Doğumda 7 soru!

Çocuk sahibi olmaya karar veren ve gebelik testinin pozitif çıkmasıyla unutulmaz mutluluk yaşayan anne-baba adayları için, hayatlarında heyecanlı ve telaşlı bambaşka bir dönem de başlamış oluyor. İlk ultrasonografik görüntülerdeki heyecan, bebeğin gelişiminin takibi, kız mı-erkek mi derken, doğum şeklinin ne olacağı da bu tatlı heyecanda sordukları başlıca sorular arasında yer alıyor.

Haberler 16.04.2022 - 00:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

te bu noktada, dünyaya geli eklini aslnda bebein kendisinin seçtiini biliyor muydunuz? Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Ece Snac Bazen saatlerce süren kaslmalar ve aslnda iyi ilerlediini gördüümüz süreçlere ramen bebek bir türlü vajinal yolla gelmez. Anne adaylarnn bu durumda sezaryene yönelmeleri kendilerini baarsz hissetmelerine yol açmamal. Zorunlu durumlarda bavurulan sezaryeni bir baarszlk, vajinal doumu bir baar olarak görmemek gerekir diyor.

Son yllarda gerek eitimler, gerekse sosyal medya kullanm sayesinde anne adaylarnn birbirleriyle çok daha fazla tecrübe paylamnda bulunmasyla doal douma ilginin arttn söyleyen Dr. Ece Snac öyle konuuyor: Bizim amacmz mümkün olduunca az müdahale ile gebenin kendini evinde hissedecei bir doum deneyimine elik etmektir. Bu doum ekline ilgi artt çünkü insanlar artk daha cesur ve duyduklar kötü deneyimlerle hareket etmek yerine kendileri deneyimlemeyi tercih ediyorlar. Doktorlar ve ebeler de onlarn elinden tutup yanlarnda oluyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Ece Snac, doal doum hakknda en sk sorulan 7 soruyu sralad, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

Bütün ek müdahaleler iyi ki var. Doru noktalarda kullanldnda hayat kurtaryor. Suni sanc bize balamayan doumu balatma imkan sunuyor, yeterli kaslmalar olmayan gebelerde kaslmalarn gücünü artrarak doumun ilerlemesini salyor. Elbette kaslma yokken bir anda kaslma balaynca gebe adapte olmakta zorlanabilir ama öncesinde gebelik süreci ve doumla ilgili eitim alan anne adaylaryla, bu süreci daha iyi yönetebiliyoruz.

DOAL DOUMDA Hç MÜDAHALE EDLMYOR MU?

Öncelikle doal doumdan anlalan; ninelerimizin tarlada, bahçede kendi balarna yaptklar doumsa bunu yapmamz mümkün deil. Kadnlar zamannda kimsenin destei olmadan bu deneyimi yaamak zorunda kalmlardr. Bizim amacmz mümkün olduunca az müdahale ile gebenin kendini evinde hissedecei bir doum deneyimine elik etmektir. Elbette damar yolu açlmal, belirli aralklarla NST (anne karnnda bebein kalp atlar ve annenin doum kaslmalarn gösteren test) çekilmeli, bunlarn olmas bizi salkl ve minimum müdahaleli vajinal doum deneyiminden uzaklatrmaz.

DOAL DOUMDA GÜNÜMÜZDE ESKYE GÖRE NE DET?

Dr. Ece Snac Günümüzde doal doum deyince; gebenin kendi kaslmalarnn balatt, her saat ilerlemesi gereken hzda ilerleyen, su kesesinin kendiliinden açld, gebenin kaslmalar karlarken istedii gibi hareket edebildii, mahremiyete önem verilen, suyun-aromatik yalarn-müziin terapötik etkisinden faydalandmz, ev konforunda ama hastane güvenliinde ve sürecin salkl anne-bebek ile sonuçland bir doum anlayabiliriz diyor.

NASIL BR ORTAMDA DOUM OLUYOR?

Aslnda istediimiz; gebenin kaslmalarn bir ksmn evde karlamas. Hastane ne kadar konforlu olursa olsun gebeye yabanc bir ortam. Evde kaslmalar belli bir noktaya gelip hastanede geçirilen sürenin ksalmasn arzu ederiz. Kaslmalarn banda gebe serviste oluyor, bebein gelii yaklanca doumhaneye alyoruz. Eer anne ve baba isterse, baba da doumda olabiliyor. Doum, eklinden bamsz olarak yeni bir bireyin hayata gelmesinin yannda yeni bir ailenin de hayata gelmesi demek. Bebek, ten tene temas sadece anneyle deil baba ile de kurmaldr.

ÜSTTEN BASTIRILIYOR MU?

Üstten bastrmak bebein çkmas gerektii zamanda çkmad ve annenin de knacak gücünün kalmad durumda bebein bir zarar görmeden çkabilmesine yardm etmek için kullandmz bir yöntem. Dardan bakan biri için çok kaba görünebilir, her gebeye rutin yaplmaz ama gerektiinde yaplnca hayat kurtarr.

EPDURAL ANESTEZ HANG DURUMLARDA GEREKL?

Her gebenin kaslmalar karlama ekli ve kaslmalara verdii tepki farkldr. Eer gebe vajinal doumu deneyimlemek istiyorsa, ultrasonografide ve fizyolojik açdan hiçbir engel yoksa, fakat kaslmalar çok ar geliyorsa epidural anestezi gebeye konforlu bir vajinal doum imkan salyor.

GEBELER DOUM SÜRECNDE HAREKET EDEBLYOR MU?

Dr. Ece Snac Mümkünse hiç oturmasnlar. NST çekilirken bile ayakta dursunlar, yürüsünler isteriz. Ebeler her alanda olduu gibi yürürken de gebelere destek oluyorlar, gebenin koluna girip hastanenin merdivenlerini inip çkmasna elik ediyorlar, bu bariz bir ekilde doum süresini ksaltyor. Doum bir ekip iidir ve douma doktorun yan sra ebe, psikolog ve doula da (doum süreciyle ilgili eitimini tamamlam doum destekçisi) girebiliyor diyor.

Ana Sayfaya Git