Diş yüzeyinde biriken plağın uzun süre temizlenmemesi ve sertleşerek diş taşı oluşturması sonucu oluşan diş taşı, hem dişlere hem de diş etlerine zarar verir.
Diş taşı, diş plağı ve tükürükteki minerallerin birleşerek zamanla taş gibi sert bir yapıya dönüşmesidir.
Diş yüzeyinin diş etiyle birleştiği çizginin altında oluşur.
Uzmanlar gıda artıkları ve mikroorganizmaları içeren diş plağının düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Üsküdar Üniversitesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.
DİŞ TAŞI OLUŞUMU NEDİR?
Diş taşının, diş yüzeylerindeki kalsiyum birikintileri olduğunu belirten Güler, Diş yüzeylerinde yemek artıklarının birikmesi ile oluşan şeye plak diyoruz. Bu plak; tükürükten gelen minerallerin bu plağın üzerine göllendiğinde, çökeldiğinde diş taşı meydana geliyor. Elbette zararları olan bir şeydir, doğal bir şey değildir. Diş taşı birikimi kişiden kişiye çok değişir. Kimi insanlar da çok yoğun diş taşı birikimi olurken kimi insanlarda çok az görebiliriz. dedi.
DİŞ TAŞI BİRİKİMİNİN ZARARLARI NELERDİR?
Diş taşı birikiminin zararları hakkında konuşan Güler, Diş taşı birikimi öncelikle çok pütürlü bir yüzey oluşmasına sebep olur normalde diş yüzeyleri daha pürüzsüzdür, diş minesi çok pürüzsüzdür. Yemek artıkları oradan kayar gider ama plak birikimi bunun üzerine diş taşı oluşumu ile birlikte çok pütürlü yüzeyler oluşur ve daha fazla plak birikimine sebep olur. Bu plakta diş eti hastalığını başlatan şeydir, içinde milyonlarca bakteri ve mikroorganizma içerir. Bunun haricinde diş taşı birikimi zamanla üzerine daha fazla diş taşı birikerek diş etinin itilmesine sebep olur ve diş eti çekilmesi ortaya çıkar. Dişin daha iç kısımlarına da geçerek diş etinin altında diş taşı oluşarak da kemik kaybı ile kendini gösteren bir hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur. şeklinde konuştu.