilerin yanı sıra boyun ağrısı da yaşıyorsanız tıbbi yardım alın.
- Ateş
- Titreme
- Şiddetli başağrısı
- Mide bulantısı ya da kusma
- Işık hassaslığı
- Düzensiz kalp atışı
- Nefes almada zorluk
- Kollarınızdaki veya bacaklarınızdaki kas zayıflığı
Boyun ağrısı neden olur ve tıbbi tedavileri nelerdir?
Boyun ağrınız azalmadıysa veya kötüleştiyse doktorunuz ağrıyı hafifletmek ve boynunuzdaki hareketi yeniden sağlamak için bu tıbbi müdahalelerden birini önerebilir.
- Fizik Tedavi
Bir fizyoterapist size boynu nasıl güçlendireceğinizi gösterebilir ve gerginliği ve ağrıyı hafifletmek için kasların gerilmesine yardımcı olabilir. PT egzersizleri aynı zamanda hareketi geri kazandırabilir ve gelecekte boyun ağrısıyla ilgili sorunlardan kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenmenize yardımcı olabilir.
- Enjeksiyon tedavisi
Reçetesiz satılan ilaçlar ve fizik tedavi boyun ağrısını hafifletmiyorsa steroid enjeksiyonları yardımcı olabilir. Ortopedistiniz iltihabı azaltmak için steroid kortizonu doğrudan boynunuzun etkilenen bölgesine enjekte edecektir. Genellikle iki ila üç gün içinde çalışmaya başlar.
- Elektrik stimülasyon tedavisi
Elektrik stimülasyon tedavisi, boyun ağrısını ve kas zayıflığını azaltan, cerrahi olmayan bir omurga tedavisidir. Tedavide dolaşımı artırmak ve iltihabı kontrol altına almak amacıyla kas kasılmaları oluşturmak için elektrik darbeleri kullanılır.
- Ameliyat
Boyun ağrısının tedavisinde ameliyat genellikle son seçenektir çünkü ameliyatsız yöntemler genellikle etkilidir. Ancak omuriliğiniz sıkışıyorsa, nörolojik sorunlarınız varsa veya yürümede zorluk çekiyorsanız doktor ameliyat önerebilir. Boyun ameliyatının iki şekli vardır:
- sinire baskı yapan dokuyu çıkarmak için dekompresyon ve
- omurlar arasındaki hareketi sınırlamak için omurga füzyonu yoluyla stabilizasyon.