Bu belirtilerde gecikmeyin!

Havaların soğumasıyla birlikte virüs kaynaklı boğaz enfeksiyonları kapımızı çalmaya başladı. Bizi iş, sosyal ve günlük hayatımızdan alıkoyacak şekilde şiddetli seyredebilen bu hastalıklar tedavi edilseler bile boynun ön kısmında yer alan tiroitlere sıçrayarak “subakut tiroidit”, bir başka deyişle ağrılı tiroit iltihabına neden olabiliyorlar.

Haberler 30.11.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Dr. Bilge Ceydilek tannn gecikmesi sonucunda arl sürecin 2-3 ay boyunca devam edebilecei, hatta baz hastalarda kalc tiroit bezi yetmezlii (hipotiroidi) geliebilecei uyarsnda bulunuyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Dr. Bilge Ceydilek bu nedenle son 1-2 ay içinde grip veya nezlenin ardndan aniden, özellikle yutkunmayla çok artan, boynun ön ksmna dokundurtmayacak kadar ar gelimesi ve bunun beraberinde youn halsizlik olmas durumunda endokrinoloji uzmanna bavurulmas gerektiini belirterek, Erken tan sayesinde gereksiz yere kutu kutu antibiyotik kullanmnn önüne geçilebiliyor. Ayrca hastann kötü bir hastalk üphesiyle günlerini panik halde geçirmesi de önlenmi oluyor diyor.

Kadnlarda 3-4 kat daha sk görülüyor

Arl tiroit iltihabnda boynun ön ksmnda yer alan ve görevi tiroit hormonu üretmek olan tiroit bezinde virüs ya da bakteri olmuyor. Aksine vücut, arnn ortaya çkmasndan 2-8 hafta önce farenjit-grip-nezle gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu srasnda virüsle karlam ve daha sonra enfeksiyon gerilemi oluyor. Bu enfeksiyon srasnda aktifleen baklk sistemi hücrelerinin durdurulamamas ve tiroit bezini igal ederek tiroit hücrelerine kar da bir reaksiyon oluturmas sonucunda subakut tiroidit (arl tiroit iltihab) geliiyor. Genellikle 20-50 ya aralnda görülen arl tiroit iltihab kadnlarda 3-4 kat daha sk görülüyor. Ancak hastaln kadnlarda neden daha sk görüldüüne dair belirgin bir neden bilinmiyor.

En tipik belirtisi aniden balayan ar

Boynun ön bölgesinde birdenbire gelien ar, tiroit iltihabnn tipik belirtilerinden birini oluturuyor. Arnn çineme ve yutkunmayla iddetlendiini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Dr. Bilge Ceydilek, Bu bölgeye dokunmak bile oldukça ac verici olabiliyor. Ar sadece boyun bölgesinde snrl kalmyor, çeneye ve kulaa doru yaylabiliyor diyor. Genellikle tek tarafta balayan ar zamanla azalrken ayn iddetle boynun dier yarsnda da görülmeye balyor. Hastann çounlukla günlük ilerini yapmasn önleyecek kadar iddetli gelien halsizlik veya yorgunluk da tiroit iltihabnn dier belirtilerinden. Bunlara eklem arlar ve kas arlar elik edebiliyor. Grip ya da nezle oluyormu gibi bir krgnlk hali ve 37-38 derece civarnda hafif ate yükseklii görülebiliyor. Beraberinde burun aknts ve öksürük gibi ikayetler olumuyor. Boyun ön bölgesindeki ar nedeniyle yutma güçlüü de geliebiliyor. Kalc tiroit kitlelerinin aksine hastalk iyiletikçe bu büyüme ve sertlik de düzeliyor.

Metabolizmadaki dengesizlik sinirleri harap ediyor

Tiroit bezi iltihabnda tiroit bezi birkaç hafta hzl, ardndan normal ve daha sonra birkaç hafta da tam aksine yava çalmaya balyor. Dr. Bilge Ceydilek bu döngünün metabolizmay yorduuna ve bunun sonucunda kiiyi endieye sürükleyen bir dizi salk problemleri gelitiine dikkat çekerek u bilgileri veriyor:

Tiroit hormonlarnn fazla salglanmas nedeniyle metabolizma hzlannca ani kilo kayplar olurken, kalp ritminin hzlanmasyla birlikte de kalpte çarpnt geliebiliyor. Bu durumda scak ortamlara tahammülsüzlük, terleme, ellerde titreme ve sinirlilik-kayg hali oluuyor. Uykusuzluk ile dikkat eksiklii de görülebiliyor. Tiroit hücrelerinin hasar nedeniyle artan tiroit hormonlar gün geçtikçe normal seviyeye geriliyor. Bunun sonucunda da ilk tablonun tam tersi bir durum ortaya çkabiliyor. Metabolizma yavalamaya balaynca kilo alm oluabiliyor. Vücutta özellikle göz çevresi ve bacaklarda ilikler geliebiliyor. Tabloya; uyku hali, unutkanlk ve konsantrasyon problemleri, ciltti kuruluk ile saç dökülmesi elik edebiliyor. Tans çok geciken hastalarn yüzde 50sinde tiroit hormon azl (hipotiroidi) ortaya çkabiliyor. Uygun tedaviye ramen hastalarn yüzde 10unda hipotiroidi kalc hale dönüebiliyor

stirahat etmek art

Balangç döneminde günlük hayat devam ettiremeyecek ve istirahat gerektirecek kadar problem yaratabilen bu hastalk çou zaman 2-3 ay içinde kendi kendini snrlyor. Endokrinoloji ve Metabolizma Uzman Dr. Bilge Ceydilek istirahat etmenin tedavinin en önemli ksmn oluturduuna iaret ederek Hastalarn büyük çounluu istirahat ve uygun ilaç tedavisiyle kalc olarak iyileiyor. Küçük bir ksmnda ise tedavi kesildikçe tekrar eden bir durum görülebiliyor. Bu hastalarda tedavi 1-2 aydan daha uzun sürebiliyor. çok nadiren de olsa tiroit ameliyat gerekebiliyor diyor.

Ana Sayfaya Git