Diyarbakır'da hastaların kobay olarak kullanıldığı iddiasına Bakan Memişoğlu'ndan açıklama geldi; "Durum ne ise açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacak"

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, "Diyarbakır'da hastaların 'Türk Işın Tedavi Yöntemi' için kobay olarak kullanıldığı" iddialarına cevap verdi.

Haberler 18.07.2024 - 09:50 Son Güncelleme : 18.07.2024 - 11:02

Bakan Memişoğlu, Diyarbakırda hastaların Türk Işın Tedavi Yöntemi için kobay olarak kullanıldığı iddialarına ilişkin olarak, iddia boyutundaki bazı hususların topluma gerçekmiş gibi algılatılmasının, ehil kişilerin bu yönde açıklamalar yapmasının topluma da bilime de zarar verdiğine değindi.

Memişoğlu, Dünya Tıp Birliğinin 1981deki Helsinki Bildirgesinde insanlar üzerinde bilimsel çalışmaların, ilaç araştırmalarının, deneylerin nasıl yapılacağı, faz aşamalarının nasıl ilerleyeceğinin belirlendiğine vurgu yaparak, bunun hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Türkiye ve diğer ülkeler tarafından denetlendiğini aktardı.

Sağlık Bakanı Memişoğlu, Ülkemizde bilimsel çalışma standartları vardır, nasıl olacağı ortaya konulmuştur. Bunun her taraftan kontrolü, denetlemesi yapılır. O dosyaya bu iddialardan sonra özellikle baktım, bu, çok merkezli bir çalışmadır. dedi.

Durum ne ise açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacak

Basında geniş yankı uyandıran iddialara ilişkin adli sürecin devam ettiğini, sonuçlandığında durum ne ise açık bir şekilde kamuoyuyla paylaşılacağını kaydeden Memişoğlu, Diyarbakırdaki, Antalyadaki, İstanbuldaki bu bilimsel çalışmayla ilgili bütün adli, idari süreçler devam ediyor. Bu konuda da ortaya çıkan sonucun kamuoyuna çok açık ve net ifade edileceğini özellikle söylemek istiyorum. ifadelerini kullandı.

MİLLETVEKİLLERİNİN SORULARINI YANITLADI

Bakan Memişoğlu, TBMM Sağlık, Aile, çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda yaptığı bilgilendirmenin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Birinci basamak sağlık kuruluşlarına yönelik soru ve eleştirilere cevap veren Memişoğlu, Önceliğimiz birinci basamak, temel sağlık hizmetleri. Bunun planlamalarıyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor, birkaç hafta içerisinde eylem planlarımızı ortaya koyacağız. ifadesini kullandı.

Toplumla beraber sağlık sektörü çalışanlarının memnuniyetini sağlamanın önemine vurgu yapan Memişoğlu, koruyucu hekimliğin de öncelikleri olacağını söyledi.Birinci basamak sağlık kuruluşlarını, aile hekimliği birimlerini çok daha önemli hale getirmek istediklerini, sistemi bu şekilde organize etmeyi hedeflediklerini aktaran Memişoğlu, hekim-hasta ilişkisinin de önemine işaret etti. Aile hekimliği birimlerinin fiziki yapılarını güçlendirmeye çalıştıklarını belirten Memişoğlu, İstanbul ve bazı şehirlerde alan tahsisi konusunda sıkışıklığı gidermek adına sağlık çalışanlarına öncelik verilmesi, belediyelerin ve toplumun bu konuda destekleyici bir yaklaşımla hareket etmesi gerektiğini söyledi. Bakan Memişoğlu, sağlık sektörünün depremde değil ama depremden sonra birçok insanın hayatını kurtaracak sektör olduğuna dikkati çekti.

YÖNETİCİLERİN EN İYİ İŞİ ADALET

Milletvekillerinin kendisine rahatlıkla ulaşabilmesi, illerde yaşanan sorunları doğrudan aktarması için iletişim bilgilerini paylaşan Bakan Memişoğlu, hastanelerde yaşanan problemlerin tespiti ve çözümüne yönelik olarak illeri sırasıyla dolaşacağını bildirdi.

Memişoğlu, Türk hekimlerinin değerli olduğunu, hekimlik mesleğini daha da değerli hale getireceklerini ifade etti.

Sağlıkta performans sistemine ilişkin soruyu yanıtlayan Bakan Memişoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

Performansın Fransızca kökenli bir kelime olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum; performans demek başarı demek. Bu performans kelimesine herkes alerji duyuyor, bunun sebebini geçmişte tartışmak istemiyordum. Performansa dayalı ödeme sistemini kullandık biz geçmişte yani başarıya dayalı ödeme. Ama başarının parametrelerini düzgün koyarsanız bu sistemin, performans alerjik bir kelime olduğu için söylüyorum, sadece performansın kaldırılmaması lazım, performans başarı demektir Fransızca, Türkçe karşılığı da başarıdır. Ama başarının ölçüm parametrelerini iyi koymazsanız öyle tepki alırsınız veya işte eleştirilirsiniz.

Onun için ben bunu özellikle ifade etmek istiyorum, yoksa hekim başarılıdır her zaman. Türk hekimi, bir daha söylüyorum, başarılı bir hekimdir, başarılı bir sağlık sistemidir. Bunu tartışmak istemiyorum çünkü performans kelimesinin alerji yarattığını, herkes tarafından sevilmediğini bildiğim için yalnızca ifade etmekle yetineyim. Bizim yönetici olarak en önemli işimiz adalet, hakkaniyet, çalışanla çalışmayanın ayrılmasını sağlatmak. Hekim de hemşire de sağlık çalışanı da memur da olsa, özel sektörde de olsa bizim hakkaniyetli, adaletli yönetmemiz gerek.

Memişoğlu, üniversite hastanelerine ilişkin değerlendirmede bulunarak üniversitelerle daha fazla işbirliği içerisinde olacaklarını, karşılıklı güveni artırmak, yaşanan sorunların çözümünü sağlamak için çalışacaklarını dile getirdi.

HABER MERKEZİ

Ana Sayfaya Git