Henüz savunma mekanizmalarnn tam gelimemi olmas nedeniyle hastalklara kar en dirençsiz grubun banda çocuklarn geldiini vurgulayan çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Aye Sokullu Özellikle okul, kre gibi toplu ortamlar bulac hastalklarn yaylmas için en uygun ortam hazrlyor açklamasnda bulundu.
Kalabalk ortamlarda çocuklarda en fazla virüs ve bakteri yoluyla bulaan hastalklarn görüldüünü söyleyen çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Aye Sokullu çünkü virüsler, enfekte damlacklarn havada asl kalmas ve bunlarn solunum yolu ile alnmas sonucu bir çocuktan dierine ya da bir erikinden çocua kolayca bulaabiliyor. çok kalabalk ve çocuklarn tuvalete, suya ulamnn zor olduu okullarda durum elbette daha zor. çünkü enfeksiyonlar en çok elle bulayor. Özellikle grip virüsleri plastikler, tahtalar yani çocuklarn okulda dokunduklar baz eyalarda 24 saate yakn barnabiliyorlar. En çok da damlack enfeksiyonuyla bulaan virüsler öksürme, aksrma ile havaya asl kalan tükürük parçalarnda yayor. Dolaysyla kalabalk olduunda çocuklarn bu havay solumas kolaylayor dedi.
çocuklara ders aralarnda el ykama alkanl kazandrlmal
Ellerin sk ykanmas, ortama haprma ve burun temizlii için kullanlan materyallerin braklmamas, yemekhanede bardak, çatal, kak gibi kiiye özel malzemelerin ortak kullanlmamas gibi davranlar çocua kazandrmak konusunda öretmenlere çok i dütüünü anlatan çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Aye Sokullu Özellikle el ykama alkanl çocuklarda çok zor olsa da enfeksiyona kar korunmada büyük önem tayor. Bu anlamda snflara küçük lavabolar koyulabilir ya da temizlik aralar yaplabilir. Herhangi bir enfeksiyon hastalna yakalanan çocuklarn, enfeksiyonu dier çocuklara bulatrmamalar için evde istirahat etmeleri, okula gitmemeleri en ideal önlem. Ancak hastalklarn art gösterdii k döneminde okulda olduu süre boyunca çocuun hasta olan arkadalaryla öpümemesi veya sarlmamas, hasta olan arkadann kulland materyalleri kullanmamas, okuldayken ders aralarnda ellerini ykamas konusunda alkanlk kazandrlmal uyarlarnda bulundu.
Oynamasna engel olmayn
Anne babalarn baz tutumlarna göre okulda çocuklarn enfeksiyona neden olan mikroorganizmalara duyarllnn da deiiklik gösterdiine deinen Dr. Aye Sokullu Ar koruyucu tutumlar, örnein çocuun parkta, sokakta veya bahçede oynamasna, doayla iç içe olmasna engel olmak, çocuun doann mikroorganizmalaryla tanmasn da engelliyor. Bu da çocuun o mikroorganizmalara yantnn daha düük seviyede olup daha iddetli enfeksiyon geçirmesine sebep olabiliyor. çocuk mikroorganizmalarla ne kadar erken tanrsa, okul çanda enfeksiyonlar o kadar kolay atlatabiliyor dedi.
Ebeveynler okuldaki menüleri takip etmeli
çocuun beslenme alkanlklar, hasta olduunda yaplmas gereken davran ve tutumlar ya da hasta olmadan alnan önlemlerin evde okula nazaran daha kolay olduunu belirten Anadolu Salk Merkezi çocuk Sal ve Hastalklar Uzman Dr. Aye Sokullu Ancak ebeveynler çocuklarn okuldayken göremeseler de kontrolü elden brakmamal. Okul menüleri genellikle dengeli beslenme kurallarna uyularak hazrlanmakla beraber çocuklar seçerek yediklerinden pilav-makarna ve tatllarla idare edebilirler. Menülerden haberdar olup çocukla da yakn sohbet halinde kalarak eksik gda gruplarn evde tamamlamaya dikkat etmek önemli. Aksi halde hem imanlk hem de salksz beslenme ile kar karya kalnabilir açklamasnda bulundu.
D vitamini takviyesi alnabilir
Havalarn soumasyla birlikte de özellikle darda her gün 30 dakikadan az zaman geçiren, bilgisayar ve TV önünde günde 2-3 saatten fazla kalan, yana göre fazla kilolu ve hareketsiz çocuklara, özellikle de bulu ça yaklat dönemde D vitamini destei vermenin uygun olduunu söyleyen Dr. Aye Sokullu sözlerini öyle sürdürdü: D vitamini kemik kütlesini destekledii gibi enfeksiyon direnci açsndan yararlar konusunda da çalmalar var. Dier multivitaminlerin okul çocuklarnda sürekli kullanm endikasyonu yoktur, gerekli durumlarda doktor tavsiyesi ile alnmal. Ayrca eylül ay itibariyle grip hastalna da dikkat edilmeli. nfluenza virüs Tip A ve Bnin bir önceki yl en sk görülen tiplerinden hazrlanan alar Eylül-Ocak aylar arasnda uygulanabilirse o dönemki grip salgnndan koruyucu olma olasl yüksek olur. Özellikle 6 ay-5 ya çocuklar, kronik hastal olanlar, alerjik ve astml olanlar alanmal. A 6 aydan sonra her ya grubuna uygundur