Nurdan AAR
DYARBAKIR-KBB Uzman Op. Dr. Musa Özbay, çocuklarda sk karlalan burna yabanc cisim batmasyla ilgili uyarlarda bulundu. Özellikle 2-6 ya arasnda çocuklarn ebeveynlerinin çok dikkatli olmas gerektiini belirten Özbay, nefes almakta güçlük çekme veya azdan nefes alma gibi durumlarda burunda bir ey var sorunun akla getirilmesi gerektiinin altn çizdi. Burunda bir ey olmas halinde davran bozukluunun göz ard edilmemesi gerektiini ifade eden Özbay, böyle bir durumda psikiyatrist destei alnmas gerektiini belirtti.
Kalc deliklere yol açabilmektedir
çocukluk çanda, sklkla 2-6 ya grubu arasnda burundaki yabanc cisimlerinin farkedilmedii takdirde önemli problemlere yol açabildiini kaydeden Özbay, Bu konuda ebeveynlerin oldukça dikkatli olmas gerekmektedir. Özellikle burunda tek tarafl uzun süren aknt, daha önce olmayan ve yeni balayan burnundan nefes almakta zorlanma, az açk uyuma ikayeti balayan çocuklar için anne ve babalar acaba burnuna bir ey mi koydu sorusunu mutlaka akllarna getirmelidir. Böyle bir üphe varsa, hiç panik yapmadan, ailelerin çocuu hemen bir KBB uzmanna göstermeleri gerekmektedir. Kendileri, yabanc cismi çkarmaya kesinlikle kalkmamaldr. Aksi takdire daha skntl durumlar ile kar karya kalnabilir. En sk olarak küçük boyutlu boncuklar olarak karmza çkan yabanc cisimler, çekirdek ve kuru yemi kabuklar, düme, pil ve benzeri gibi geni yelpazede materyaller eklinde de olabilir. Bunlar içerisinde özellikle küçük boyuttaki boncuklar geniz yoluyla solunum borusuna kaçabilmekte ve ölümcül bir tabloya yol açabilmektedir. Ayrca pil gibi kimyasal içerikli maddeler burun içerisindeki mukozay ve kkrdak dokusunu ksa süre içerisinde eritebilmekte ve burun kkrdanda kalc deliklere yol açabilmektedir dedi.
Psikiyatristten destek alnmaldr
Burun içerisinde uzun süre kalan yabac cisimlerin burun içerisinde ciddi enfeksiyonlara yol açabildiini ifade eden Özbay, unlar söyledi:
Tek tarafl kötü kokulu burun aknts ile beraber balayan ate ve ba ars burun içerisinde olas bir yabanc cismi düündürür. Burunda yabanc cismi olan çocuunu acile getiren ailelerin en çok endie ettii durum, yabanc cismin kafatasnn içine kaçma korkusudur. unu belirtmek gerekir ki burundaki yabanc cisimler asla kafatas içerisine kaçmazlar. çünkü burun boluu ve kafatas boluu birbirinden bamszdr. Tekrar eden durumlarda, yani çocuk tekrar tekrar burnuna yabanc cisim koymusa, olas bir davran bozukluunu da göz ard etmememiz gerekir. Bu durumda uzman bir pedagog veya çocuk psikyatristinden destek alnmaldr. Böyle durumlarda çocua kzmadan ve kaba kuvvet uygulamadan, onunla konuarak sorun çözülmeye çallmaldr. Aksi takdirde çocuk inatlap ayn davran tekrar tekrar yapacaktr.