Ebeveynlerin ortak problemi olan çocuklardaki itahszlk, çok çeitli nedenlere bal olarak geliebiliyor. Az yemek yiyen, çok yemek seçen, tek yönlü beslenen ve yemee kar ar isteksiz olan bir çocuun itahsz olarak deerlendirildiini belirten çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Prof. Dr. Vildan Ertekin, hastalklardan erken douma, beslenme alkanlklarndan anne baba tavrna kadar itahszln en sk görülen 5 nedenini açklad, önemli önerilerde bulundu.
1- çocuun yaps
Prematüre domak, konjenital kalp hastal, yark damak ile otizm gibi durumlarda anne ve baba çocuun sal için daha kaygl oluyor ve bu nedenle açlk belirtileri göstermeden onu yemee zorlayabiliyor. Bir tür Ne kadar çok yerse, o kadar çabuk büyür düüncesine kaplyorlar.
2- Beslenme geçileri
Bebek, anne sütünden ek gdalara geçerken, zorluk yaayabiliyor. Anne sütünden biberona suludan kat gdaya geçiler srasnda eer zorlanrsa, yemeyi reddedebiliyor. Bu da Bebeim itahsz düüncesine yol açyor. Bu gibi durumlarn oluumunun önlenmesi için öncellikle çocuun ek gdaya hazr olup olmadnn deerlendirilmesi gerektiini belirten Prof. Dr. Vildan Ertekin, Öncelikle bebein ban tutabilmesi ve tam olarak oturabilmesi art. Ek besinin aylara göre günlük verilme miktar, kvam, zaman ve sunumu da çok önemli diyor. Prof. Dr. Vildan Ertekin, beslenme geçilerinde çocuun daha kolay uyum salayabilmesi için annelere çeitli tüyolar da veriyor: Besinlerin ar tatl veya tuzlu, eki, çok baharatl ve kötü kokulu olmasndan kaçnn. Ayn ekilde estetikten yoksun bir ekilde sunmak ve sürekli kuru gda vermek de iyi deil. Yemek ka, kase, tabak, biberon ve kap gibi beslenme araçlar da çocuun yana uygun olmal.
3- Mekanik besleme
Bebek beslenmesinde uygun zaman aralklar ve miktarlarn aylara göre deitiini ifade eden Prof. Dr. Vildan Ertekin, bebekte ackma belirtileri olmadan beslenmesinin yanl olduunu vurguluyor. Ayrca duygular katarak beslemenin önemine deinerek bu yaplmadnda, eylemin mekanik beslenmeye dönütüünü söylüyor. Besleyen kii ile bebek arasnda uyumlu ve sevgi dolu bir iliki olmal diyen Prof. Dr. Vildan Ertekin, bebei besleyen kiinin sabrl, hogörülü, özendirici ve tevik edici olmasnn da gerekliliine deiniyor.
4- Organik nedenler
çocuklar, sk sk hastalanyor, bazen düüyor ya da bir yeri aryor. Böyle zamanlarda itah azalmas ya da yeme isteksizlii olumas gayet normal. Bunu göz ard edip çocua zorla yedirilmeye çallmas, aslnda onu yemekten daha da soutabiliyor. Yine Prof. Dr. Vildan Ertekinin dedii gibi; bu durumun geçici olduunu düünüp srarc olmamakta fayda var.
5- Travmatik nedenler
Tüple beslenmek zorunda kalma, fiziken zorlanarak beslenme gibi oral bölge ile ilgili travmatik olaylar yaanm olmas da çocukta yeme isteinin azalmasna sebep oluyor.