Uzmanlar domuz gribi konusunda devamlı olarak uyarılarda bulunmakta iken domuz gribi konusu, domuz gribi tedavisi, domuz gribi belirtileri konusunda sürekli uyarılarda bulunmakta. Peki domuz gribi nedir? Domuz gibi nasıl tedavi edilir
Domuz gribi salgını etkisini sürdürüyor ancak birçok kişi hastalıkla karşılaştığında ne yapacağını bilmiyor. Ölüm haberleriyle toplumda korkuya neden olan domuz gribi ile ilgili açıklamalar yapan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, domuz gribinin aslında mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğini söyledi.
Dr. Hakko belirtileri, hastalığa yakalananlar ne yapmalı, kimler test yaptırmalı, tedavisi nedir gibi merak edilen birçok soruyu yanıtladı.
Uzm. Dr. Elif Hakko, hastalık nedeniyle paniğe kapılmaya gerek olmadığını ve hızlı hareket etmek gerektiğini söyledi. Bu dönemde ortaya çıkan grip vakalarının yüzde 90ına domuz gribi tanısı konduğunu ve kontrol altında tutulduğunu söyleyen Dr. Hakko, domuz gribinin öldürücülüğünün düşük olduğuna ve mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğine dikkat çekti.
YÜKSEK ATEŞE DİKKAT! Domuz gribi vakalarında yüksek ateşin önemli bir belirti olduğunu söyleyen Dr. Hakko, 39-40 dereceye varan ateş, kuru öksürük, vücudun geneline yayılan kas ve eklem ağrısı, bazı kişilerde boğaz ağrısı ve burun akıntısı ile yorgunluk domuz gribinin belirtileri arasında sayılabilir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebiliyor dedi.Tekrar ortaya çıktığı günden bu yana 12 can alan domuz gribi, saglığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Bulaşıcı özellik taşıyan domuz gribinin belirtileri ve korunma yöntemlerini haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz...
DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Normal grip özelliklerine çok benzeyen domuz gribinin belirtilerinde;* Baş ağrısı
* Boğaz ağrısı * Burun akıntısı * Öksürük * Vücut ağrıları * Ateş * Bazı vakalarda kusma ve ishal görülebilmektedir. Hastalığın geçmişinde zatürre ve solunum yetmezliği gibi ölümlere neden olduğu bilinmektedir. Hastalığın bulaştığı kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
-Zor nefes almak veya nefes darlığı -Bilinç bulanıklığı -Sık ve uzun süreli kusmaçocuklarda acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
-Hızlı veya zor nefes alma -Vücutta solgunluk ya da morarma -Beslenememe -Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil -Huzursuzluk -Ateşle beraber döküntü görülmesiDOMUZ GRİBİNDEN NASIL KORUNULUR?
Öksürme ve hapşırma aracılığıyla, virüsün bulaştığı kişinin ağız ve burnundan çıkan zerrecikler havaya yayılıp asılı kalarak ya da masa, sandalye gibi yüzeylere bulaşarak, başka kişilerin kurban olmasına neden olabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.