Dişhekimlerinden korkutan iddia

Türk Dişhekimleri Birliği’nden korkutan iddia. Kamuya ait Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nde kullanılan ucuz protezler, hem diş teknikerlerini hem de vatandaş sağlığını tehdit ediyor.

Haberler 30.05.2012 - 12:12 Son Güncelleme : 30.05.2012 - 12:12

19. Uluslar arası Dişhekimliği Kongresi dolayısıyla bir basın toplantısı yapan Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, Türkiyede sürdürülebilir bir ağız diş sağlığı politikası olmadığını vurguladı.

Bunun sonucu olarak 5-9 yaş çocukların ağzında ortalama 5 tane çürük, dolgu veya çekilmiş diş bulunduğuna dikkat çekti. 0-14 yaş grubunda bu oranın 3.7 olduğunu belirten Yücel, 65 yaş ve üzerindeki vatandaşların yüzde 67sinin dişi olmadığını açıkladı.

Türkiyede yıllık kişi başına diş fırçası kullanımının 0.9 olduğunu vurgulayan Yücel, macun kullanımının ise yıllık 110 gram olduğunu belirtti. Gelişmiş ülkelerde ise yıllık macun tüketiminin 346 ila 500 gram arasında değiştiğini söyledi. Yücel, fırça ve florlü diş macunu kullanımının ağız ve diş sağlığı için en temel nokta olduğuna dikkat çekti.

DİŞ DEYİP GEÇMEYİN!

Ağız ve diş sağlığı için koruyucu hekimliğin önemini vurgulayan Yücel, bunun için insanların mutlaka diş hekimine gitmeleri gerektiğinin altını çizdi. Avrupada yılda ortalama 5 kez diş hekimine gidilirken; Türkiyede bunun 0.9 seviyesinde bulunduğunu söyledi. Diş çürüklerinin sadece ağız sağlığını etkilemediğini; kalp, diabet, zatürre, kronik solunum hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, ortopedik hastalıklar, hamilelikte düşük riski gibi pek çok hastalığın nedeni olduğunu vurguladı.

Türkiyede ağız diş sağlığı bu durumdayken, kamunun son yıllarda açtığı 150 adet Ağız Diş Sağlığı Merkezinde 8 bin diş hekimiyle hizmet vermeye çalışmasını eleştirdi. Bu merkezlerdeki hekimlerin performans baskısı altında günde 50-60 hastaya bakmaya çalıştığını anlatan Yücel, böyle bir sistemle toplumun ağız sağlığının iyileştirilemeyeceğini söyledi. Diş hekimi, ağız bakımı, doğru fırçalama, riskler konusunda hastasını bilinçlendirir. Ama günde 60 hastaya bakan bir hekimin, bunları yapması mümkün müdür diye sordu.

AĞIR İDDİALAR

Toplumun sadece kamu kaynaklı merkezlere gitmesiyle hem hekimlerin hem diş teknikerlerinin hem de vatandaşın ciddi risklerle karşı karşıya olduğunu ileri süren Yücel, şöyle konuştu:

Vatandaşın aldığı hizmetin kalitesi tartışılır hale gelmektedir. Bu merkezlerde kullanılan malzemelerin ihale yoluyla alınması sonucu, en ucuz malzemeler tercih edilmektedir. Dışarıdaki hekimin 10 liraya, 5 liraya kullandığı malzemeler 1 liraya kamuya satılmaktadır. Bunun sonucu ne olduğu belli olmayan metallerden yapılan protezler diş teknisyenleri ve vatandaşın sağlığını tehdit etmektedir.

SLİKOZİS RİSKİ

Yücel, diş teknikerlerinin bu ucuz malzemelere temasları nedeniyle kot taşlama işçilerinde görülen slikozis hastalığı ile karşı karşıya olduklarını vurguladı. Bu protezleri kullanacak vatandaş üzerindeki, etkilerini ise siz tahmin edin diyen Yücel, 24 bin diş hekiminin ağız diş sağlığı sistemine mutlaka dahil edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Türk Dişhekimleri Birliğinin düzenlediği 19. Uluslar arası Dişhekimliği Kongresine yurtiçi ve yurtdışından binlerce hekim katılıyor. 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında Ankara Ticaret Odası Kongre Merkezinde yapılacak toplantıda hem hekimlerin sorunları dile getirilecek hem de bu alanda dünyadaki gelişmeler ele alınacak. Ayrıca Expodental Fuarında dişhekimliğinde en son teknolojiler tanıtılacak.

DİŞ OLİMPİYATI İSTANBULDA

Türkiye, ilk kez dental olimpiyatlar olarak adlandırılan Dünya Dişhekimliği Kongresine de evsahipliği yapacak. Yaklaşık 10 bin hekimin katılmasının beklendiği 2012 kongresi İstanbulda yapılacak.

Ana Sayfaya Git
  • ©Copyright 2024 | Tüm Hakları Saklıdır