Üroloji Uzman Op. Dr. Eyüp Coar, ileri evrede tan konulan HIV tayclarnda ortalama yaam süresinin 12 ile 18 ay arasnda olduunu söyledi.
Üroloji Uzman Op. Dr. Eyüp Coar, çan ölümcül hastalklarndan biri olan AIDS hakknda önemli bilgiler verdi. Coar, ileri evrede tan konulan bir hastann ortalama yaam süresinin 12 ile 18 ay arasnda olduunu belirterek, HIV, insan baklk yetmezlii virüsüdür. AIDS ise sonradan edinilmi baklk yetmezlii sendromudur. HIV ve AIDS kesinlikle bir birinden ayr iki olgudur. Yani, baklk sistemini zayflatarak vücudun direncini farkl enfeksiyonlara kar güçsüz hale getirir. Bir kii HIV ile enfekte olmusa bu kiiye HIV pozitif ya da kronik HIV taycs denir. Virüsü aldktan 2-4 hafta sonra sklkla geçici hastalk tablosu görülebilir ve hastaln olumas 8-10 yl bulabilir. leri evrede tan konulan hastalarda ortalama yaam süresi 12-18 aydr dedi.
VÜCUDUN SAVUNMA SSTEMN çÖKERTYOR
Coar, virüsün vücuttaki savunma sistemini çökerttiine dikkat çekerek, Yani vücudun bata bulac hastalklar, enfeksiyonlar olmak üzere dier birçok hastalklara kar temel savunma ve direncini düürür. Sendrom kelimesi ise baka hastalkla balants olabilecek çeitli enfeksiyon türlerinin oluturduu klinik durumu ifade eder. Kii, uygun, etkili ve virüsü basklayc tedavi almad durumda HIV ilerleyen süreçte AIDSe neden olabilir. Bunun için HIV pozitif bir kiinin gecikmeden uygun, etkili ve virüsü basklayc tedaviye eriimi büyük önem tar dedi.
HIV virüsünün bulama yollar hakknda bilgi veren Coar, HIVin bilinen bulama yollar unlard korunmasz cinsel iliki, oral, vajinal ve anal iliki, cinsel istismar, virüs tayan kan veya kan ürünlerinin nakli, virüs tayan rngann batmas, uyuturucu kullanm, dövme, jilet uygulamalar ile bulaabilir. Anneden bebee anne karnnda, doumda veya anneden bebeine emzirme yoluyla bulaabilir. Giriimsel tbbi uygulamalarla bulaabilir dedi.
PEMBE VE KIZIL LEKELER BELRT OLABLR
Vücuda bulaan HV virüsünün belirtileri eklinde bilgi veren Coar, Halsizlik, ba ars, ksa sürede yüzde 10dan fazla kontrolsüz kilo kayb, birkaç haftadan fazla süren ve sebebi açklanamayan ate, titreme ve gece terlemeleri, ciltte arsz, vücudun her yerinde bulunabilen düzgün, sert ve gittikçe büyüyen pembe-kzl renkli lekeler, nedeni bilinmeyen ve iki haftadan uzun süren lenf bezlerinde (koltuk alt, boyun, kask vb.) ilik, nefes darl ve kuru öksürük, azda devaml beyaz lekeler (pamukçuk, aft gibi) bulunmas, uçuklar, kronik ishal gibi belirtiler HIV olabilir. Unutulmamaldr ki kiinin HIV ile enfekte olduunu düündürebilen bu belirtilerin birçok farkl sebebi de olabilir. Bunun için Düzenli olarak HIV taramas yaplmas en doru olandr dedi.
ERKEN TANI ÖNEML
Birçok hastalkta olduu gibi HIV hastalnda da erken tan ve tedavinin önemli olduunu belirten Coar, HIV tehisi ELSA testleri ile hzl ve güvenilir bir ekilde yaplmaktadr. Virüsle temastan sonra 1. Ve 3. Aylarda test yaplabilir. Bu test gönüllülük esasna göre yaplr. Test sonucu hastann izni olmadan 3. kiilerle paylalmaz. HIV, günümüzde uygun, etkili ve basklayc tedavi yöntemleri ve düzenli ilaç kullanm sayesinde kronik hastalk olarak devam etmektedir. Yani tedaviye düzenli bir ekilde bal kalndnda ve etkin bir tedavi ile HIV pozitif her insan salkl ve kaliteli bir yaam sürdürebilmektedir. Riskli grupta olan ve üpheli durumda olan herkesin bir salk kuruluuna bavurup testini yaptrmas son derecede önemlidir. HIVden ve HIVli kiilerden deil her salk probleminde olduu gibi geç kalmaktan kaçnmak gerekir eklinde konutu.