Kategoriler
Sağlık 27 Ağustos 2026
AnasayfaSağlık › Haber
Sağlık

Çektirirken iki kere düşünün

Çocukken fazla bilgisayarlı tomografi çekilenlerin ileriki yaşlarda beyin ya da kan kanserine yakalanma riskinin artabileceği belirlendi.

Haber Merkezi 08 Haziran 2012 10:53 6.094

Newcastle Üniversitesi'nden bilimadamlarının yaptığı araştırmaya tomografi ışınlarına 22 yaşın altındayken maruz kalan 178 bin 604 kişi katıldı.

Araştırmada, çocukken 2-3 kez beyin tomografisi çekilmesinin 60 miligray radyasyonun alınmasına neden olduğu, bunun da ilerde beyin kanseri riskini 3 kat artırabileceği açıklandı.

ÇEKTİRİRKEN İKİ KEZ DÜŞÜNÜN

Kemik iliği tomografisi çektirenlerin ise 50 miligray radyasyon aldığı, bu durumun da kan kanseri riskini 3 kat artırabileceği belirtildi. İlk kez çocukken radyasyonun dozu ile beyin ve kan kanseri arasında doğrudan bağlantı olduğunun gösterildiğini belirten bilimadamlarından Mark Pearse, dozun azaltılmasının öncelikli olması ve mümkün olduğunca tomografi yerine manyetik rezonans görüntüleme yönteminin kullanılması gerektiğini vurguladı. Araştırma İngiliz "The Lancet" dergisinde yayımlandı.

Etiketler