Doğru sandığımız yanlışlar

Günümüzde meme estetiği operasyonu olan kadın sayısı her yıl katlanarak artıyor. Doğum ve emzirme dönemi tamamlandıktan sonra kadınların en çok talep ettikleri meme estetiği oluyor. meme estetiği ise günümüzde son derece yüz güldürücü sonuçlar veriyor.

Haberler 07.03.2017 - 09:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzman Doç. Dr. çidem Ünal meme estetii operasyonu hakknda doru sanlan yanllar sralad ve bunun gerçeklerini anlatt.

1. Yanl: Silikon protezlerin 10 ylda bir deitirilmeleri gerekiyor.

DORUSU: Meme büyütme operasyonlarnda 5. jenerasyon protezler kullanlyor. Bu son jenerasyon protezlerin özellii, içindeki jel tabakann protezin eklini korumas. eklini muhafaza eden protezlerde memede protezin deformasyonuna bal ekil bozukluu ve silikon szmas gibi sorunlara çok daha az rastlandn belirten Doç. Dr. çidem Ünal, Dolaysyla son jenerasyon implantlarn kullanld operasyonlarda protezin ömrünü tüketmesine bal bir son kullanm tarihi söz konusu olmuyor diyor.

2. Yanl: Meme estetii operasyonundan sonra emziremem.

DORUSU: Meme büyütme operasyonunda implantlar, memenin süt kanallarn içeren meme bezinin altna, bazlarnda da bu bezin altndaki pektoral kasn veya kas örten zarn altna yerletiriliyor. Dolaysyla emzirmeyi engelleyen bir durum olmuyor. Meme dikletirme, yeterli meme büyüklüü olan kadnlarda meme dokusu kullanlarak yaplyor. Küçük memelerde meme protezi konuyor ve bunun üzerinden dikletirme uygulanyor. Her iki durum da süt vermeye engel tekil etmiyor. çou kadnda meme küçültme ameliyat srasnda süt bezleri korunuyor, meme küçültme teknii süt bezlerini koruyacak ekilde seçiliyor. Kadnlarn büyük ksm süt verebiliyor. Ancak, eer meme çok büyükse, çok az oranda kadnda meme ba ile süt bezlerinin balants korunamyor. Bu kadnlar emziremiyor.

3. Yanl: Meme küçültme ameliyatlarndan sonra çok iz kalyor.

DORUSU: Meme küçültme operasyonunda hedeflenen en önemli ey, kadnn vücuduyla uyumlu bir meme büyüklüüne kavumas. Küçültme operasyonundan sonra kalan iz ise çeitli kremler, silikon jellerle minimuma indirilebiliyor. Meme ba çevresinde ve meme alt oluuna doru inen düz bir çizgi eklinde iz kalyor. Bu iz zamanla belli belirsiz bir görünüme kavuabiliyor. Estetik operasyonlar içinde en mutlu ayrlan gruptan biri, meme küçültme talep eden hastalar oluyor.

4. Yanl: Meme estetii olmadan önce meme kanseri açsndan mamografi çektirmeme gerek yok.

DORUSU: Toplumdaki yaygn inann aksine meme estetii yaptrmak isteyen tüm kadnlarn ailelerinde meme kanseri öyküsü olup olmadnn sorgulanmas gerekiyor. uyarsnda bulunan Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzman Doç. Dr. çidem Ünal sözlerine öyle devam ediyor: 35 ya üstü olan kadnlarda operasyon öncesi mamografi isteniyor. Bunu istemenin avantaj ilerde çektirecekleri mamografileri ameliyat öncesi çektirdikleri mamografi bulgularyla kyaslama olana vermesi. Ayrca ameliyat öncesi çekilen mamografi sayesinde tesadüfen yakalanabilecek bir kanser olgusunun atlanmasnn önüne geçilmi oluyor. Özellikle anne, kz karde ve teyze gibi 1. derece akrabalarnda meme kanseri öyküsü varsa ya 35ten küçük olsa bile, meme hastalklaryla ilgilenen bir genel cerrahn kontrolünden geçmesini istiyoruz. 35 ya üstü kadnlarda ise mamografi sonucuna göre hareket ediyoruz. Meme protezleri kanser tehisinin konulmasn geciktirmiyor ve engellemiyor. Bu operasyonu geçiren kadnlar mamografi ve USG çektirebiliyor.

5. Yanl: Protezler eskiyince sznt yapar.

DORUSU: 10- 15 yl önce kullanm hemen hemen kalkan salin solüsyonla dolu protezlerde szma, günümüzde kullanlan silikon protezlere göre daha sk görülüyordu. çi sv dolu olduu için szma sonras asimetriler daha belirgin olarak anlalabiliyordu. Hala bu eski implantlar olan kadnlara uygulanan operasyonla mevcut protezler son jenerasyon silikon jel implantlaryla deitirilebiliyor. Günümüzde kullanlan 5. jenerasyon implantlarda ise szma eski protezlere nazaran çok daha az olsa da görülebiliyor. Ancak implantn kapsülü daha salam olduu için görüldüü zaman bile sessiz ruptur denilen ve silikon protezin d kapsülü içinde kalan bir szma tespit ediliyor. Nadiren bu kapsülü ap meme içine szyor.

6. Yanl: Silikon protezimin eklini ( yuvarlak veya damla) hasta olarak ben seçebilirim.

DORUSU: Protezin eklinin; meme büyüklüü ve ekli, göüs kafesinin yaps, hayat tarz, kadnn profesyonel sporcu olup olmamasna göre plastik cerrah tarafndan tayin edilmesi gerekiyor. Emzirme sonras memesinde sarkma olmu bir kadnla, emzirmemi, meme yaps daha farkl bir kadna yerletirilecek implantn ekli ve büyüklüünün birbirinden farkl olmas gerekiyor.

7. Yanl: Dergide gördüüm kadnnki gibi bir meme yaptrabilirim.

DORUSU: Estetik ameliyatlar veya giriimler her kadnn yüzüne veya vücuduna uygun ekilde planlanmal. diyen Doç. Dr. çidem Ünal u bilgileri veriyor: Dolaysyla boyu 1.45 cm olan bir kadn ile boyu 1.80 cm olan bir kadna yerletirilecek olan protezin büyüklüü ayn olamaz. Cerrahi müdahale; meme ekli, kadnn ailesinde meme hastal olup olmad, vücut yaps, doum yapp yapmadna dikkat edilerek planlanyor.

8. Yanl: Meme büyütme ameliyat oldum, onun için ilerde memem sarkmaz.

DORUSU: Meme cup ölçüsü B cup ve üzeri kadnlarda belli bir oranda meme dokusu olduu için yala beraber protezin yeri deimese de, meme dokusu implantn üzerinden sarkabiliyor. çok küçük memelerde sarkma görülmeyebiliyor. Sarkma durumunda dikletirme yapmak gerekiyor.

Ana Sayfaya Git