Diyabeti Kontrol Altına Almak İçin 9 Beslenme Önerisi

Obezitenin yaygınlaşmasıyla diyabetin görülme sıklığı da her geçen gün artıyor. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, kontrol altına alınamadığında ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Diyabet hastalığının kontrol altına alınması için uzman eşliğinde kişiye özel beslenme programı belirlenmesi büyük önem taşıyor.

Haberler 11.07.2017 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Emine Yüzbaolu, diyabet hastalarnn beslenmesinde dikkat edilmesi gerekenler hakknda bilgi verdi.

Diyabetle yaamay örenmek tedavi baarsn artryor

eker hastal, pankreastan salglanan insülin hormonun yetersiz olmas sonucu glikoz yani kan ekeri deerinin artmas sonucunda ortaya çkmaktadr. leri yalarda görülen Tip II diyabet hastalnn sebeplerinin banda; genetik faktörler, fiziksel aktivite azl ve kilo fazlal gelmektedir. eker hastal kontrol altna alnmadnda; böbrek yetmezlii, katarakt, kalp damar rahatszlklar, sinir hasar, diyabetik ayak, enfeksiyonlara ve hastalklara yatknlk gibi rahatszlklar beraberinde getirmektedir. Hastaln kontrol altna alnmas için salkl beslenme ilkelerine dikkat etmek gerekmektedir. Bu rahatszl kabullenmek ve onunla yaamay örenmek tedavi baarsn artrmaktadr.

Diyabet hastalarnn dikkat etmesi gereken beslenme ilkeleri u ekilde sralanabilir:

Beslenme program kiiye özel belirlenmelidir: Bu diyet geçici olmamal, beslenme alkanl haline getirilerek yaam boyu devam ettirilmelidir.

Boy ve yaa uygun kiloda olunmaldr: Sahip olunan fazla kilolardan kurtulmak; eker hastaln kontrol altna almay salayan en önemli ilkelerden biridir.

Öünler 3 ara 3 ana olmak üzere düzenlenmelidir: Öün aralar 2-2,5 saati amamal, öünlerde alnan kalori dengeli olmaldr.

Diyetteki posa içerii artrlmaldr: Öünlerde alnan posa yüzdesinin fazla olmas karbonhidrat emilimini yavalatacandan eker seviyesinin düzenlenmesine olumlu etki edecektir. Bu açdan yemeklerin yanna salata eklenmeli, ekmek çeidi olarak posa içerii yüksek; çavdar, kepek veya tam buday ekmei tercih edilmelidir. Ayrca kabuklaryla yenebilen meyveler soyulmadan tüketilmelidir.

Glisemik indeksi yüksek yiyecekler tüketilmemelidir: Patates, havuç, pirinç, beyaz ekmek gibi kan ekerini hzl yükselten, glisemik indeksi yüksek besinlerden kaçnlmaldr.

Su tüketimini artrlmaldr:

Gün içerisinde en az 2-2,5 litre su tüketmeye dikkat edilmelidir.

eker ve ekerli yiyeceklerden uzak durulmaldr: laç kullanyorum, ekerim yükselmez düüncesiyle, eker ve ekerli yiyecekler tüketilmemelidir. eker hastal kronik bir rahatszlktr, geçti diye düünülmemelidir. Ayrca bal, pekmez gibi doal tatl olarak kabul edilen yiyecekler de masum deildir. Pekmezin üzümden yapld, balda da eker olduu unutulmamaldr.

Diyabetik ürünlerin de zararl olabilecei unutulmamaldr: Diyabetik ürünler zararsz gibi kabul edilmemelidir. çeidi ve miktar diyetisyene sorulmadan tüketilmemelidir.

Yemek hazrlanrken salkl piirme yöntemleri kullanlmaldr: Diyabet hastalarnda günlük alnan kalori miktar ve bu kalorinin karbonhidrat, protein ve ya yüzdesi dalm orantl olmaldr. Alnan ya miktarn artrmamak için yemekler; zgara, halama veya frnlama yöntemi kullanlarak piirilmelidir.

Ana Sayfaya Git