Çocuklarda yüksek ateşe dikkat

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Emel Şen, ateşli atakların büyük çoğunluğunun viral üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak gelişse de, bazı durumlarda çocuklarda ateşin nedeninin ciddi enfeksiyonlara bağlı olabileceğini söyledi.

Haberler 21.12.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yrd. Doç. Dr. Emel en, Bu enfeksiyonlar, idrar yollar enfeksiyonu, zatürre, kan akm enfeksiyonu, menenjit, deri ve yumuak doku enfeksiyonu, eklem ve kemik enfeksiyonlar eklinde sralanabilir. çocuklarda ilk olarak yaplmas gereken klinik muayenenin tamamlanmasdr. Öncelikle ebeveynlerden çocukta var olan atein ne zaman balad, maksimum kaç dereceye çkt, ate düürücülere cevap verip vermedii, kaç gündür devam ettii, ate ile birlikte elik eden ikayetlerin neler olduu örenilmesi gerekir. Enfeksiyonun var olup olmadn anlamak için muayene tetkiklerle desteklenebilir dedi.

Yüksek atee dikkat

Yrd. Doç. Dr. en, konuya dair u bilgileri verdi:

En riskli grup, 38 dereceden fazla atei olan ve 3 aydan daha küçük bebeklerdir. Bu bebeklerde atee neden olan etkenin kaynan testlerle belirlemek gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda atein yükselmesiyle aile panik olabilir. Fakat yaplmas gereken panik olmadan atei düürmeye çalmaktr. Kyafetlerine dikkat ederek, sv almna özen göstererek, lk du aldrarak ve hemen ate düürücüye sarlmayarak atein dümesine yardmc olabilirsiniz. Bebekler ve çocuklarda ate tedavisinde temel amaç onun rahatlatlmasdr. Atein normale döndürülmesi, atee neden olan hastaln tedavi edildii anlamna gelmez. Yüksek ate ikayeti ile bavuran ve ilk deerlendirmede ate oda saptanamayan çocuklar, çok sk ateli hastalk geçiren çocuklar, uzun süreli atei (5 günden uzun) olan çocuklar ve periyodik ate ataklar olan çocuklarn takibi yaplmaktadr.

Ana Sayfaya Git