Prof. Dr. Ersoy, açlkta mide içindeki asidin yiyeceklerle karlap nötralize olma imkannn ortadan kalktn, bu nedenle mide içinin uzun süreli asit ortamnda kaldn söyledi.
Bunun salkl bir midede problem yaratmayacan fakat gastrit, ülser ve reflü gibi hastal olanlarda açlk boyunca söz konusu hastalklarn iddetleneceini ifade eden Ersoy, iftara kadar devam eden açlk sürecinde önceden tespit edilen hastal olanlarn ilaçlarn düzenli almas gerektiini vurgulad.
Rahatszl olanlarn doktorun önerilerine mutlaka uymas gerektiini dile getiren Ersoy, öyle konutu:
Bunun yannda iftarda beslenme sürecinde dikkat etmemiz gereken hususlar var. Bunlarn hepsi mide asidini artrmamak için alnmas gereken önlemlerdir. Beslenmede yediimiz ve içtiimiz gdalar çok önemlidir. Orucu, kahve, sigara, koyu çay, gazl ve asitli içeceklerle açmayn. ayet midenizde bir sorun varsa iftar sonrasnda da bunlar mümkün olduunca az tüketin. ftara önce bir çorba ile balayn, içinde az ya ve baharat olsun. Bütün gün bo olan mideyi birden doldurmayn. Ne yersek yiyelim mide zaten iki saatte boalan bir organ.
SIVI çECEKLE KATI YYECEKLER BR ARADA ALMAYIN
Prof. Dr. Ersoy, ramazanda yemek yedikten sonra yatmann reflü gibi hastalklar azdracan ifade ederek, unlar anlatt:
ftarla sahur arasn mümkün olduu kadar oturarak geçirelim. ftara azar azar yiyerek balayalm, yemek sürecini uzatalm. ftar ile sahur arasnda azar azar sv aln, midenizi doldurmayn. Bu saydklarm hem mide hastal olanlar hem de salkl insanlar için geçerli. Sv içecekle kat yiyecekleri bir arada almayn. Bizde kat bir ey yerken yannda sv bir eyler içmek gibi bir alkanlk var oysa bu yanl. Kat bir ey yendiinde mide onu parçalamak için bir asit salglayacak eer bu srada sv bir ey alrsanz o asidi nötr hale getiriyorsunuz. Sindirim ilemini bozuyorsunuz. Kat bir ey yiyince brakn mide onu asitle muamele etsin. Sindirimin en önemli ksm midedir. Mide her eyi asitle kartrr ve emilecek düzeye getirir. Sonra barsaklara atar. Kat bir ey yediyseniz 1-1,5 saat sv bir ey içmeyin çünkü bu sürede kat eylerin hazmedilmesine izin verin. Kat ile sv besinleri ayn anda almayn. Bu yanl beslenme alkanldr.
PROTEN AIRLIKLI BESNLER NSANI TOK TUTAR
Ersoy, sahurda ne yenirse yensin midenin iki saat içinde boalacan, bu nedenle sahurda tka basa yemeninin bir anlam olmadn, sahurda protein arlkl besinlerin insan tok tutacan ifade ederek, Sahurda et, yumurta, peynir, yourt yenmeli. çünkü proteinler insan tok tutar, makarna, hamur ileri gibi karbonhidratlar ise tok tutmaz, anlk enerji verir. Bal, reçel gibi ekerli gdalar yenmemeli çünkü bu yiyecekler çok acktrr. Ekmei az yiyelim, yersek bile daha az rafine edilmi ekmek yemekte fayda var. diye konutu.
ftarda bir yudum suyla orucunuz açn, üstüne çorbanz için. Sonra sofradan bir yarm saat kadar uzaklan. Bu arada bir hurma yiyin ya da bir çay için. Sonra yemeinizi yiyin ama üstüne tatl, pasta yemeyin. Tatl olarak da sütlü hafif, tatllar yenmelidir. önerisinde bulunan Ersoy, hamile ve ar eker hastalarnn ise oruç tutmamasnda fayda olduunu, tansiyon ve kalp hastalarnn ilaçlarn sahur ve iftarda almalar artyla oruç tutabileceklerini kaydetti.