Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydo hareketsizliin kalp ve damar hastalklarna bal ölümleri artrdnn bilimsel olarak 1950li yllarn banda ortaya konulduunu belirterek O günden bu yana giderek artan veriler, hareket etmenin salmz korumada; kalp damar hastal, yüksek tansiyon, diyabet ve osteoporoz gibi hastalklarn tedavisinde önemli bir ilaç olduunu göstermektedir. Egzersiz salmza katklaryla daha salkl yalanmamz, ruh salmzn korunmasn salar ve sosyal geliimimize katk yapar. Egzersiz, hareket ve spor olmadan bizim ve özellikle çocuklarmzn, torunlarmzn salnn korumas mümkün deil gibi görünmektedir diyor. Buna karn toplumumuzda egzersizle ilgili baz yanl inanlar fayda yerine zarara neden olabiliyor. Prof. Dr. Tolga Aydo, egzersizle (düzenli fiziksel aktivite) ilgili doru bilinen 7 yanl anlatt, iyerinde basit egzersiz yöntemleri önerdi
Düük iddetli egzersizler daha az yararl: YANLI!
Pek çok kii, yürüme ve bahçe ileri gibi düük iddetli egzersizlerin vücut için daha az yararl olduunu düünerek önemsemeyebiliyorlar. Oysa düük iddetli egzersizler her gün olabildiince çok bahçe ileriyle ilgilenmek veya haftann 5 günü yarm saat düzenli ve tempolu yürümek ya da haftann 3 günü 20er dakika komak- genel sal koruma da ve bir çok kronik hastalklarla ilgili riskleri azaltmada ve yaam süresini uzatmada ideal.
Egzersizde ne kadar yorulursanz o kadar faydal: YANLI!
Antrenman sonras yorgunluk hissedilmiyorsa egzersizin iddetinin artrlmas gerektii düüncesi doru deil. Ar yoksa geliim yok öngörüsü kas iskelet sistemi ve kardiak sorunlara neden olabilecek bir görü. Yaplan bilimsel çalmalar, ary göz önüne almadan ciddi yüklenmelerin ar kullanm yaralanmalarna zemin hazrladn ve birçok salk sorununu artrabildiini ortaya koyuyor. Egzersizler ile beklenen salk ve fiziksel gelime elde edilemiyorsa, hekimin onaynn olmas artyla yüklenme iddeti, süresinive tipini artrmak, deitirmek iyi olabilir.
Kilolu kiilerin egzersizle kalplerini zorlamas tavsiye edilmez: YANLI!
Kilolu olmak egzersiz yaparken kas iskelet ve kalp sorunu çkma ihtimalini artrr ancak genel sal uygun olan kiilerde, gerekli salk kontrollerinin yaplmas art ile çok iddetli egzersizlerin bile yaplmas mümkün. Ama kilolu olmann bir çok ek salk sorunu yaratabildiini de unutmamak gerekir. Öte yandan, egzersiz yapmayan normal kilolu bir kiinin kalp hastalndan ölme riskinin, egzersiz yapan iman birinden daha çok olduunu unutmamak gerekir.
Mekik karn yalarn eritiyor: YANLI!
Karn yalarn eritmek için özel karn egzersizleri yapmak, örnein mekik çekmek, sanlann
aksine çok etkili olmuyor. Dorusu hiçbir egzersiz lokalize yalar eritmek için özel etkiye sahip deil. Ancak vücudumuzda genel yamzn azalmas istenen bölgedeki yalar azaltabilir. Buna karn karn bölgesine yaplacak mekik gibi egzersizler, karn kaslarmzn belirgin görünür hale gelmesini salayabiliyor.
Yan artmas ile metabolizma yavalar: YANLI!
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydo Bu söylem ksmen doru ama metabolizmay yavalatan en önemli unsur aslnda yan artmasna bal olarak kiinin fiziksel aktivitesinin ve bunun sonucunda da kas kütlesinin azalmasdr. Dolays ile ya bir kenara koyup hareketlilii, özellikle kuvvet egzersizleri ile kas kuvvetini artrmak; bir taraftan yalanmaya kar durmaya, dier taraftan metabolizmay artrmaya olanak salar diyor.
Yalar azaltmak için düük tempolu egzersiz yaplmal: YANLI!
Yalar azaltmak için egzersiz temposunun düük tutulmas düüncesi de yanllardan birisi.
Düük tempolu egzersiz ya, yüksek tempo ise karbonhidrat yakmak konusunda daha etkili gibi görünse de kilo kontrolünde, kilo vermede temel; egzersiz ile ne kadar kalori harcanddr. çünkü hiçbir egzersiz izole bir enerji kaynan kullanmaz ve amacnz kilo kontrolü ise iddetli egzersizlerle, düük tempolu egzersizlerin kombine edildii, interval egzersizler en dorusu.
Egzersiz aç karna yaplmal: YANLI!
Egzersizin zamanlamas kiinin alkanlklar ile ilgili bir durum. Egzersiz ne aç ne tok karna deil, yemekten iki-üç saat sonra yaplmal. Sabah erken spor yapanlar için bu süre azaldndan gdann kahvaltdan svya dönmesi gerekir. Tok karna egzersiz; kaslarmzda olmas gereken kan mide-barsak gibi iç organlarmza yönelmesine ve kaslarn etkin çalamamasna ve kiinin karn ars hissetmesine neden olabilir. Aç karna yapldnda ise kii egzersizi devam ettirecek yeterli kuvveti bulamayabilir. Hipoglisemi, diyabet gibi hastal olanlar bunlara bal ciddi salk sorunlar yaayabilir.
yerinde 5 pratik egzersiz
Kap veya odada köeye geçin. Kollarnz omuz hizasna kadar kaldrn, yüzünüzü köeye/duvara dönün, dirseklerinizi bükün ve kapya/köeye yerletirin ve gövdenizi öne doru aln. Bu ekilde 30-45 saniye kadar kaln. Bu hareketi 4-5 kez tekrarlayn.
Bir elinizle kafanz yana doru eerken, dier elinizi dirsekten bükülü ekilde arkadan belinizedoru aln. Bu ekilde 30-45 saniye kadar kaln. Bu hareketi 4-5 kez tekrarlayn.
Ellerinizi belinize koyup dirseklerinizi arkadan birbirine doru yaknlatrn. Bu ekilde 5 saniyekaln. Bu hareketi 10-20 kez tekrarlayn.
Elleriniz yannzda dik bir ekilde durun; omuzlarnz yukar ve geriye doru aln. Bu ekilde 5
saniye kaln. Bu hareketi 10-20 kez tekrarlayn.
Koltuunuzda düzgün bir ekilde oturun ve karda bir noktaya bakn. Kafanz önce öne doru iyice uzatn, akabinde kafanz ve çenenizi olabildiince geriye doru çekerek boynunuzun arkasndaki boluu doldurduunuzu hayal edin. Bu ekilde 5 saniye kaln. Bu hareketi 10-20 kez tekrarlayn.