Ebeveynlere ergenlik uyarısı

ENDOKRİNOLOJİ ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Mitat Bahçeci, çocuklarında ergenliğin (puberte) başlamasıyla çocuğun boyunun kısa kalacağına dair yanlış bilginin anne babaları tedirgin edip tedavi arayışına sürüklediğini söyledi.

Haberler 31.08.2017 - 00:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bahçeci, Ergenlie girme boy ksalna yol açmad gibi geciktirilmesi de uzun boy salamaz. Anne babalar bu konuda rahat olmal ve gereksiz ilaç tedavilerinden uzak durmal. Genlerimizde ne kodlanmsa beslenme, düzenli fizik aktivite ve ruh sal gibi faktörlerin de etkisiyle boyumuz o olacaktr dedi.

ENDOKRNOLOJ ve Metabolizma Hastalklar Uzman Prof.Dr. Mitat Bahçeci, ebeveynler tarafndan çok sk sorulan ve onlar kayglandran Puberteye girmek boyun ksa kalmasna yol açar m sorusunu yantlad. Prof.Dr. Bahçeci, öncelikle ergenlik ya da dier bir deyile pubertenin, çocukluktan erikinlie geçi dönemi olduunu hatrlatt. Prof.Dr. Bahçeci, ergenliin normal balama yann erkeklerde 9-14, kzlarda ise, 8-13 ya arasnda olduunu, geliim sürecinin ortalama 4.5 yl kadar sürdüünü söyledi.

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalklar Uzman Prof. Dr. Mitat Bahçeci, Türk toplumu için, ergenlik balama yann kzlarda 101 yl civarnda olduunu söyledi. Kz çocuklarnda puberte döneminde ortalama 27.5- 29 santim boy art gözlendiini belirten Prof.Dr. Mitat Bahçeci, menar (adet kanamas) sonras boy uzamas azaldn, ortalama boy kazancnn ylda 7 santimetre olduunu söyledi. Bahçeci, Bu dönemde erkeklerde boy uzamasnn kzlardan daha fazla olduunu ekledi.

ERGENLE GEç GRMEK UZUN BOY GARANTS DEL

Kzlarda 8 yandan önce meme geliiminin balamas veya 10.5 yandan önce menar (adet kanamas) gözlenmesi, erkeklerde ise testis hacminin 9 yandan önce 4 mlnin üzerine çkmas erken puberte (puberte prekoks) olarak tanmlanr diyen Prof. Dr. Bahçeci, u bilgileri verdi:

Puberteye geç girenlerin boyunun uzun olacann garantisi olmad gibi görece erken yalarda girme de boyun ksa kalmasna yol açmaz. Genlerimizde ne kodlanmsa, beslenme, düzenli fizik aktivite ve ruh sal gibi faktörlerin de etkisiyle boyumuz o olacaktr. Bu nedenle düzenli egzersiz ve salkl beslenme boy üzerine ergenlie girme yandan daha fazla etki etmektedir. Baz ailelerin skça sorduklar gibi puberte geliiminin durdurulmas boyun daha uzun olmasn salamaz. Tbbi bir patolojiye bal ortaya çkan erken puberte (hormonal anomali, testis ve over hastalklar ya da merkezi sinir sistemi hastalklar gibi) yoksa, ksacas tbbi kabul edilebilir ya aralnda ortaya çkan pubertenin geciktirilmesinin anlam yoktur. Ksacas ergenlie girme boy ksalna yol açmad gibi geciktirilmesi de uzun boy salamaz. Anne babalarn bu konuda rahat olmalar ve gereksiz ilaç tedavilerinden uzak durmalar hem kendileri hem de çocuklarnn sal açsndan çok önemlidir.

Ana Sayfaya Git