Çocuklarda hiperaktivite

Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Leyla Ezgi Tüğen, "Çocuklarda pandemi döneminde başlayan enerji patlamalarını hiperaktiviteyle karıştırmayın. Hiperaktivitede yaşıtlarına göre belirgin haraketlilik, çok konuşma, dikkatini toparlamakta zorluk, unutkanlık, dağınıklık, sabırsızlık gibi belirtiler arasında sayılabilir." ifadelerini kullandı.

Haberler 24.08.2021 - 00:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzm. Dr. Leyla Ezgi Tüen, pandemi döneminde art gösteren hiperaktivite ikayetlerine atfta bulunarak, unlar kaydetti: Kovid-19 salgn dolaysyla çocuklar, arkadalaryla oyun oynayp koturmak yerine evde yetikinlerle vakit geçirdi. çocuk açk alanda, yeillikte daha özgür bir biçimde hareket ederken, pandemiyle birlikte kstl alanlarda enerjilerini atmaya yöneldi. Evde kalan çocuklarn bir bölümü TV ve bilgisayar karsnda daha fazla vakit geçirdi. Ekran banda uzun süre geçiren çocuklarda dikkat eksiklii, örenme problemleri, sinirlilik ve hiperaktivite gibi sorunlar ortaya çkabiliyor.

Ancak evde hareketlilii artan her çocuk da hiperaktif olarak deerlendirilmemeli. çocuklarda pandemi döneminde balayan enerji patlamalarn hiperaktiviteyle kartrmayn. Hiperaktivitede yatlarna göre belirgin haraketlilik, çok konuma, dikkatini toparlamakta zorluk, unutkanlk, danklk, sabrszlk gibi belirtiler arasnda saylabilir. Okul baarsn da etkileyen hiperaktivite için erken tan ve tedavide geç kalmamak gerekir.

Hiperaktivite tans konulurken çocuun, pandemi öncesindeki durumunu da göz önünde bulundurmas gerektiinin altn çizen Tüen, Dikkat Eksiklii Hiperaktivite Bozukluu tans konulabilmesi için söz konusu belirtilerin çocuun sürekli vakit geçirdii en az iki ortamda olmas ve çocuun hayatnda belirgin zorluklara neden olmas gerektiini aktard.

çOCUKLARIN RUHSAL SSTEMLER YETKNLERDEN DAHA HASSAS

Tüen, Bizim için de okulun olmamas hem yeni tan alan hem takipli çocuklarmz için deerlendirmede zorluk yaamamza neden oldu. çocuklarn ruhsal sistemleri yetikinlerden daha hassas. çocuklar bir süre sonra deiebilir. Ancak unu unutmamalyz, çocuklarn yaad hem sosyal ilikiler, hem aile ilikileri, hem de akademik açdan kayplar çok önemli. uyarsnda bulundu.

çocuklarn ekran kullanmndan olabildiince uzaklamas gerektiini aktaran Tüen, u bilgileri verdi:

Pandemi döneminde çocuklarda sinirlilik, dikkat eksiklii, kayg bozukluu, uyku bozukluu ve haraketliliin arttn birçok çalmada gösterdi. Sosyal etkileim ve fiziksel hareket çocuklarn en temel ihtiyaçlardr. Sosyal ihtiyaçlarn karlanamyor olmas bu belirtilerin artmasna neden oluyor.

Özellikle uzun süre ekran kullanm ve fiziksel aktivitenin az oluu hareketlilii arttran nedenler diyebiliriz. Aileler, tam da bu noktalara yönelik önlem almal. çocuklarn spor yapabilecekleri ve akranlaryla vakit geçirebilecekleri uygun ortamlar ayarlanmal.

Ana Sayfaya Git