Selvi, Türkiyede halkn az ve di saln yeterince önemsemediini kaydederek, koruyucu önlemler alnmad için dile ilgili maddi ve manevi olumsuzluklar ortaya çktn söyledi.
Di sal yeterince önemsenmediinde ve hafife alndnda bir çürükten üreyen ve tüm vücuda hzlca yaylan bakterilerin baklk sistemini zayflattn ifade eden Selvi, sonrasnda ülsere, romatizmaya, kalp-damar hastalklarna, hatta kansere bile neden olabildiini vurgulad.
hmal edilen ve önemsenmeyen bir çürük die dolgu yaplmadnda onun kaybedilebildiini dile getiren Selvi, kaybedilen diin yerine yeni bir di yani implant yapmann maliyetinin dolgunun 23 katna denk geldiini aktard.
Selvi, salkl di ve di etlerine sahip olmann temel artnn az ve di hijyenine önem vermek olduunun altn çizerek, Düzenli kontrole giderseniz diinizden de paranzda da olmazsnz. diye konutu.
Di ve di eti hastalklarndan korunmak için yaplabilecek en basit tedavi yönteminin doru frçalama teknikleri, di ipi ve arayüz frças kullanmak olduunu vurgulayan Selvi, ayrca diler salklyken 6 ayda bir düzenli olarak di hekimine kontrole gidilmesi gerektiini ifade etti.
Selvi, az ve di salnn öneminin farkndalnda olan ülkelerde di hekimine 6 ayda bir gitme zorunluluunun bulunduunu belirterek, Türkiyede ortalama 2 ylda bir defa di hekimi kontrolüne gidildiini söyledi.
Ahmet Selvi, zorunlu kontrollerin di problemlerini büyük oranda azalttn bildirdi.
- Her 2 evden birinde di frças yok
Selvi, Türkiyede her iki evden birinde di frças olmadn belirterek, ayn zamanda Türkiyede di frças satn alma sklnn Avrupa ülkelerine göre çok düük olduunu vurgulad.
Her 4 kiiden birisinin az kokusu problemi yaadn dile getiren Selvi, bireysel hijyen alkanlklarnn yetersiz olduunu aktard.
Selvi, Türkiyede her 10 kiiden 9unda çürük ve di eti problemi bulunduunu kaydederek, Di ve di eti hastalklar dünyada olduu gibi ülkemizde de en yaygn salk problemleri arasnda gelmektedir. dedi.
Kontroller sayesinde problemlerin annda çözülebileceini dile getiren Selvi, ayrca ileride oluabilecek sistematik rahatszlklarn da önüne geçilebileceini bildirdi.
- 65 ya üstünden disizlik oran yüzde 65
Selvi, di hekimini ziyaret etmemekteki önemli etkenlerden birisinin de di hekimi korkusu olduunu belirterek, genellikle çocuk yalarda edinilen olumsuz tecrübelerin yetikinlie kadar devam ettiini ve bu durumun da az ve di salnn ihmalinde önemli bir rol oynadn bildirdi.
Ahmet Selvi, Burada anne-babalarn erken yata çocuklarn di hekimi ile tantrmas korkunun olumasn engeller, tedaviye gerek kalmadan koruyucu önlemlerle di sal hijyeninin çocuk yata kazandrlmasyla gelecek nesillerin salkl az ve di salna sahip olmalarn salar. diye konutu.
Günde en az iki kez dilerin frçalanmas gerektiinin altn çizen Selvi, u deerlendirmelerde bulundu:
Yaplan aratrmalara göre ülkemizde 65 ya üstü disizlik oran yüzde 65lerde. Bu durum yetikinler ve yallarda yaam kalitesini düürmekte, fonksiyonel kayplara, estetik kayglara, fonetik bozukluuna, psikolojik etkilere kadar birçok olumsuzlua sebebiyet vermektedir. Disizliin, psikolojik ve sosyal huzura etkisi olduu, tat almay, iletiimi, sosyal ilikileri ve dier günlük aktiviteleri azaltt görülmütür.
Aratrmaclar yetikinlerin di kayplarna olan reaksiyonlarn, öz-güven kayb ve öz-imaj deiimi, yoksunluk, görünülerinden honutsuzluk ve kendilerini daha ileri yalarda alglama eklinde sralamlardr.