El-göz teması Covid-19’a davetiye çıkarıyor!

Yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden Covid-19 pandemisi sürecinde çoğunlukla evde zaman geçirmek zorunda kalan ve iyice bunalan çocuklar, artık açık havada doyasıya koşup oynamanın tadını çıkarıyor. Ancak dikkat!

Haberler 10.07.2021 - 10:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta, Yazn güne nlarndan deniz, havuz ve kumsala, bahçeden yeil alanlara dek baz yaz riskleri de çocuklar gözlüyor. Alerjik reaksiyonlar, güneten etkilenme, göze sinek, kum ve toz kaçmas, yeterince temizlenmemi veya kimyasaldan zengin havuz suyuna maruz kalmak derken birçok yaz tehlikesi çocuklarn gözlerinde önemli sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle çocuklarda yazn göz sal açsndan baz kurallara dikkat edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde baz basit hatalar ileride kalc göz hasarna neden olabiliyor diyor. Prof. Dr. Özgül Altnta, yazn çocuklarn gözlerini tehdit eden etkenleri ve korunma yollarn anlatt, önemli uyarlar ve önerilerde bulundu.

YAZ ALERJENLER

Yazn havada daha fazla bulunan toz ve polenler alerjiyi tetikleyerek çocuklarn gözlerinde genellikle kanlanma, kant ve sulanmaya neden olur. Gözde alerji, bir maddeye / yiyecee / polene /ev akarna vb. eye kar vücudun baklk sisteminin duyarl olmas nedeniyle gelien ar tepkidir. Gözlerde kant, kanlanma, sulanma olur. Ia kar hassasiyet geliir. Göz kapaklar iebilir. Alerji olumamasn salamann en iyi yolu, alerjiye yol açan etkeni tespit ederek ondan mümkünse olabildiince kaçnmaktr. Her alerjenden uzak kalmak mümkün deil. D mekanlarda havada uçan polen ve tozdan korunabilmek için geni siperlikli apka, güne gözlüü kullanlmal. Souk kompres uygulayarak çocuk rahatlatlabilir ve oluan ödemi ve kant ihtiyacn azaltabilirsiniz. Alerjinin iddetine göre tedavinin ekli ve süresi göz hekimi tarafndan belirlenir. Aksi halde çocuun hayat konforu düer. Gözlerini ovalama ve kama gözlerde daha da artan kant ihtiyacna neden olur. Artan el-göz temas göz enfeksiyonlarnn oluumunda önemli bir sebeptir. Covid-19 virüsünün göz yoluyla bulama ihtimali yüksektir. Salgnla mücadele ettiimiz bu günlerde gözlerde kants olan tüm bireylerin tedavileri hiç zaman kaybetmeden yaplmaldr.

GÖZE BR EY KAçMASI!

D mekanlarda daha fazla zaman geçirilen yaz aylarnda çocuklarn gözüne kum, toz, sinek veya ot gibi yabanc cisimler girebilir. Bazen kendi kirpikleri de gözlerine kaçabilir. Bu durumlarda da çocuklarn gözlerinde kanlanma, sulanma, a hassasiyet ve artan ovuturma ihtiyac olur. Plaj ve krsal alanlarda bu risk artmaktadr. Gözlerine yabanc cisim kaçtnda yabanc cismi görebiliyorsak bir gözya damlas damlatarak gözlerini ykayabiliriz ve cismi sv ile yüzdürerek dar çkmasn salayabiliriz. Bu durumda evde kalan eski damlalar kullanlmamaldr. Ama göremiyorsak ve çocuun ikayetleri devam ediyorsa yabanc cisim kapaklarn iç ksmna kaçm veya göz yüzeyine saplanm olabilir. Mutlaka bir göz doktoruna görünmemiz art. Zira göz kapa hareket ettikçe yabanc cisim saydam tabakay (korneamz) çizerek enfeksiyon kapmasna neden olabilir ve kalc hasara yol açabilir. Göz hekimi yabanc cismi gerekirse mikroskop altnda çkarmal ve gerekli tedaviyi düzenlemelidir. Göze kaçan bir cisim deil bir kimyasal madde ise yaplacak en doru ey varsa gözya yoksa temiz bir su ile gözü ykamak ve en ksa zamanda bir göz hekimine bavurmaktr.

