Op. Dr. Nail Sönmez, Diyabetik retinopati nin eker hastalna bal olarak ortaya çkan ve tedavi edilmedii takdirde kalc görme kaybna sebep olan bir hastalk olduunu belirtti.
Sönmez, konuya ilikin olarak yapt açklamada, Diyabete bal olarak uzun süre kan ekerinin yüksek seyretmesi durumunda göz damarlar etkilenir ve retinann beslenmesi bozulur. Retinada yeni damar oluumlar meydana gelirken oluan damarlardan darya sv szar. Damarlardaki sv szmas sonucunda da retinada sv birikir ve ödem olumasna sebep olur. Bu durum sonucunda kii görme yetisini kaybedebilir. ifadelerini kulland.
Hastaln meydana gelmesinde eker hastalnn süresine dikkati çeken Sönmez, Özellikle diyabet tansndan itibaren 10 yllk süreden sonra ve insüline bal genç diyabetlilerde ergenlik çandan sonra retinopati görülme skl artar. Ayrca sigara ve fazla miktarda alkol tüketimi de diyabetik retinopatinin ilerlemesini hzlandrr. deerlendirmesinde bulundu.
Sönmez, diyabetik retinopati nin eker hastalna bal olarak ortaya çkan ve tedavi edilmedii takdirde de kalc görme kaybna sebep olan bir hastalk olduunu belirtti.
-Düzenli göz muayenesi ile oluabilecek bir çok problemin önüne geçilebilir
Sönmez, iki evreye ayrlan diyabetik retinopatinin ilk evresinde sessiz ilerlediini ve herhangi bir belirti olmadn belirterek, özellikle diyabet hastalarnn belirti beklemeden düzenli göz muayenesi yaptrmas gerektiini dile getirdi. Birinci evrede belirti göstermeden ilerleyen retinopatinin ikinci evrede ilerleyerek retinada ödem, görüte lekeler, göz önünde uçumalar olumas ve görmede ani kayplar ile kendini gösterdiini anlatan Sönmez, önlem alnmamas durumunda hastaln ani görme kayplarna sebep olduunu vurgulad.
Diyabet hastalarnn rutin bir ekilde düzenli olarak göz muayenesi yaptrmasyla hastaln erken tehisinde tedavi edilerek görme kaybndan korunulabileceini kaydeden Sönmez, düzenli göz muayenesi ile oluabilecek bir çok problemin önüne geçilebileceini belirtti.
Diyabet hastal devam ettii sürece ve önlem alnmayp tedavi ertelendikçe diyabetik retinopatinin gelime riskinin de artacan dile getiren Sönmez, unlar kaydetti:
Diyabetik retinopati gelitiinde kalc hasarlar brakr, tedavi için geç kalndnda görme kayplarna sebep olur. Bu yüzden erken tehis tedavinin baarsn büyük ölçüde etkiler. Bununla birlikte hastaln tedavisinde kan ekerinin kontrolü en önemli faktördür. Diyabetik retinopati tedavisinde en yaygn kullanlan tedavi yöntemi lazerdir. Retinada iddetli kanama meydana geldiinde lazer tedavisi mümkün olmadndan vitreo-cerrahi gerekir. Neovasküler glokomun (göz tansiyonu) gelitii olgularda ise vitreo- retinal cerrahi ile birlikte tüp implantasyonlar ve krio uygulamalar gerekebilir.
Sönmez, düzenli göz muayenesinin, salkl, dengeli beslenme ve öün atlamamann, ya ve salk durumunuza uygun egzersizler yapmann, bol su tüketmenin ve ilaçlar düzenli kullanmann diyabetli hastalarn yapmas gerekenler arasnda olduunu ifade etti.