Gastroenteroloji Uz. Dr. Koray Tuncer, sindirim sistemiyle ilgili doru bilinen yanllar hakknda bilgi verdi.
Mide barsa sistemi
Hastalar mide barsak sistemi ile ilgili problemlerde ilk etapta büyüklerinden kalma yöntemlere bavurarak, sorunlarnn düzeldiinden bahsetmektedir.
Doru bilinen yanllar
Özellikle mide ars genellikle strese ya da üütmeye balanmakta ve hastalar doktora bavurmakta geç kalabilmektedir. Oysa salkl bir yaam için düzenli bir sindirim sistemi çok önemlidir ve hastalar doal yöntemlerden faydalanma düüncesi ile bazen bu sisteme daha çok zarar verebilmektedir.
Mide barsak sal ile ilgili doru bilinen ancak yanl olan uygulamalar öyle sralanmaktadr:
1. Mide arsna karbonatl su:
Mide ilaçlar henüz hastalklarn tedavisinde kullanlmazken karbonatl su mide arlarnda skça kullanlmaktayd. Günümüzde de bu ikayetleri yaayan pek çok insan karbonatl su tüketmektedir. Karbonat ar tüketildiinde, vücudun kimyasn etkileyip; kandaki pH düzeyini bozabilir. Bu nedenle doktor önerisi ile eczanelerden temin edilecek çineme tabletleri daha güvenlidir. Ancak bu tabletler de geliigüzel kullanlmamaldr. Karbonatl suyu tükettikten sonra sorun devam ediyorsa doktora bavurulmas önemlidir.
2. Mide bulantsna nane limon:
Hastalarn mide sorunlarnda bavurduu bir dier yöntem de limon suyuyla kuru naneyi kaynatp içmektir. Nane tbbi olarak da kullanlan bir bitkidir. Özellikle barsak kökenli karn arlarnda nane içerikli ürünler tedavide kullanlabilmektedir. Ancak limon asit içerikli bir besindir. Zeminde mideyle ilgili bir problem varsa nene ve limon ikilisi çözüm olmamaktadr. Özellikle reflü, gastrit veya ülseri bulunanlarda limonlu öneriler mide asit salgsn artrr. Bu nedenle mide ars, ekimesi, yanmas gibi sorunlarda bu yöntemlere bavurmak yerine bir gastroenteroloji uzmanna gidilmelidir.
3. shal durumunda pirinç lapas:
shalde zararl olmayacak bir yöntem de pirinç lapas veya halanm patates tüketilmesidir. Burada temel mantk ishal olan kiinin yal yiyeceklerden uzak kalmasdr. Ancak ishal ikayetleri görülüyorsa bir uzmana danlmaldr. çünkü ishal barsak enfeksiyonu kaynakl da olabilir. shal kesici yöntemler bu süreçte denenmemelidir. Kiinin bol sv almas daha büyük önem tamaktadr. Doktorun uygun gördüü ekilde tedavi planlamas yaplmaldr.
4. Soukta kalann midesi üür:
Mide üümesinin tpta bir karl yoktur. Ancak mide üütmesi denen kavramn akut gastrit olabileceini söylemek mümkündür. Bulant, kusma, itahszlk, ikinlik hissi, mide ekimesi akut gastrit belirtileridir. Sigara kullanm, ar alkol tüketimi, romatizmal ar kesicilerin uzun süreli kullanm, stres, gda alerjileri, besin zehirlenmeleri sonucu ortaya çkabilir. Soukta kalmak, ayaklar üütmek hassas barsak hastal olan kiilerde yaknmalar artrabilir. Yani üütmeyle midenin deil barsaklarn ilgisi vardr.
5. Kahve ve gazl içecek midedeki hazmszl alr:
Gazl içeceklerin yemek borusu ve mide üzerinde tahri edici etkileri vardr. Hazmszlk ya da ishal problemleri gazl içecek ve kahve karmyla atlatlmaz. Gazl içeceklerdeki asit ve gaz bileimi midenin dier sv almlarna oranla daha da fazla büyümesine neden olur. Midede uzun süre kalabilen gazl içecekler, mide yapsn bozar. Ayrca gazl içecekler beynin dopamin salglamasna neden oluyor. Bu da bireyin kendisini o içeceklere baml hissetmesine neden oluyor. Bunun yannda asitli içecekler depresyona davet çkarrken uzun süreli kullanmlarda da beyin fonksiyonlarn yavalatt bilinmektedir. Gazl içeceklerin içinde bulunan eker gibi maddeler ar tüketimde ek olarak astm, egzama, diyabet, böbrek ta oluumu, ileriki safhalarda böbrek yetmezlii, di çürümeleri gibi birçok hastala davetiye çkarabilir.
6. çekirdekli gdalar apandisite yol açar:
Apandisitin beslenmeyle dorudan bir balants bulunmamaktadr. Ancak küçük çocuklara çekirdekli gdalar verilirken dikkatli olunmaldr. Ayrca çekirdek ya da baka bir faktör olmakszn, vücudun kendi yapt fekalit ad verilen talam dk da delii tkayabilir ve apandisit oluumuna ve buna bal sorunlara yol açabilir.
7. Zeytinya kabzl geçirir:
Zeytin, üzerine dökülen kekik ve zeytinya ile tüketildiinde kabzlk sorununa iyi gelmektedir. Zeytinya barsaktan yiyecek geçiini salad için aç karnna 1 tatl ka zeytinya tüketmek faydal olacaktr. Ancak beslenme konusu her hastada ayn etkiyi vermeyebilir. Birine iyi gelen bir besin, dier bir kiiye iyi gelmeyebilir. Beslenme konusunda daha temkinli bir ekilde deneme yanlma yöntemini uygulamak doru olacaktr. Bir besine büyük anlam yüklemek doru deildir. Barsak hareketlerinde deiiklik, dklamann sklnda ve hacminde deiiklik meydana gelirse tbbi yardm almakta fayda vardr. Kabzlk belirtileri üç haftadan uzun sürerse bir gastroenteroloji uzmanna bavurulmaldr. Kabzln birçok sebebi olaca unutulmamaldr. Bu sebeplerin aratrlmas ve tedavinin salkl bir ekilde gerçekletirilmesi için uzman yardm almak önemlidir.