Covid-19 aşısı yaptıracaklara 'alkol' uyarısı

Dr. Emel Azak Karali, yeni yıla girmeden önce Covid-19 aşısı yaptıracak kişilere aşı sürecinde alkol tüketmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Aşının etkinliğinin azalabileceğini belirten Karali, "En azından bir 24 saat alkol tüketmemeye dikkat etmemiz iyi olabilir" dedi.

Haberler 31.12.2021 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

DYARBAKIR(SÖZ)-Dr. Karali, a olduktan sonra alkol tüketilmemesinin uygun olacan belirterek, Alkol tüketimi ile ilgili süre baznda çok net çizilmi snrlar yok ama yan etkilerini kartrabilecei, etkinliinde belki bir azalma olabilecei konusunda uyarlar var. Ayla birlikte ksa dönem içerisinde alkol tüketilmemesi noktasnda biraz dikkatli davranrsak, iyi olabilir. En azndan bir 24 saat alkol tüketmemeye dikkat etmemiz iyi olabilir diye konutu.

DELTAYA GÖRE BULAICILIK 2 KAT FAZLA

Omicron varyantna kar en güçlü silahn da a ve tedbir olduunu hatrlatan Dr. Karali, Omicron bulacl çok daha fazla. Delta varyantnn da bulac olduunu konuuyorduk. Daha önceki varyantlarda bir kiinin bulatrd kii says 2 ile snrlyken, Delta varyantnda bu say 4e çkmt. Omicron varyantnda ise bunun çok daha fazla olduunu görüyoruz. Bizim de 16 binlerden 32 binlere çkmam bu Omicron varyantnn bir yansmas olabilir. çok ksa süre içerisinde biz de bu dalgann içerisinde olacaz. Deltaya göre, buradaki bulatrclk 2 kat daha fazla gibi görünüyor. Bu nedenle herkesin alarn tam olarak yaptrmas gerekiyor dedi.

Ayla Omicron varyantnn daha hafif geçtiini dile getiren Dr. Karali, Koronavirüsün u anki mutasyonlar Delta ya da Omicron varyant, biraz gribi taklit eder nitelikte. Bunun asl nedeni; kiilerin ya a olmu olmas ya da daha önce enfekte olmu olmas. Daha önce enfekte olanlar da Omicrona enfekte olabiliyor, a olmu olanlar da enfekte olabilir fakat güzel olan yan u ki var olan alar gerçekten bu hastaln daha hafif geçmesinde etkin diye konutu.

Ana Sayfaya Git