ç Hastalklar Uzman Dr. Meltem Batmac, scak hava, güne ile tatilin rehavetine kaplp ilaçlarnz ve rutin kontrollerinizi asla aksatmamanz gerektiini belirterek, Hekiminizin tedavisini düzenli olarak uygular ve yaam alkanlklarnza dikkat ederseniz, yaz aylarnda da kan ekerinizin dengede kalmasn salayabilir, böylelikle hastaln yan etkilerinden korunabilirsiniz. Scak havalarda susuz kalmamak, günein zararl nlarndan korunmak, ilaç düzeninize dikkat etmek ve öün atlamamak ise bu mevsimde yaam alkanlnzda dikkat etmeniz gereken en önemli 4 kural oluturuyor. diyor. Batmac, diyabet hastalarnn yaz mevsiminde almalar gereken önlemleri anlatt önemli öneriler ve uyarlarda bulundu!
SU TÜKETMNZ ARTIRIN
Diyabet hastalarnda su kayb yaamsal öneme sahip. Zira, vücuttaki kan ekeri su kaybyla birlikte daha da yükseliyor ve bunun sonucunda hastaln kontrolü zorlayor. Ayrca yetersiz su nedeniyle baz biyokimyasal yolaklar üzerinden vücuttaki keton ve partikül oran artp, tedavisi daha zor olan ve mutlaka hastaneye yat gerektiren çeitli diyabet komalarna da neden olabiliyor. Yaz mevsiminde havalarn snmasyla birlikte vücuttan daha fazla su kaybedildii için günlük su tüketiminizi mutlaka arttrn. Günde 2-2.5 litre su içmeyi asla ihmal etmeyin.
ÖÜN ATLAMAYIN
Pandemi ve souk günler nedeniyle açk havaya pek çkamadk ve çok da skldk. Günler artk uzad ve yazn geliiyle birlikte, saat kavrammz da deiti. Bu nedenle, istemsiz olarak öün aralar uzayabiliyor. Ancak uzun açlk diyabetik kiiler için istenilen bir durum deildir. Düzenin bozulmas kan ekerinde dalgalanmalara ve hastalk kontrolünün zorlamasna neden oluyor uyarsnda bulunan Dr. Meltem Batmac, yaz k fark etmeksizin 3 ana ve 2 veya 3 ara öün düzenine mutlaka devam etmeniz gerektiini söylüyor.
BU SAATLER ARASINDA GÜNEE çIKMAYIN
Güne tüm görkemiyle parldarken, bizi denize ve doaya çaryor. Ancak dikkat! Güne nlarnn yeryüzüne en dik geldii 11:00-16:00 saatleri arasnda dorudan günee çkmamaya özen gösterin. Zira, yakc saatlerde günee maruziyet vücutta sv kaybnn artmasna ve bunun sonucunda kan ekerinde düzensizlik, tansiyon deerlerinde deiiklik, kalp ritminde deiiklik, kalp krizi, damarsal problemler ve beyin kanamas gibi pek çok ciddi sorunlara yol açabiliyor. Ayrca, cilt kanseri riskini de artryor. Sokaa çkmanz gerekiyorsa banz mutlaka apka ile korumaya ve mümkün olduuna gölgede kalmaya dikkat edin.
LAçLARINIZI DÜZENL KULLANIN
Kan ekerinizin dengede kalmas için ilaç saatlerinizi aksatmamay alkanlk edinmeniz gerekiyor. ç Hastalklar Uzman Dr. Meltem Batmac, ilaç kullanrken ana ve ara öünlerinize de mutlaka devam etmeniz gerektiini belirterek, Saatinde alnmamas nedeniyle ilacn etkisi azalp kan ekerinde ar yükselmeler olabiliyor ya da ilaç sonrasnda öün atlanmas ar dümelere yol açabiliyor. diyor.
