Çinko eksikliği için kurban eti tüketin

Mevsim değişikliğinin yaşandığı bugünlerde Kurban Bayramı’nın büyük bir kurtarıcı olarak kapımıza geldiğini belirten Dr. Fevzi Özgönül çinko mineralinin önemine değinerek, "Havalar soğuyup enfeksiyon hastalıkları görülmeye başlandığı zamanlar protein bakımından daha da zengin beslenmemiz gereklidir. Özellikle hayvansal proteinler bu dönemde çok önemlidir" diye konuştu.

Haberler 30.08.2017 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dr. Fevzi Özgönül, baklk sisteminin güçlü olmas gereken sonbahar ve k aylarnda vücudun en önemli ihtiyaçlarndan biri olan çinko mineraline dikkat çekerek, çinko vücudun savunma ve tamir mekanizmalarnda çok önemli rol oynar, birçok enzimin yapsna girer, ayni zamanda besin seçiminde etkisi olan, tat alma duyumuzun olumasnda da rolü vardr. Kn hastalklara kar direncimizi artrr. çinko mineralini en rahat kurban etlerinden alabiliriz. Genelde kilo problemi yaayanlar yanl bir bilgilendirmeden dolay yal yemeklerden uzak durur. Bilinenin aksine yal yemekler bizi imanlatmaz. Ya ve protein yememek veya onlarn sindirimini salayamamak bizi güçsüzletirir ve kilo almamza neden olur. Ben tüm hastalarma, ister kavurma ister halama olsun bu bayram et yemeklerinden uzak durmamalarn tavsiye ettim diye konutu.

KURBAN ET PRLMES

Dr. Fevzi Özgönül, Kurban Bayramnda en güzel kurban eti piirme tarifini ise öyle aktard:

Kurban etimizin çok yal ksmlarn iyice temizleyip küp küp dorayal Eti rahatlkla piecei büyüklükte bir tencereye alal Kesinlikle tereya veya kuyruk ya koymayalm et kendi ya ile pimeye balamaldr. çatal, bçak gibi delici bir gereçle kartrmayalm yoksa etin içerisindeki su fazlas ile dar çkar böylece etim em tad hem de besin deeri kaybolur. Eti mutlaka çok ksk atete ve tencerenin kapa tam kapal eklide kendi suyunda piirelim. Bu dönemde tuz eklemeyelim. Etin tam anlam ile pimesine gerek yoktur. Suyunun azalmas ve yar yarya pime ilemi gerçeklemesi yeterlidir. Etin besin deerini kaybetmemesi için çok hzl piirmememiz gerekiyor. Büyükçe bir derin tavaya iç yan (organlar çevreleyen ve besin deeri çok yüksek olan ya) çok küçük parçalara ayrp bu tavada yava atete iyice eriyene kadar piirin. Bu yan miktar etin yüzde 25 i kadar olmaldr. Yani bir kilo ete karlk 250 gram iç ya olmaldr. Daha sonra bu ya piirdiimiz etin içerisine kartrp piirmeye devam etmeliyiz. Etin suyu tam olarak çekildiinde tuz ve baharatlar ekleyerek afiyet ile yiyebiliriz.

Ana Sayfaya Git