Arca, kanserin sadece erikinlerde deil, çocuklarda, hatta yeni doan bebeklerde dahi görülebildiini söyledi.
Doç. Dr. Arca, çocuklarda, kazalardan sonra ikinci sklkta, özellikle lösemi bata olmak üzere, sinir sistemi (beyin) tümörleri, lenfomalar ve deri tümörleri gibi kanserler ölümlere neden oluyor. Her 1 milyon çocuktan 120-140 kanser oluyor. Türkiyede her yl 3 bin çocuk kanserli hastalara katlyor. Erken tehis, etkin ve doru tedaviye çocuk kanserleri iyi yant veriyor, iyileme oran yüzde 70-80lere çkabiliyor. ifadelerini kulland.
Doç. Dr. Arca, kanser gelimesinde genetik faktörlerin yannda, çevresel etkenlerin de önemli olduuna iaret ederek, öyle devam etti:
Bu çevresel etkenlerden çocuklar uzak tutmaya çalmak, yetikin yata çkabilecek kanserlerden de koruyabiliyor. çocuklar, embriyo, fetüs ve bebeklikten gençlie kadar çok sayda ve yüksek risk oluturan çevresel zararl etkenlere maruz kalr. Savunmasz olarak toksik çevresel etkenlere kar korunmaya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle geleceimiz olan çocuklarmz kansere kar korumak için kansere neden olan balca sebepleri ortadan kaldrmak hayati öneme sahiptir. çocuklar anne karnndan itibaren kanserden korumak ise anne, babalara düüyor.
- çocuu kanserden korumak için 15 altn kural
Vefik Arca, çocuklar kanserden korunmak için altn kurallar olduunu dile getirerek, çocuklarn, kanser gelitiren genetik yatknla ek olarak, katk maddeli besinlere, eyalarda bulunan kimyasallara ve çevresel faktörlere, henüz anne karnndayken maruz kaldn söyledi.
Anne ve babann çocuunu bütün bu tehditlerden korumak, uzak tutmak için gayret etmesi gerektiini aktaran Arca, sözlerini öyle sürdürdü:
çocuun bu tehditten, uygulandnda faydasn görecek 15 altn kuraldan bahsedecek olursak unlar sralayabiliriz. çocuunuza ilk 6 ay sadece anne sütü verin. 2 yaa kadar anne sütünü devam ettirin. Sigara içmeyin ve çocuunuzu sigara içilen ortamlara sokmayn. Trafiin youn olduu yerlerde çocuunuzu gezdirmeyin. çok küçük yatan itibaren, telefon, bilgisayar ve televizyonla, uzun süre baa ba brakmayn. Giysi ve yataklarnda, pamuk ve yün tercih edin. Plastik ve ar boyal oyuncaklar almayn. Okul ürünlerini alrken, seçici ve dikkatli olun. Hal kullanacaksanz sentetik hallardan uzak durun. Zemininiz ta, mermer veya ahap parke olsun. Ar miktarda, parfüm, deterjan ve benzeri kimyasallar kullanmayn. Yüksek sda, yada kzarm ya da yanm besinleri yemeyin. Mümkün olduunca mikrodalga frn kullanmayn. Salam, sosis, sucuk gibi ilenmi, koruyucu kimyasallarn bulunduu hazr besinleri özenle seçin, mümkün olduu kadar az tüketin. çocuklarnza dengeli beslenme kültürü kazandrmaya çaln. Beyaz un ve ekerin youn olduu besinlerden uzak durmaya çaln.
Doç. Dr. Arca, özellikle merubat, meyve suyu yerine taze sebze ve meyve tüketiminin salanmasnn önemli olduunu belirterek, sözlerini D vitamini, anti kanser özellii bilinen bir vitamindir. çocuklarnz uygun ve yeterli miktarda günee çkarn. önerisinde bulundu.