Prof. Dr. Buyru, diyabetin, obezitenin de artmasyla çan en çok görülen hastalklarndan biri olduunu söyledi.
Dünyada ve Türkiyede giderek artan oranda diyabete rastlandn, ABDde toplumun yüzde 10unun diyabeti olduunu belirten Buyru, Yanl beslenme, az hareket, ileri ya gebelikleri ve obezite hastalk riskini arttryor. Gebelikte de hastalk, hem anne hem de bebei ilgilendiren birtakm problemlere yol açyor. diye konutu.
Buyru, hastaln gebelik öncesinden olabileceini, bu durumda önlemler alnp, kan ekerinin düzenlenmesi gerektiini vurgulayarak, öyle devam etti:
Yüksek eker düzeyiyle gebe kalanlarda, bebekte anomali riski artar. Doutan kalp hastal, kol ve bacak anomalileri, dudak-damak yar gibi problemler oluabilir. Gebelik olutuunda da genellikle ekeri düzenlemek için insülin kullanmna geçilir. Amaç yüksek ekerin zararlarndan anne ve bebei korumaktr. Yüksek eker annede tansiyon yükseklii, doum travmas ve sezaryen riskinde art gibi problemlere sebep olabilir. Gerek kontrol edilmemi eker, gerekse yüksek tansiyon anne hayatn tehdit edecek tehlikeli hastalklardr. eker hastal asl bebek için anne karnndayken ve doumdan sonra baz problemlere yol açabilir. Bunlardan en önemlisi anne karnnda bebek ölümüdür. Kontrol edilmemi yüksek eker, bebein kalbine zarar vererek bebek ölümüne neden olabilir. Bunun dnda iri bebek, buna bal doum travmalarnda art, daha sonra kalc sakatlkla sonuçlanabilecek omuz taklmalar, bebein suyunun fazla olmas, sezaryen ve müdahaleli doum riskinde art, gebelik ve doum sürecinde karlalabilecek sorunlardandr.
- Gebelikte kilo alm 10 kilogram amamaldr
Prof. Dr. Faruk Buyru, hastalk nedeniyle bebekte sadece anne karnnda deil, doum sonrasnda da problemler oluabileceine iaret ederek, ani eker dümelerinin, solunum problemlerinin, sarln, elektrolit bozukluklarnn diyabetik annelerin bebeklerinde daha çok görüldüünü vurgulad.
Tüm bunlarn sonucunda bebein youn bakm ünitesi ihtiyacnn daha fazla olacan belirten Buyru, Toplumdan topluma deise de gebelikte eker görülme oran yüzde 2 ila 10 arasndadr. Gebelikte salglanan baz hormonlar, eker metabolizmasn etkileyerek eker hastal riskini arttrrlar. Gebelik öncesi kilo, gebelik esnasnda alnan kilolar, ailede eker hastal bulunmas, riski arttran faktörlerdir. Bu nedenle tüm gebelere 24-28 haftalara arasnda eker yükleme testi yaptrmalar önerilmektedir. ifadelerini kulland.
Bu testin yaplmamas halinde anne adaynn eker hastal varsa bunun gözden kaçabileceini ve anneyle bebein zarar görebileceini dile getiren Buyru, teste ilikin u bilgileri verdi:
Tüm uzmanlk dernekleri gebelikte eker testi yaplmasn önermektedir. Yükleme testinin yerini alabilecek baka bir test bugün için mevcut deildir. Gebelikte anne karnnda bebek ölümlerinin en önemli nedeninin kontrol edilmemi eker hastal olduu akldan çkarlmamaldr. Gebelikte diyete dikkat etmek ve kilo almamak, eker hastal riskini azaltacaktr. Hepimiz biliyoruz ki gebelik esnasnda bütün anne adaylarnda itah deiiklikleri oluyor. Daha önce yemedii birtakm besinleri daha çok arzu eder ya da daha çok tatl yemek ister hale geliyor. Anne, tüm bunlarn önlemini alp, kilo almn snrlandrabilirse gebelik esnasnda eker çkma riski azalr. Anne adaynn insülin salgsna fazla etki etmeyecek ekilde beslenmesi, karbonhidrat kstlamasna gitmesi önerilir. Gebelik öncesinden itibaren diyetine dikkat edilmesi, gebe kaldnda da ilaçlarn düzgün kullanlmas ve diyetin sürdürülmesi önemlidir.
Prof. Dr. Buyru, hastalktan korunmak açsndan yaplacak en önemli eyin karbonhidrat almnn kstlanarak, kilo almn kontrol etmek olduuna dikkati çekerek, Gebelik esnasnda ideal kilo alm 12-13 kilogram kadardr. Özellikle gebelie kilolu balayanlar daha dikkatli olmal ve tüm gebelikte kilo alm 10 kilogram amamaldr. görüünü dile getirdi.