GÜNE IINLARI

Uzun süre ultraviyole a maruz kalmak çocuklarda ileride katarakt ve retina hastalklar ile sonuçlanabilir. Bu nedenle günein yeryüzüne dik olarak ulat saatlerde, özellikle 10:00 ile 16:00 arasnda olabildiince nlarndan uzak kalnmaldr. lk bebeklik döneminde aaç gölgelerinde geni siperlikli apka kullanm ve pusetlerin tentesinin salad koruma yeterli olacaktr. çocuunuzun günee gerek çplak gözle, gerekse güne gözlüüyle dorudan bakmas da göz sal açsndan çok büyük risk. Bu nedenle böyle bir davranta bulunduunda nedenini açklayarak bunun doru bir hareket olmadn anlamasn salayn.

ALBENL AMA KALTESZ GÜNE GÖZLÜÜ

çocuklarn renkleri ya da çizgi film kahramanlaryla süslü olmas nedeniyle cazibesine kaplarak takmak istedikleri güne gözlükleri eer UV korumasna sahip deilse çok ciddi, kalc göz hasarna yol açabiliyor. 2 yatan itibaren UV korumas yüzde 100 olan Solar snf 2 ve 3 düzeyinde olan gözlükler kullanlmaya balanabilir. Sertifikasn mutlaka görün. Güne gözlüünün çerçevesi esnek materyalden, cam kolay krlmayan polikarbonat materyalden ve çatlamayan özellikte olan camlardan olmal. Kolay krlmayan materyalden olsa kesinlikle krlmayaca anlamna gelmez. Hareketli ortamlarda, dier çocuklarla kalabalkta oynad zamanlarda çkartlmas uygun olacaktr. Büyümekte olan çocuun yüz ekline de uygun olmal, hafif olmal, buruna bask yapmamal, sap uzun olup kulan da rahatsz etmemelidir.

DENZ VE HAVUZA GÖZLÜKSÜZ GRMEK

Göz Hastalklar Uzman Prof. Dr. Özgül Altnta Havuz kloru ve deniz tuzu gözlerde kzarklk ya da tahriler yapabiliyor. Bu nedenle denize ve havuza girerken çocuklarn yüzücü gözlükleri takmas göz sal açsndan önemli. Yine de göze su kaçyor ya da çocuunuza yüzücü gözlüü taktrmak mümkün olmuyorsa sudan çknca yüzünü ve gözlerini temiz su ile ykamak gerekir. diyor.

SPOR /OYUN ESNASINDA GÖZE DARBE

Yaz aylarnda büyük çocuklarda açk havada yaplan spor çeitleri de oldukça fazla. Bu sporlar srasnda gözlerine top, dirsek, el-trnak çarpmas gerçekleebildiinden her zaman dikkatli olmak gerekir. Bu ekildeki dorudan travmalar gözün ciddi ekilde yaralanmasna, kornea çizilmelerine, retina yrtklarna, göz içi kanamalarna ve ödemine neden olabilir. Önemsenmeyen bir darbe, o an fark edilmese de ilerleyen zamanda körlüe yol açabilir. Yaplan spora göre önlemler alnmaldr. Yüzücüler konjonktivitten korunmak için yüzücü gözlüü kullanmal ve havuzdan çknca gözlerini ykamaldr. Teniste ise hem UV koruyuculuu olan hem de darbelere dayankl gözlük kullanlmaldr. Yakn temas halinde yaplan sporlarda koruyucu darbelere dayankl bir spor gözlüü takmak bu riskleri azaltmak açsndan faydaldr. Yalnz bu gözlükler kesinlikle krlmaz deildir. çok yakn sporlarda kullanlmamas daha uygun olacaktr.

EKRANA UZUN SÜRE BAKMAK

Okullarn da tatil olmasyla çocuklar yaz aylarnda uykuya daha geç yattklarndan TV / tablet / cep telefonu vb ekrana daha uzun süre maruz kalabiliyorlar. Özellikle de Covid-19 pandemisi sürecinde evde kalan çocuklarn ekran kullanm süreleri artt. Ekrana bakarken konsantrasyon arttnda göz krpma says azalr, ekrandan yansyan s ve k ile gözlerde kuruluk oluur. Yanma, batma, acma, kanlanma, sonras ar krpma ve ovalama ihtiyac ortaya çkar. Ekran karsnda kesintisiz uzun süreli yakn çalma nedeniyle çocuklarda miyopi yaygnlat. Mavi k filtrelenmeli, çocuun yana göre kullanma süresi belirlenmeli. Ekranl alet 25 cm uzaktan tutulmal, bir oturum 25 dakikadan uzun olmamal. Arada molalar verilmelidir. Geceleri karanlkta uyumalarn salamak da gözün numarasnn hzl artmasn engeller.

Ana Sayfaya Git