Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Ebru Dikensoy, idrar kaçrmann yaratt psikolojik sorunlarn yan sra enfeksiyonlar gibi fizyolojik problemlere de neden olabildiini hatrlatyor. Ancak bu durum oldukça basit ekilde tersine çevrilerek çözüme kavuturulabiliyor...
Öksürme, haprma, gülme ya da yerden bir ey kaldrma gibi durumlarda istemsiz olarak idrar kaçrma stres inkontinans olarak tanmlanyor. Sorun, idrar kesesinde ya da rahimde olan sarkmalardan kaynaklanyor. Mesane aaya doru sarkt için idrar yollaryla olan açs deiiyor ve hasta daha kolay idrar kaçrmaya balyor. Eer kadnn günlük yaam etkileniyor, sosyal yaam kstlanyor ya da ped kullanmak zorunda kalyorsa, mutlaka çözüm bulmas gerekiyor. çünkü bu durum sadece fizyolojik olmaktan çkarak daha önemli bir hal alyor. drar kaçrmann tehlikeli olmamakla birlikte kadn ciddi ekilde yprattn söyleyen Doç. Dr. Ebru Dikensoy, idrar kaçrma problemi olan kadnlarda özgüven kayb, cinsel aktivitede azalma ve depresyona eilimin de artabildiini söylüyor. Ancak hiçbir kadn bu ekilde yaamak zorunda deil. Hatta günümüz artlarnda bu durumu tamamen tersine çevirmek hiç de zor deil.
En önemli etken hamilelik ve doum
Stres inkontinansna neden olan kaslarn zayflamasna genellikle vajinal doumlar, gebelikler ya da kilo alm etken oluyor. Ancak bazen sarkma görülmese bile kadnda yapsal olarak ba dokular gevek olabiliyor. Mesane ile idrar kesesi arasndaki aç deiiyor. Sorun genellikle 40l yalardan sonra ortaya çkyor. çünkü ba dokusuna destek olan östrojen düzeyi bu yalarda ve özellikle menopoz sonrasnda azalyor.
Douma bal olarak ortaya çkan idrar kaçrma sorununda ise iri bebek dourmak, zorlu ve doumun uzun sürmesi etken oluyor. Doumda perine (karn) kaslar geri dönüümsüz olarak zarar görebildii için sk doum yapm olmak, sanc çekerek sezaryene gitmek de sarkma nedenleri arasnda yer alyor. Bununla birlikte idrar kaçrma doumun hemen sonrasnda olabilecei gibi yllar sonra da görülebiliyor. Dolaysyla önlem almak adna doum sonrasnda pelvik kaslar güçlendirmeye yönelik olarak Kegel egzersizleri öneriliyor.
Oluan açyla birlikte rahimde sarkma yaanmas, geçirilmi idrar yolu enfeksiyonu riskini de artyor. Ayrca kilolu kadnlarda rahim içi basnc çok yükseldiinden, sarkma olmadan bile, idrar kesesine yapt bas nedeniyle öksürme ya da haprma sonrasnda idrar kaçrma görülebiliyor. Kabzlk, astm, KOAH gibi kronik durumlarda da öksürüe bal karn içi basnç arttndan idrar kaçrma yaanabiliyor. Kadnn hem fizyolojik, hem de psikolojik olarak etkilemesinden dolay sorunun boyutunun da büyüdüünü hatrlatan Dr. Ebru Dikensoy, Sosyal problemlerin yan sra, enfeksiyonlara de neden olabilecei için mutlaka tedavi edilmesi gerekiyor diyor.
Günübirlik bir ilemle tedavi edilebiliyor
Kadnn utanma duygusundan dolay hekime gitmeyi geciktirdii stres inkontinans aslnda son derece kolay ekilde tedavi edilebiliyor. Mesaneyi asma ameliyatlaryla arsz, dikisiz ve hastanede yatmay gerektirmeyen yöntemlerle ayn gün içinde kesin çözüme ulamann mümkün olduunu belirten Kadn Hastalklar Doum Uzman Doç. Dr. Ebru Dikensoy, unlar anlatyor: Öncelikle hasta jinekolojik olarak muayene edilerek rahimde sarkma olup olmad tespit ediliyor ve doum hikayesi varsa bunlar ayrntl ekilde sorgulanyor. Ayn zamanda enfeksiyon olup olmad da aratrlarak kesin neden ortaya çkarlyor. Sarkma tespit edilirse de direkt olarak TOT (transobturatuar tape) denilen mesane asma ameliyat uygulanyor. Hastanede yat gerektirmeyen, dikisiz ve arsz ameliyatlarla oldukça yüz güldürücü sonuçlara ulalabiliyor. Uygulandktan sonra da sosyal hayatlar tamamen normale dönüyor, yaam kalitesi artyor.
Kadnn kilo vermesi, kasklara yönelik Kegel egzersizlerinin de düzenli olarak yaplmasyla pelvik kaslar güçlendirilerek olas bir idrar kaçrma problemi engellenebiliyor.