KAN EKERNZ TAKP EDN
Hepimizin, mevsim deiimi ve günlerin uzamasyla birlikte rutinlerimiz de deiiyor. Diyabet gibi kronik hastal olan kiilerde ise rutinlerin korunmas ya da o döneme özel rutinler oluturulmas gerekiyor uyarsnda bulunan Dr. Meltem Batmac, Diyabet hastalarnn evlerinde glukometre ile eker ölçümü yapmalar son derece önemlidir. Bu rutin yaz mevsiminde de hiçbir zaman aksatlmamal. Kiinin kendi kendisini takip etmesi; ilaç kullanm ve diyete uyumu artryor. Bu sayede kan ekeri daha dengeli oluyor diyor.
EGZERSZ RUTNNZ OLSUN, ANCAK
Spor yapmak mutlaka hayatnzn bir rutini olmal. çünkü düzenli yaplan egzersizler kan ekerinin dengelenmesine katk salarken kilo vermenize de yardmc oluyor. Dr. Meltem Batmac, kan ekerini düzenleyen ilaçlarn hastann diyet ve egzersiz rutinine göre önerildiine iaret ederek, Eer spor alkanlnda belirgin bir deiiklik olursa, ilaç fazla ya da az gelebiliyor. Dolaysyla egzersizlerinize devam ederken düzenli eker ölçümü yapp, deerlerde deiiklik fark ettiinizde hekiminizi mutlaka bilgilendirin. Egzersiz yaparken susuz kalmamaya ve öün atlamamaya dikkat etmelisiniz. Ayrca egzersizleri günein en yakc olduu saatlerde deil, sabah erken veya akam serinliinde yapmay alkanlk edinmeniz de çok önemli diyor.
MEYVE SUYU, çAY VE KAHVEYE DKKAT
Scak havalarda serinlemek ve sv ihtiyacnz karlamak için gazl içecekler ve meyve sularna yönelmek gibi bir hataya dümeyin. Zira, eker içeren içecekler kan ekerini hzla yükseltebiliyor. Ayrca kafein içeren çay ve kahve de vücuttan daha fazla sv kaybna neden olduklar için bu tür içeceklerden kaçnmanz da çok önemli.
YAZ MEYVELERN ABARTMAYIN
Yaz aylarnda dikkat etmeniz gereken bir baka nokta da meyve tüketimi olmal. Karpuz, kavun, incir ile üzüm gibi yaz meyveleri çok lezzetli olsalar da ciddi oranda eker içeriyorlar ve kontrolsüz tüketildiklerinde kan ekerini yükseltebiliyorlar. Dolaysyla yaz meyvelerini doru porsiyonlarda tüketmeniz kan ekerinizin dengede kalmas için çok önemli.
KUMSALDA çIPLAK AYAKLA YÜRÜMEYN
Diyabetin komplikasyonlarndan biri de sinirsel etkilenimler oluyor. Bu sinirsel komplikasyonlarda his kusurlar, ar eiinin çok artmas ya da azalmas, ayaklarda yanma-elektriklenme gibi sorunlar geliebiliyor. Duyu kusurlar olabilecei için diyabet hastalarnn ayak salna ayr bir özen göstermeleri gerektiini söyleyen Dr. Meltem Batmac, bunun nedenlerini öyle anlatyor: Örnein kzgn kumlar üzerinde yürüyen bir birey, o scakl alglayp ayaklarn hemen korumaya geçer. Ancak diyabetik birey o scakl alglayamayp yürüyüüne devam edebilir ve bunun sonucunda ciddi yanklar geliebilir. Ayrca ayana batan herhangi bir cismi fark edemeyip vücutta iyice ilerlemesine ya da birkaç gün sonra ciddi yaralar açlmasna veya ciddi enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dolaysyla kumsalda veya denizde çplak ayakla yürümeyin, özel ortopedik ayakkablar tercih edin, ayaklarnz her zaman temiz ve nemli tutun, her akam kontrol etmeyi de alkanlk edinin.
SERN TUTAN KIYAFETLER GYN
Vücut scakln artrmayacak, serin tutacak, açk renkli ve terletmeyen giysiler tercih etmeniz de çok önemli. Ayrca sokaa çkarken banz mutlaka bir apka, gözlerinizi de güne gözlüü ile korumaya özen gösterin.