Çocukların ev kazaları

Günümüzde çocuklar zamanlarının büyük bölümünü evde geçiriyor. Bu durum ev kazalarının görülme sıklığını artırıyor. Ev kazaları her yaş grubunda görülmekle birlikte daha çok 0-6 yaş grubundaki çocukları etkiliyor. Dünyada ve ülkemizde yapılan araştırmalarda çocuklarda en sık görülen ev kazalarının; düşme ve çarpmalar, yanıklar, zehirlenmeler, kesikler ve saplanmalar, elektrik çarpmaları, suda boğulmalar, yabancı cisim yutmaları, sıkışmalar, ateşli silah yaralanmaları ve evcil hayvan ısırıkları olduğu belirtiliyor.

Haberler 26.05.2022 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çocuk Sal ve Hastalklar Uz. Dr. Kerem Yldz, çocuklar ev kazalarndan korumak için dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Ev kazalarn önlemek için alnabilecek önlemler unlard

1-Mutfaktaki tehlikeler

çatal, kak, bçak, kibrit ve çakmak gibi mutfak gereçlerini çocuklarn ulaamayaca yerlerde muhafaza edin. Frn ve ocak çevresine perde gibi kolay alevlenebilen nesneleri monte etmeyin. Yemekleri yaparken daima duvara yakn taraftaki ocak gözlerini kullann. Ocak ve masa üzerindeki tencere ve tavalar saplar arkaya gelecek ekilde yerletirin. çalan frn önünden çocuklar uzaklatrn. çocuklarn ocak veya frn dümeleriyle oynamasna izin vermeyin. Temizlik malzemelerini ve temizlik gereçlerini kilitli dolaplarda saklayn. Mutfak dolaplarnn kapaklarn kapal tutun. çocuklarn aslarak çekebilecei uzun masa örtüsü kullanmayn. çöpleri çocuklarn kapan açamayaca çöp kutusunda muhafaza edin. çocuklarn bardak ve tabaklarnn krlmaz malzemelerden üretilmi olmasna özen gösterin. Yemek piirirken, yemek yerken ve scak içecek içerken çocuklar kucanza almayn. Mutfak tezgahnn üzerine asla çocuklar brakmayn.

2-Banyodaki tehlikeler

Banyo ve tuvalet kaplar bata olmak üzere evdeki kilitleri devre d brakn. çocuklarn kaplar üzerlerine kilitlemelerine imkan vermeyin. Banyo ve tuvaletin zeminini slak brakmayn. Özellikle banyoda kayarak dümeyi önleyecek kendinden yapkanl paspas kullann. Saç kurutma ve tra makinesi gibi aletlerin fiini prizde takl unutmayn. ampuan, sabun gibi temizlik malzemelerini, jilet, ustura, jöle, tra köpüü, losyon, parfüm gibi kiisel bakm ürünlerini çocuklarn ulaamayaca dolaplarda muhafaza edin. Küvet, kova ve leenleri asla su dolu brakmayn. çocuklar banyoda tek bana brakmayn. ofben zehirlenmelerine kar havalandrma penceresini kontrol edin.

3-çocuk odasndaki tehlikeler

çocuklarn yutabilecei küçük oyuncak bulundurmayn, yaralanmaya neden olacak krk oyuncaklar imha edin. Yatan köeli olmamasna, uygun yükseklikte ve korunakl olmasna dikkat edin. ki ya altndaki çocuklar için uyurken yastk kullanmayn. çocuk yataklarnda elektrikli battaniye gibi stclar asla kullanmayn. Tüysüz ve toz tutmayan hallar tercih edin. Dolaplarnn üzerine çanta ve koli koymayn. Dolaplar devrilmemesi için duvara sabitleyin. Elektrik prizlerinin kapakl veya korunakl olmasna özen gösterin. çocuk odalarnda sehpa ve sandalye gibi malzemeleri bulundurmayn. Merdiven vazifesi gören sehpa ve sandalye çocuklarn camdan veya balkondan sarkarak dümelerine neden olabilir. Yürüteç kullanan ve yürümeye yeni balayan çocuklarn odalarnda zeminin düzgün olmasna dikkat edin. Boynuna emzik, kolye, çengelli ine, nazar boncuu takmayn. 3 yandan önce fndk, fstk, çekirdek benzeri yiyecekleri vermeyin, çocuklarn ulaabilecekleri yerde bulundurmayn.

4-Salon ve depodaki tehlikeler

Duvarlara aslan çerçeve gibi aksesuarlar salamlatrn. Pencerelerin önüne koltuk, sandalye gibi eyalar koymayn. Eer konulacak ise pencerelere çocuklarn açamayaca kilit sistemleri taktrn. çocuklarn, stc ve soba ile temasn engelleyecek tedbirler aln. 2 ya altndaki çocuklar, koltuk, sandalye ve masa üzerine çkarak dümemeleri için kesinlikle yalnz brakmayn. Avize ve aydnlatma armatürlerini salam bir ekilde monte edin. çocuklarn ulaabilecei yerlerde kablo bulundurmayn. Mobilyalarn keskin ve sivri köelerini yumuak sünger veya kumala kaplayn. Perde iplerini çocuklarn eriebilecei yükseklikte brakmayn. Pencerelerin ve balkon kapsnn kapal olmasna dikkat edin. Is yayan elektrikli aletleri güvenli yerlerde bulundurun. Kimyasal madde içeren tiner, gazya, boya gibi maddeleri; balta, keser, burgu, tornavida, testere, çekiç, ateli silah ve bu silahlara ait fiek, barut, mermi gibi malzemeleri çocuklarn ulaamayaca yerlerde saklayn.

5-Balkondaki tehlikeler

Açk balkonlarnz çocuklarn trmanamayaca korkuluklarla çevreleyin. Korkuluk demirlerinin sivri uçlu olmamasna dikkat edin. çocuklarn üzerine çkaca tabure, sandalye gibi eyalar brakmayn. Zemini slak brakmayn ve zeminde hal veya paspas kullanmaya özen gösterin. Ayrca okul ça öncesi çocuklarn tek bana merdiven inip çkmasna izin vermeyin.

Ana Sayfaya Git