Çocuklardaki üst solunum yolu enfeksiyonlarında "romatizma" riski

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Pehlivan, çocuklukta geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarının ilerleyen yaşlarda özellikle kalp ve eklemlerde ciddi romatizmal hastalıklara neden olabileceği uyarısında bulundu.

Haberler 25.04.2016 - 04:36 Son Güncelleme : 25.04.2016 - 04:36

Pehlivan, soğuktan sıcak havalara geçişin yaşandığı bugünlerde grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanan çocukların ailelerinin romatizmal hastalıklar konusunda daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

çocuklarda romatizmal hastalıklara büyük önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Pehlivan, zamanında tedavi edilmeyen bu rahatsızlıkların ilerleyen yaşlarda tedavisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabileceğini anlattı.

Pehlivan, çocuklarda bakteriyel nedenlerden kaynaklanan grip, nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalıkların zaman geçirilmeden tedavi ettirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

çocukların bakteriyel nedenlerden ileri gelen grip, nezle gibi rahatsızlıkların erken tedavi edilmemesi, kalbi, bazen cildi, bazen beyni dahi etkileyebilen birtakım romatizmal hastalıklara yol açabilir. Üst solunum yolu, boğaz ağrısı, ateş, farenjit (yutak iltihabı) durumlarında da görülebilir. Bunun bakteriyel olup olmaması önemlidir. Böyle bir durumda erken bir dönemde kültür alınarak bakteriyel bir durum tespit edilirse en kısa sürede tedavi edilmesi, çocuğun gelecekteki yaşamı için çok önemlidir. 2 ila 16 yaşlarındaki tüm çocuklarda bu bir risk oluşturmaktadır. Romatizmaya bağlı kalp etkilenmesi söz konusuysa bu ilerleyen dönemlerde ciddi kalp yetmezliği hatta ölümlere dahi neden olabilir. Dolayısıyla vücudun romatizmal hastalıklardan olumsuz etkilenmesini önlemek amacıyla aylık koruyucu ilaç tedavileri gerekebilir.

Doç. Dr. Yavuz Pehlivan, romatizmal rahatsızlıkların en önemli nedeninin, çocuklukta geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları olduğunu belirtti.

çocuklarda romatizmal hastalıkların erken yaşlarda önlenmesinin önemine değinen Pehlivan, Kontrol altına alınmayan romatizmal hastalıklar, çocukların kalp, böbrek ve beyin gibi hayati organlarına zaman içinde ciddi zarar verebilir. Dönülmesi çok zor hasarlar verebilir. Anne babalar bu durumu çok önemsemeli, tedavi sürecini ilerleyen yaşlara bırakmamalı. diye konuştu.

Ana Sayfaya Git