Yüzyln salgn hastal Covid-19 pandemisinde maske kullanm kritik önem tarken, bunaltc yaz scaklarna ar nemin de eklenmesi günlük yaam çok büyük ölçüde olumsuz etkiliyor. Nefes aldrmayan scaklarda adeta imdadmza yetien klimalar ise, farknda olmadan hasta edip yataa düürebiliyor!
Göüs Hastalklar Uzman Dr. Zekai Tarm, klima kaynakl hastalklar klimann fiziksel ve rezervuar etkilerine bal olmak üzere iki ekilde geliebildiini belirterek öyle konuuyor: Klimann fiziksel etkilerine bal olarak, ani s deiiklikleri ve ortamn ar soumas nedeniyle baz rahatszlklar geliebiliyor. Ar souk ve kuru havaya sürekli maruz kalnmas ve vücut direncinin dümesi, kolaylkla üst solunum yollar, alt solunum yollar ve akcierde baz enfeksiyonlarn geliimine zemin hazrlarken; bunun yannda klima ile ortama yaylan tozlar da özellikle alerjik yaps ve astm olan kiilerin ikyetlerini ve krizlerini tetikliyor, astm krizlerinin ortaya çkmasna ve iddetli kuru öksürüklere neden olabiliyor. Ayrca klimalarn üfledii souk havaya direkt maruz kalmak, yüzdeki sinir klfn etkileyerek ödem ve yüz felci yapabiliyor, kas arlarna, kas tutulmalarna neden olabiliyor.
BELRTLER ÖRTÜEBLYOR!
Klima hastalklarnn Covid-19 enfeksiyonu ile örtüebildiini, bu nedenle klima çarpt diye geçitirmeyip doktora görünmek gerektiini belirten Dr. Zekai Tarm Klima hastalklar da tedavi edilmezse ölüme sebep olabiliyor. Tedavi için en az 2 hafta süreyle bu bakterilere yönelik uygun antibiyotikler kullanlmas gerekebiliyor. Kiide ilk 24-48 saat içinde halsizlik, krgnlk, yaygn kas ve ba arlar, sonrasnda ate, kuru öksürük, bulant, kusma, ishal, karn ars gibi ikayetler görülebilirken, hastalarn küçük bir ksmnda da sinir sistemi bulgular, konsantrasyon bozukluklar hatta komalk durum oluabiliyor. diyor.
BAIIKLIK SSTEMN VURUYOR!
Klimalarn üfledii havann, solunum yollarndaki lokal baklk sistemini zayflatarak virüs ve bakterilerin yerleip çoalmasna sebep olabileceini, klimann çalmas ile havadaki nem orannn azalarak, mekanda younlaan kuru havann, burun içi dokularda ve boazda tahrie yol açabileceini belirten Göüs Hastalklar Uzman Dr. Zekai Tarm öyle konuuyor: Sürekli nemli olan klima filtrelerinde zamanla virüsler, bakteriler ve mantarlar üreyebilir. Temizlii ve bakm düzenli yaplmayan klimalarn filtre sistemlerinde biriken ve klimalarn açlmasyla iç ortama yaylan mikroorganizmalar solunum yolu enfeksiyonlarna sebep olabilir. Klima hastalklarndan en yaygn olarak görüleni lejyonella pnömonisidir. Lejyonella pnömonisi klima bakterilerinin neden olduu bir zatürredir. Bu bakteri nemli ortamlarda ve klima sistemlerinde rahatlkla yaayabildii için, sebep olduu hastala halk arasnda klima hastal denir. Hastala neden olan bakteriler, bakm ve dezenfeksiyon koullarna uyulmad takdirde klimalarda üreyip, solunan havayla akcierlere yaylarak hastala neden olur. Bu bakterinin salkl bir vücutta hastalk yapma potansiyeli oldukça zayftr, ancak vücut direncinin düüklüü hastalk oluumunu kolaylatrr. Kanser, diyabet, alkolizm, kronik akcier veya karacier hastal olanlarda, youn sigara kullananlarda baklk sisteminin zayflamasyla hastaln gelime skl artar.
KLMA HASTALIKLARINA KARI 5 ETKL ÖNLEM!
Klimalarn bakm ve temizlii her yl yaplmaldr. Filtreleri deitirilmelidir. Bakteri filtresi kullanlmaldr.
Ortamn ar soutulmamasna dikkat edilmelidir. Klima kaynakl salk problemleri genellikle bilinçsiz veya ar kullanm sonucu oluur. Scak yaz günlerinde mekan içi ve dndaki scaklk fark ve ani hava deiimi vücut direncini düürür. Ortam için en ideal scaklk 21-23 derecedir.
Nem dengesini koruyucu klimalar tercih edilmelidir veya bulunduunuz ortamda nemi salamak için 1 bardak su bulundurulabilir. Ortamdaki ideal nem oran yüzde 40-60 arasnda olmaldr.
Klimalardan düzenli örnekler alnp, düzenli aralklarla laboratuvarda incelenmelidir.
Klima kullanrken direkt klima rüzgarna maruz kalnmamal, karsnda oturulmamal ve klima yeri bunlar göz önüne alnarak belirlenmelidir. Klimalar belirli zaman aralklaryla ss yava yava düürülerek kullanlmaldr.