Duruş şekli etkiliyor?

Uz. Dr. Şahabettinoğlu: "Duruş şekli fiziksel olduğu kadar ruhsal ve duygusal yönden de etkiliyor"

Haberler 01.01.2018 - 10:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Duru bozukluklarnda öncelikle altta yatan sebebin tespit edilmesi gerektiine dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Dr. Ali ahabettinolu, duru bozukluklarnn baz kas-iskelet ve sinir sistemi hastalklarna bal olabilecei gibi genelde çocuklukta balayan yanl duru alkanlklarna, ileri yalarda da ergonomik olmayan çalma ortamlarna bal olarak geliebildiini ifade etti. deal ayakta durma pozisyonunda ba dik durmal, ileri ya da geri eiklik yapmamal, yanlardan bakldnda kulaklar tam omuz hizasnda olmal diye uyarda bulunan ahabettinolu, Göüs dik, bel ve boyundaki çukurluk ve kavisler normalden az ya da çok olmamaldr. Karn düz, omuzlar dik durmaldr. deal oturma pozisyonunda ise yük her iki kalça üzerine eit olarak dalmal, bel ve srt dik ekilde oturulmaldr. Oturulan yerin yüksekliine özen gösterilmeli, her iki ayak yere eit basmaldr. Özellikle çocuklarda görülen ve gözden kaçan duru bozukluklarna dikkat etmelidir diye konutu.

ERGENLK DÖNEMLER

Bazen çocuklarn alkanlk olarak kambur durmalarnn ya da ar sporlarn, ergenlikte kz çocuklarnn gelimekte olan göüslerini gizleme çabalarnn, ergonomik olmayan okul sralarnn, ar srt çantas tamalarnn duru bozukluklarna yol açabildiini ifade eden ahabettinolu, Duru bozukluklarn fizik muayene ve çeitli duru analiz yöntemleriyle ve muayeneyi destekleyen görüntüleme metotlar ile tespit etmekteyiz. Duru bozukluklar önlenmezse bir süre sonra birçok rahatszla sebep olmaktadr. Omuz, boyun, srt ve bel-bacak arlarna yol açarak hastala dönüebilir. Eer altta yatan nörolojik, romatolojik bir hastalk ya da omurgada doutan gelen bir yapsal bozukluk yoksa, yani eklemlerdeki disfonksiyonlara bal ise manuel (elle) tedavi ile duru bozukluklar 2-10 seansta düzeltilebilmektedir. Tedavi sonras salkl duru eitimleri, yumuak doku masajlar ile özelikle boyun, srt, bel, karn ile bacak kaslarn güçlendirmeye ve esnetmeye yönelik egzersizler ihmal edilmemelidir dedi.

Doru duru pozisyonlarnn iletiimde de çok önemli yeri olduuna deinen Dr. ahabettinolu, düzgün pozisyonun karmzdaki kiilerde kendinden emin, özgüveni yüksek, baarl bir insan etkisi braktn söyledi.

Ana Sayfaya Git