Üroloji Uzman Dr. Turgay Kara, vücudun filtre sistemi olarak çalan böbreklerin, çeitli mineral ve maddelerin böbrekte toplanp çökelmesi sonucu oluan kristallerin vücuttan atlamamas ile ta oluum sürecinin baladn bildirdi. Dr. Turgay Kara, öyle konutu:
Normal koullarda idrarda bulunan kimyasallar bu süreci engellerken, koruyucu mekanizmann etkisini kaybettii durumlarda ta oluuyor. Genellikle böbrek ta rahatszl, en sk ar ikayetiyle kendini gösteriyor. Ar iddeti baz kiilerde belli belirsizken, bazlarnda çok iddetli olabiliyor. En belirgin ikayetlerden biri olan ar, genellikle kolik tarzda dediimiz aralklarla ortaya çkyor ve tekrarlyor. Arnn yeri, tan yerine ve hareketine göre deiebiliyor. Böbrekte veya yakn idrar kanalndaki talarda bulunduu tarafta yan ars olarak hissedilirken, alt üreter ve mesaneye yakn talar karn alt ksmnda veya cinsel organa doru yaylan arya neden oluyor.
BÖBREK TAI
Dr. Turgay Kara, ar dnda idrarda kanama, idrar yaparken yanma ve ar hissi ile sk idrara çkma ihtiyac gibi belirtilerin ise, üriner sistem talarna iaret ettiini de vurgulayarak, öyle dedi:
Ar iddetinin çok yüksek olmas, arya bulant ve kusmann elik etmesine neden oluyor. Tan tkad bölgede biriken idrar da zamanla enfeksiyon belirtisi gösterebiliyor. Böbrek ta tansnda, kiinin ikayetleri ve hikayesi yol gösterici olsa da, en çok ultrasonografi inceleme yöntemi uygulanyor. Basit ve pratik olan bu uygulama ile idrar yollarndaki talarn çou tespit edilebiliyor. Düz röntgen filmleri ve gerekli olduu takdirde ilaçl böbrek filmi (IVP) çektirilerek böbrein iç yaps ve idrar kanallar da deerlendirilebiliyor.
Radyolojik görüntüleme veya ultrasonografi ile tehis konulamadnda bilgisayarl tomografi tetkikinden yararlanldn söyleyen Kara, tan tehisi için en etkili yöntemin bu olduunu ifade etti. Kara, Ayrca bilgisayarl tomografi ile üriner sistem ta hastal ile karabilecek ve ayn ikayetlere neden olabilecek apandisit, barsak enfeksiyonlar, divertükilit, jinekolojik hastalklar ve over torsiyonu gibi rahatszlklar da tespit edilebiliyor diye ekledi.