Ellerinizi Bu Rahatsızlıklardan Koruyun

Günlük yaşamın önemli birer parçası haline gelen telefon ve bilgisayar gibi insan anatomisine uygun olmayan teknolojik ürünleri uzun süreli kullanmak, ellerde sorunlara neden olabiliyor. Kireçlenme, sinir sıkışmaları, kas ve tendonlarda yorgunluk ile ortaya çıkan sorunlar iş ve sosyal yaşamı olumsuz yönde etkiliyor.

Haberler 06.09.2017 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ortopedi ve Travmatoloji Uzman Prof. Dr. Mehmet Alp, ellerde görülen rahatszlklar ve tedavileri hakknda bilgi verdi.

Yaanan sorunlar ie ve yaa göre deiebiliyor

Gün içerisinde sürekli kullanlmak zorunda kalan ellerde her ya ve cinsiyette sorunlar yaanabilmektedir. çalma hayatna bal olarak yaralanmalar yaanabilecei gibi, yan ilerlemesiyle birlikte kireçlenmeler de ortaya çkabilmektedir. çocuk, genç ve masa ba çalanlarnda ise daha çok teknolojik aletlerin ar kullanmna bal, kümülatif travma denilen birikici yaralanmalar ile kas yorgunluk hastalklar, tendon iltihaplar ve sinir skmalar görülmektedir.

Erken dönemdeki arlar önemseyin

Belli bir yan üzerindeki insanlarn hastal olarak bilinen kireçlenme aslnda 30-40l yalarda balayabilmektedir. Balar doumsal olarak gevek olan kiilerde küçük bir zorlamaya bal olarak ortaya çkan eklem uyumazlklar kireçlenmeyi tetikleyebilmektedir. Erken dönemde arlarla kendini belli eden kireçlenme, diyabet ya da tiroit gibi hastalklardan dolay da oluabilmektedir. Kadnlarda erkeklere göre daha sk karlalmaktadr. Masa banda uzun süre ve youn bilgisayar kullananlarda, temizlik ilerinde çalanlarda, fitness salonlarnda uygunsuz çalma yapanlarda, kümülatif travma bozukluklarna bal hastalklar daha fazla görülmektedir. ortamnn çalann yapsna uygun düzenlemesi, egzersiz, dinlenme aralar ve baz ar azaltc ilaçlar tedavinin ilk admlardr. Gecikmi olgular yada uygulanan tedaviye yant alnamayan durumlarda cerrahi tedavi gerekebilmektedir.

Bebeinizi tarken sakatlanmayn

Yeni anneler, Bebeimi doru tayabiliyor muyum?, Acaba düürür müyüm? kaygsyla vücudu ile birlikte ellerini de yanl kullanabilmektedir. Ba ve iaret parma kullanarak bebei tamak özellikle baparmak kökünde ciddi arlara yol açabilmektedir. Yeni anne sendromu denilen rahatszlk arnn yannda;

Baparman hareketleri esnasnda bu bölgede bir sürtünme sesi

Baparmak bölgesinde sertlik

Kstl hareket aralna neden olabilmektedir.

Özellikle skma ve nesneleri kavrama srasnda zorlanma, bebei kaldrma ve tayamama, elden düürme gibi sakarlklar yaanabilmektedir

Ayn pozisyonda uzun süre çalmayn

Modern çan en sk görülen rahatszlklarndan biri olan karpal tünel sendromu el ve el bileini fazla kullanmak zorunda olanlar ile özellikle ofis ortamnda çalanlarda görülmektedir. Marangoz, kasap, oför gibi el bileinin fazla kullanld meslek gruplar ile tenis oynayanlar veya elleriyle bulak ykayan kadnlarda sk görülen karpal tünel sendromu ofis ortamnda bilgisayar banda uzun süre çalanlar da etkilemektedir. Ofis ortamnda, sinirlerin geçtii tüneli sktracak ekilde uzun süre ayn pozisyonda çalmak karpal tünel sendromunu tetikleyebilmektedir. Ba, orta ve yüzük parmann ilk yarsnda ortaya çkan karncalanmalar poet tarken ya da gazete okurken yaanan uyumalar hastaln en sk görülen belirtilerindendir. Hafif olgularda medikal tedavi ve egzersiz ile birlikte istirahat atelinin kullanlmas cerrahiye giden süreci yavalatmaktadr.

Parmaklarnzdan gelen sesi önemseyin

Daha çok ilerleyen yala ortaya çkan tetik parmak hastal, cep telefonu ve bilgisayarlarn uzun süreli kullanm veya zorlamal açma kapama ilemleri sonras geliebilmektedir. Parmak köklerinde ar ve hareket kstlyla kendini belli eden tetik parmak rahatszlnda en önemli belirti, parmak hareketleri srasnda taklma ve aniden ses ile atlama eklinde hareketlerdir. Baz hastalarda parman çkp yerine oturduu hissi oluabilmektedir. Özellikle sabah saatlerinde parmaklar açma kapama zorluklarnn yaanmasna neden olmaktadr. Tetik parmak oluumunu yaratan nedenlerden uzak durmak, buz uygulamas ve antienflamatuar ilaçlar medikal tedavi seçeneklerindendir. Gerektiinde cerrahi tedavi uygulanabilir.

çocuunuzun yüzük ve serçe parma uyuuyorsa

Genellikle dirseklerin uzun süreli bükülü kalmasna bal olarak bölgeden geçen ulnar sinirin tünel içinde skmasyla ortaya çkan Kubital Tünel Sendromu yüzük ve serçe parmandaki uyuma ve elde güç kayb ile kendini göstermektedir. Bilgisayar, oyun konsolu veya cep telefonu banda fazla zaman geçiren 14-15 ya aras çocuklarda görülebilmektedir. Uyuma ve güç kayb fark edildiinde mutlaka doktora danlmaldr. Erken dönemde ilaç tedavisi ile genellikle olumlu yant alnmaktadr.

Ana Sayfaya Git