Sklkla detaylara dikkatini veremez ya da okul ödevlerinde ,ilerinde ya da dier aktivitelerinde dikkatsizce hatalar yapar. Sklkla oyun ya da etkinliklerde dikkatini sürdürmekte zorlanr. Sklkla yönergeleri takip etmez ve okul ödevlerini, görevlerini bitiremez. Sklkla dorudan onunla konuulduunda dinlemiyormu gibidir. Görev ve aktiviteleri organize etmekte zorlanr. Sürekli zihinsel gayret sarf edilmesi gereken konulardan sürekli kaçnr, bunlar sevmez ya da bunlar yapmaya isteksizdir( örnein okul ya da ev ödevleri) Görevler ve aktiviteler için gerekli olan araçlar sklkla kaybeder( örnein oyuncaklar,ödevler,kalemler,kitaplar ya da araçlar) .Sklkla d uyaranlar tarafndan dikkati kolayca dalr. Sklkla günlük aktivitelerinde unutkandr. Bu belirtilerin 6 ya da daha fazlasnn, 6 aydan uzun sürmesi, geliimsel düzeyiyle uyumsuz olmas gerekmektedir.
Hiperaktivite belirtileri nelerdir;
Sklkla kpr kprdr. Sklkla oturmasnn beklendii snf ya da dier ortamlarda sürekli kalkar. Uygun olmayan ortamlarda sklkla ar bir ekilde koar ya da trmanr. Sklkla sessiz oyun oynamakta zorlanr. Sklkla hareket halindedir ve motor takm gibidir. Sklkla çok konuur. Dürtüsellik Sklkla sorular tamamlanmadan yant verir. Srasn beklemekte güçlük çeker. Sklkla dierlerini keser veya araya girer (örnein konumalara ya da oyunlara dalar).
Bozukluun 3 tipi vardr: Birleik tip dikkat eksiklii hiperaktivite bozukluu ( Dikkat eksiklii, hiperaktivite ve dürtüsellik belirtileri vardr). Dikkat eksiklii hiperaktivite bozukluu ; dikkat eksikliinin ön planda olduu tip, Dikkat eksiklii hiperaktivite bozukluu, hiperaktivite/dürtüselliin ön planda olduu tip.
Yaygnlk %5-10, Yetikinlerde %4, Erkeklerde kzlardan 3 kat fazladr.
Tan koymada en önemli konu klinik deerlendirmedir. Yani aileden alnan bilgi çok önemlidir. Okul bilgisi her zaman örenilmelidir. Tan koyduracak laboratuar testi yoktur. Tahliller daha çok baka tanlar dlamak için istenmektedir. Nedenleri çok karmaktr. Tek bir neden tanmlanmamtr. Genetik faktörler çok önemlidir. Genetik ve çevresel faktörler birlikte etkileim içindedirler. Baka bozukluklarla birlikte bulunma olasl yüksektir. Bu durumda iler zorlaabilmektedir. Ztlama bozukluu, davranm bozukluu, tik bozukluklar, kayg bozukluklar, duygudurum bozukluklar, özgül örenme güçlüü ile beraber bulunabilir. Zeka ile ilikisi yoktur. Her zeka düzeyindeki çocukta görülebilir. çok zeki olduu için bir çocuun hareketli olmas görüü doru deildir. Kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmeyen olgular en bata istenilen okul baarsn gösterememekte yani çocuun gerçek kapasitesi ortaya çkmamaktadr. Bu durumda okul sorunlar, liseyi bile bitirememe, özgüven kayb, kayglar, depresyon eklenmekte ve durum daha karmak bir hale gelebilmektedir. Baz tedavi edilmeyen olgularda suça karma, madde kullanm, kiilik bozukluklar geliebilmektedir. Tedavide hekim; aile, çocuk ve öretmen arasndaki ibirlii çok önemlidir. Her DEHB olgusu kendine özgü özelliklere sahiptir. Bu nedenle her olgu ayr bir deerlendirme ve yaklama ihtiyaç duyar. Tedaviden yararlanma da her olguda birbirinden farkldr. Tedavide ilk seçenek ilaç tedavisidir. Ancak çou zaman ek psikososyal tedaviler birlikte kullanlr.
DKKAT EKSKL ÖN PLANDAYSA Dikkati kolayca dalr. Belirli bir ie ya da oyuna uzun süre dikkatini vermekte zorlanr. Basit hatalar yapar. Youn zihinsel çaba gerektiren ileri yapmaktan kaçnr. (ev ödevi, okul aktiviteleri gibi) Etkinlikler için gereken eyalar kaybeder. Günlük etkinliklerde unutkandr.
DEHB KONUSUNDA ALEYE ÖNERLER Sorunu çözebilmek için öncelikle sorunun varln kabullenin. çocuunuza kar ar otoriter veya ar hogörülü davranmayn. çocuunuzun günlük yaantsndaki aktiviteleri (kahvalt, oyun, yemek, uyku saatleri gibi) mutlaka planlayn.Ar kalabalk ortamlardan mümkün olduunca uzak tutun. Asla iddet uygulamayn. çocuunuzla göz iletiimini sk kullann. Talimatlarnz ve isteklerinizi ksa cümlelerle ifade edin. Ayn anda birden fazla ey istemeyin. Olumlu davranlarn mutlaka pekitirin. çocuunuzun doktoru ve öretmeni ile mutlaka ibirlii içerisinde olun. çocuunuzu sportif faaliyetlere yönlendirin.