Kulak Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Dr. Mahmut Ozan Fndk, boaz arsnda mutlaka hekime bavurmak gerektiine dikkat çekerek, Souk algnlndan gribe, faranjitten bademcik enfeksiyonuna kadar pek çok hastalk boaz ars yapabiliyor. Tedavi altta yatan hastala göre belirlendii için mutlaka hekime bavurmak gerekiyor. çünkü hekime danlmadan çeitli yöntemlerle boaz arsn gidermeye çalmak hastaln iddetlenmesine ve tedavi süresinin uzamasna neden olabiliyor diyor. Acbadem Altunizade Hastanesi Kulak Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Dr. Mahmut Ozan Fndk, k aylarnda sk görülen boaz arsna kar almamz gereken önlemleri anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu!
KAPALI ORTAMLARDAN KAçININ!
Kapal ortamlarda yetersiz hava sirkülasyonu nedeniyle virüslerin havada asl kalmas, kiilerin birbirlerinin nefesini daha fazla soluyor olmalar ve daha fazla yüz yüze gelmeleri, virüslerin ortama yaylmalar için uygun bir ortam oluturuyor. Bunun sonucunda da boaz arsna yol açabilen hastalklar geliebiliyor. Bu nedenle kapal ortamlarda fazla zaman geçirmeyin ve maskenizi asla çkarmayn.
BOL BOL SU çN
Boaz arsna kar her gün düzenli olarak bol bol su içmeniz çok önemli. Kulak Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Dr. Mahmut Ozan Fndk, su içmenin vücudumuzun, dolaysyla hava yollarmzn da nemli kalmasn saladn belirterek, Bolca su içildiinde boazdaki kuruluk ve virüs ile bakterilerin boazda tutunmalar önlenebiliyor. Böylece boazdaki tahri azalyor, varsa mukus daha kolay çözülebiliyor. Dolaysyla her gün 2-2.5 litre su içmeyi alkanlk haline getirin. Boaznzn kurumamas için suyu gün içinde yudum yudum içmeye dikkat edin diyor.
SGARA, ALKOL VE KAFENE DKKAT!
Vücudunuzda herhangi bir virüs veya bakteri olmasa bile sigara içmek veya sigara dumanna pasif olarak maruz kalmak boazda tahri yaparak arya neden olabiliyor. Salnz için asla sigara içmeyin, içilen ortamlarda da bulunmayn. Dikkat etmeniz gereken bir baka önemli konu da, alkol tüketmemek ve kafeini snrlandrmak olmal. Bunun nedeni ise alkol ile kafeinin vücuttan su atlmna, bunun sonucunda da boazn kuruyarak boaz arsnn artmasna neden olabilmesi. Ayrca alkol ve kafein reflüyü tetikleyerek boazdaki tahriin daha da artmasna yol açabiliyor.
BU BESNLERDEN UZAK DURUN
Reflü hastal da boaz arsnn sebepleri arasnda yer alyor. Kulak Burun ve Boaz Hastalklar Uzman Dr. Mahmut Ozan Fndk, bu nedenle reflü yapan besin ve içeceklerden uzak durmanz gerektiine iaret ederek, Dolaysyla çikolatay, baharatlar ve yada kzartlm besinleri fazla tüketmekten kaçnn. Midenizi çok fazla doldurmamak için yemekleri az porsiyonlar halinde tüketin. Yatmadan en az 3-4 saat önce sv ve kat gda tüketimine de son verin. diyor.
ODANIZIN NEM ORANINI AYARLAYIN!
ç mekanlarda havada yeterli nem olmamas da boazda kurulua ve bunun sonucunda da boaz arsnn iddetlenmesine neden olabiliyor. Düük nem oran (yüzde 35-40) virüs ve bakteriler için uygun ortam salyor. Dolaysyla odanzn nem orannn ortalama yüzde 65 olmasna dikkat edin. Fakat unutmayn ki nem orannn çok yüksek olmas da akar ve mantarlar için ideal ortam oluturuyor.
çEVRESEL FAKTÖRLER DE ÖNEML!
Bazen çevresel faktörler de boaz arsnn sebebi olabiliyor uyarsnda bulunan Dr. Mahmut Ozan Fndk, öyle devam ediyor: Evcil hayvan kepei ile tüyü, küf, toz, polen ve baz temizlik malzemelerinin kimyasal buhar gibi nesnelere kar oluan alerjiler, boaz arsna yol açan etkenler arasnda yer alyor. Alerji sorunundan yaknyorsanz bu çevresel faktörlerden mümkün olduunca uzak durmay ihmal etmeyin.
DOAL YÖNTEMLER
Doal yöntemler de boaz arsnn hafiflemesinde etkili olabiliyorlar. Dr. Mahmut Ozan Fndk, bu yöntemlerden bazlarn öyle anlatyor:
yotsuz tuzla gargara
Pastil çeitleri ve hafif ar kesiciler boaz arsnn hafiflemesine yardmc oluyor. Bunlarn yan sra gargara yapmak da boaz arnza kar etkili oluyor. Bunun için kaynam bir bardak suyun içine bir çay ka kadar iyotsuz tuz ekleyerek gargara yapabilirsiniz. (yot boazda ve azda yanma hissi oluturuyor) Bu yöntem boaznzda bozulan pH orannn düzelmesine yardmc olarak; bakteri, virüs ile mantarlarn üremeleri ve yaamalar için uygun ortamn olumasn engelleyebiliyor. Ayrca boazda iliin hafiflemesine ve mikroplarn yok olmasna kar da etkili olabiliyor. Boaznz ardnda gargaray sabah, ölen ve akam olmak üzere günde 3 kez uygulayabilirsiniz.
ELMA SRKESYLE GARGARA
Elma sirkesi asidik yapsyla mukusun daha kolay çözülmesine yardmc olabiliyor. Böylece bakterilerin ve virüslerin yaylmalarn önleyebiliyor. Dolaysyla boaznz ardnda bir fincan lk suyun içine ekleyeceiniz 2 çorba ka elma sirkesiyle, günde 3-4 kez gargara yapabilirsiniz. Ancak gargaray gereinden fazla yapmamaya dikkat edin, çünkü mide hasarna ve reflü problemlerine sebep olarak boaz arsn tetikleyebiliyor.
BR TATLI KAII BALLI ZENCEFL
Zencefil antibakteriyel ve antiinflamatuar etkisiyle boaz arsnn hafiflemesine yardmc olabiliyor. Baln içeriindeki propolis gibi maddeler de baklk sisteminin güçlenmesini salyor. Ayrca bal boaz kaplayarak yumuatyor ve dedii noktalarda virüs ile bakterilerin tutunmasn yavalatabiliyor. Sabahlar bir tatl ka baln içine az bir miktar, örnein yarm çay ka toz zencefil ekleyerek tüketebilirsiniz. Ancak dikkat! Bal içerisinde yer alan ekerden dolay kan ekerinin yükselmesine yol açt için diyabet hastalar için risk oluturuyor.
IHLAMUR, ADA VEYA NANE çAYI
Ihlamur, papatya çay, ada çay veya nane çay da boaz arsna kar etkili olabiliyor. Boaz nemlendirmelerinin yan sra anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özellikleri sayesinde boaz arsnn hafiflemesine katk salayabiliyorlar.