Üç trafik kazasndan birisinin uykuya bal bozukluklardan meydana geldiini anlatan çelik, ar hz, alkol alm, tehlikeli araç kullanmann yan sra uykulu ve yorgun araç sürüünün de önemli kaza nedenleri arasnda yer aldn vurgulad.
- 16 saatten fazla uykusuz kalma sürü performansn bozuyor
Günün hangi saatlerinde, ne kadar süreyle araç kullanldnn yorgunluu ve uykusuzluu belirleyen en temel faktör olarak görüldüünü ifade eden çelik, unlar kaydetti:
Aratrma bulgularna göre, 8-9 saatten fazla araç kullanldnda, yorgunluk ve dikkat dalmasna bal ciddi sorunlar balamakta, sürücülük performans olumsuz etkilenmekte, kaza riski artmaktadr. Aratrmalar göstermektedir ki ortalama 16 saatten fazla uykusuz kalma sonucunda sürü performansnda önemli derecede bozulmalar balyor. Bu durum trafik güvenlii açsndan da ciddi tehlikeler oluturuyor. Bir aratrmada kazaya sebebiyet veren sürücülerin ayn kazaya karan dier sürücülere göre, kaza öncesi uyku sürelerinin daha ksa olduu görülmütür.
- Ciddi kazalar uykusuzlua bal
Yollarn monoton olmas, iklim koullarnn elverisizlii, sürücülerin ihtiyaç duyduklarnda dinlenme ve uyku molalarna olanak salayacak tesis veya mola yerlerinin bulunmaynn yorgunluu artran önemli faktörler arasnda saylabileceini aktaran çelik, yorgunluk ve uykusuzlua bal kazalara genellikle gece yolculuu yapanlar, uyku bozukluu olanlar ile uyku getiren ilaç kullananlarn kartn bildirdi.
çelik, uykusuz araç kullanmaya bal kazalarla ilgili deerlendirmelerin, subjektif bulgulara, polis kaza tespit raporlarna ya da sürücülerin kendi beyanlarna dayandn belirterek, Ciddi kazalarn büyük oranda uykusuzlua bal olduu sonucuna varlmtr. Sürücüler, yorgun ve uykusuz araç kullanmann da alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli ve kaza nedenlerinden biri olduunu bilmemekte ya da gözard etmektedir. Uykulu ve yorgun sürü, alkol ve uyuturucu etkisinde olduu gibi, sürücülerin güvenli sürü yeteneini kaybetmesine, performansn olumsuz etkileyerek ciddi trafik kazalarna neden olmaktadr. diye konutu.
- Uykusuzlua bal kazalar en çok hz limiti yüksek yollarda oluyor
Alkol temelli olmayan uykusuz araç kullanmaya bal kazalarn büyük orannda yoldan çkan tek aracn olduunun görüldüünü ifade eden çelik, uykusuzlua veya yorgunlua bal kazalarn hz limitlerinin yüksek olduu karayollarnda meydana geldiini söyledi.
Kaza verilerinin, uykulu sürücülerin kazay önleyici bir harekette bulunma olaslklarnn oldukça düük olduunu ortaya koyduunu anlatan çelik, Uykusuz araç kullanmaya bal kazalarn yaklak yüzde 80inde sürücünün araçta yalnz olduu saptanmtr. dedi.