Boyun fıtığı hayatınızı kâbusa çevirmesin!

İnsan boynu, omurilik, omurilikten çıkan sinirler, bu bölgeden geçen atar damarlar gibi çok önemli vücut yapılarını barındıran, baş için bir destek işlevi gören, omurganın en hareketli bölümüdür. Ancak bu hareket kabiliyeti aynı zamanda darbelere ve zedelenmelere daha duyarlı olmasına yol açar. Bu yüzden, ağrı nedeni olarak omurga içerisinde belden sonra ikinci sırayı alır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Kerem Alptekin, boyun fıtığında kullanılan son tedavi yöntemlerini anlattı.

Haberler 25.06.2018 - 12:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok kol, omuz ve ba arsnn altnda boyundaki çeitli patolojiler yatar. Bu nedenle boyundan kaynaklanan hastalklarn tedavisine önem vermek gerekmektedir.

Hangi tedavi yöntemi seçilirse seçilsin, öncelikle semptomlarn iddetinin, bu semptomlara kas gücü ve refleks kayplarnn elik edip etmedii, MR ve dier tetkiklerle saptanan bulgularn hastann muayenesiyle uyumlu olup olmadna baklmas gerekir.

Konservatif tedavi, öncelikle seçilmesi gereken tedavi yöntemidir. Konservatif tedaviye balanmadan önce mutlaka krk, enfeksiyon, tümör gibi nedenler dlanmaldr. Aslnda boyun ftklarnda esas problem sinir üzerinde yüksek basnç olumas ve buna bal sinirin skmasdr.

BOYUN FITIINDA BOYUNLUK KULLANIMI

Konservatif tedavilerin banda akut arl durumlarda 3-4 günlük boyunluk kullanm gelir. Özellikle ksa süreli yolda ya da i srasnda boyunluk kullanlmas önemlidir. Son çalmalarda boyunluun uzun süreli kullanm kaslarda zayflama ve boyun hareketlerinin kstlanmasna yol açar. Boyun ft nedeniyle boyunluk kullanlyorsa boyunluun ön taraf dar, arka taraf ise geni olan ksmdan seçilmelidir. Böylece boynun ön tarafa doru eilmesiyle omurilik üzerindeki bask azalr ve hasta daha az ar hisseder.

BOYUN FITIINA FZK TEDAV VE REHABLTASYON TEDAVS

Fizik tedavi ajanlar özellikle akut boyun arl hastalarda arnn kontrolü amacyla kullanlabilir. Bunlar arasnda TENS, Lazer, Ultrason, scak ve souk uygulamalar saylabilir.

Yüzeysel s modaliteleri birçok servikal hastalkta kaslar gevetebilir ve ary azaltabilir. Dier taraftan akut servikal radikülopatide derin sdan kaçnlmaldr, çünkü bunlar sinir çevresindeki inflamasyonu daha da artrarak arnn iddetlenmesine ve sinir hasarna yol açabilir.

Tüm kas iskelet hastalklarnda olduu gibi boyun ftnda da en önemli tedavi egzersizlerdir. Her seansta her bir hareket 8-10 sn sürecek ve 5-10 kez tekrarlanacak ekilde günde 2-3 seans yaplr. Germe egzersizleri 6-10 sn sürmeli ve günde 1-4 kez tekrarlanmaldr.

Tüm tedavilerden hastann durumuna göre yararlanlarak hastann yeniden yaam kalitesine kavumas salanr. Cerrahi yaplan boyun ft hastalaryla yaplmayan hastalar karlatrldnda 2 sene içerisinde ar ve yaam kalitesiyle ilgili sonuçlar ayndr. Bunun yannda tedavi srasnda ve sonrasnda hastann boyun pozisyonunu korumas, ters hareketlerden kaçnmas, boyun kavisini destekleyen yastk kullanmas ve egzersizleri hayatnn bir parças haline getirmesi önemlidir.

Ana Sayfaya Git