DYARBAKIR(SÖZ)-Di Uzman Dr. Melek Altan Köran; erken doum ve düük doum arlkl bebek ve halk arasnda hamilelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi görülme risklerinin di eti hastalklaryla artabileceine dikkat çekiyor. Di eti hastalklarnn genel salk üzerine olumsuz etkileri olmasnn yan sra di çürüklerine bal olarak geliecek rahatszlklarn da göz önüne alnmas gerektiini kaydeden Dr. Melek Altan Köran, Hamilelikte az ve di saln etkileyen en önemli faktör, annenin az hijyenidir. deal bakmn olduu durumlarda hem di eti hem de di sorunlarnn önüne geçilmi olacaktr. Ayrca, hamilelik döneminde beslenme eklinin mümkün olduunca salkl olmas ve çürük oluumuna neden olacak gdalardan ve içeceklerden uzak durulmas önemlidir diyor.
Az kuruluu, çürükleri artrabilir
Halk arasnda hamilelik döneminde dilerin çürüdüüne, di kayb yaandna dair yanl bir inan var. Bebein ihtiyac olan kalsiyumu annenin kemiklerinden ve dilerinden çektiine yönelik inann da yanl olduunu ifade eden Dr. Melek Altan Köran, hamilelikte oluan di çürükleri hakknda unlar söylüyor:
Hamilelikte dilerden kalsiyum çekilmesi gibi bir durum söz konusu deildir. Ancak çürüklerde art görülebilmesinin de baz nedenleri vardr. Hamilelik döneminde görülebilen az kuruluuna ya da annenin di eti hastalna bal kanamalardan kaçnmak için dilerini frçalamay aksatmasna bal olarak çürüklerde art olabilir. Ayn zamanda özellikle gebeliin ilk dönemlerinde görülebilen kusma ile azdaki asit düzeyinin artmas da bu sürece katkda bulunabilir.
Rutin az bakm di etlerini koruyor
Kadnlarn hamilelik sürecinde karlaabildii di eti sorunlarnn banda hamilelik gingivitisi geliyor. Yükselen hormon seviyeleri, annenin baklk sisteminin basklanm olmas ve az florasndaki deiimlere bal olarak di eti hastalklarna yatknln arttn anlatan Dr. Melek Altan Köran, Bu dönemde görülen hamilelik gingivitisinde, di eti hastalnn balca nedeni olan plaa kar daha iddetli bir di eti reaksiyonu görülür. Hamilelik gingivitisi; di etlerinde kzarklk, ilik, kanama ve di eti büyümesiyle belirti veren bir di eti hastaldr. yi bir az hijyeninin salanmas ile bu sorunun önüne geçilebilir. Gingivitis olumu bir anne adaynda di yüzey temizliklerinin yaplmas ve az bakm rutinlerinin oturtulmas genellikle tedavi için yeterli olacaktr diye bilgi veriyor.
Tedavi için ideal dönem, 3. ve 6. aylar aras
Peki, hamilelik döneminde di tedavisi nasl planlanmal? Zorunlu hallerde hangi ilemler, nasl ve hamileliin hangi döneminde yaplabilir? Genel yaklamn ertelenebilecek tedavilerin doum sonrasna braklmas yönünde olduunu kaydeden Dr. Melek Altan Köran, bu sorular öyle cevap veriyor:
Anne ve bebein saln korumak için tedavilerde baz kstlamalar olabiliyor. Ancak gerekli durumlarda da uygun müdahalelerle annenin az sal korunabiliyor. Hamilelik döneminde di tedavilerini yapmak için en uygun dönem hamileliin 3. ve 6. aylar arasndaki dönemdir. Bu dönemde lokal anestezi ile dolgular, kanal tedavileri ve di çekimleri yaplabilir. Gebelik döneminde görülebilecek dieti hastalklarnn tedavisi için de gerekli olabilen di yüzey temizlikleri gebeliin herhangi bir döneminde yaplabilir. Bebein ve annenin sal gözetilerek gerekli durumlarda di tedavilerini destekleyici amaçla antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Di hekimi böyle bir durumda bebek için güvenli grupta olan ve tedavide etkili olabilecek antibiyotikler arasndan seçim yapar. Az-di sal ile ilgili bir durumun tespiti amacyla alnacak radyografiler de yine anneyi ve bebei korumak amacyla kurun önlükler gibi koruyucu ekipmanlar kullanlarak alnabilir. Ancak her iki uygulama için de özellikle gebeliin ilk üç aynda gereksiz uygulamalardan kaçnlmaldr.
çocuun yemeini üflemek bile bula nedeni
Hamilelikte annenin di salnn, dorudan bebein di sal üzerinde bir etkisi olmadn vurgulayan Dr. Melek Altan Köran, Ancak doum sonras annelerdeki çürük yapc bakterilerin, çocuun dilenme döneminde, çocua geçii söz konusu olabilir. Özellikle çocua verilecek kaa üflemek ya da kaktaki yemein scaklna, tadna bakmak gibi dorudan bulaa neden olabilecek davranlardan kaçnmak gerekir sözleriyle önemli bir noktaya dikkat çekiyor.