Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Filiz Candan Topuz bebek beklerken kaçnlmas gereken hatalar anlatt, önemli önerilerde bulundu.
ki kiilik yemek yemek
ki canlsn, 2 kat fazla yemelisin Bu cümleyi hemen her hamile kadn ailesinden veya e dosttan mutlaka duymutur. Ancak sanlann aksine hamilelik döneminde 2 kiilik yemek bebee yarar salamad gibi, annenin de fazla kilo alp doum ve sonrasnda problemler yaamasna neden olabiliyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Filiz Candan Topuz hamilelik döneminde fazladan ortalama olarak sadece 300 kaloriye ihtiyaç duyulduunun altn çizerek Önemli olan fazla deil, dengeli beslenmek diyor.
Az su içmek
Toplumdaki hatal inanlardan biri de, fazla su içilirse amnion svsnn artaca eklinde. Amnion svsn bebein idrar oluturuyor. Dolaysyla bu svnn miktarn annenin içtii su belirlemiyor. Anne iyi beslenir ve son 3 ayda istirahat etmeye özen gösterirse, bebein suyu da normal olacaktr diyen Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Filiz Candan Topuz sözlerine öyle devam ediyor: Bu nedenle bebein suyunun azald oligohidramnos ile seyreden, örnein anne karnnda gelime gerilii olan durumlarda annenin istirahati önemli. Sk kontroller ve istirahatle doumun bebek için en iyi zamanda gerçeklemesi salanabiliyor. Hamilelik döneminde en az 1,5-2 litre su içmeli. Böbreklerle ilgili bir problemi yoksa bol idrara çkarak aslnda idrar yolu enfeksiyonu olumamas için önlem de alm oluyor
Suda uzun süre kalmak
Hamilelikte deniz ve havuz suyu zarar vermese de, vücut ssn düürecek kadar uzun kalmayn. Suda en fazla 30 dakika kalmanz yeterli olacaktr. Suda fazla zaman geçirildiinde s kayb oluyor ve enfeksiyonlara, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarna zemin hazrlanyor. Ayrca ideal banyo suyu scakl 37-38 derecedir. Su ssnn 40 santigrat dereceyi geçmemesine dikkat edin.
Kirli suda yüzmek
shal, kusma, idrar yolu enfeksiyonu, konjonktivit denilen göz iltihaplanmalar, cilt enfeksiyonlar, özellikle mantar enfeksiyonu gibi enfeksiyonlara neden olabilecei için temizliinden emin olmadnz suda yüzmeyin. Bunun aksine temiz suda yüzmek ise kaslarn hemen hemen tümünü çaltrd için hamilelik döneminde önerilen egzersizler arasnda yer alyor.
Sert yatakta yatmak
Hamileliin ikinci 3 ay itibariyle, göbein büyümeye balamasyla birlikte vücudun arlk merkezi öne doru kayyor ve buna bal olarak bel ile srt arlar balyor. Toplumda bel sal için sert yatakta yatlmas gerektiine yönelik yanl bir inan var. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Filiz Candan Topuz sanlann aksine sert yatakta yatmann srt ve bel arlarna yol açtn vurgulayarak, Hamilelik döneminde bu sorun daha da iddetlenebiliyor. Bu nedenle yatldnda vücudun eklini alabilen ve bele destek veren yataklar tercih etmekte fayda var diyor.
Yüksek topuklu ayakkab giymek
Vücudun arlk merkezini deitirerek diz, kalça ve bel arlarna sebep olabilecei için yüksek topuklu ayakkablardan kaçnn. Dengeli yürüyü ve dengeli admlar için ortopedik ayakkablar tercih edin.
Kaplca havuzuna ve saunaya girmek
Kaplca suyu ile banyo yapmann sakncas yok, fakat kaplca havuzu veya sauna hamilelere önerilmiyor. Bunun nedeni ise sadece scak suyun deil ortamn da ssnn yüksek olmas nedeniyle vücut ssnda art olumas. Scan damarlarda genilemeye yol açmas sonucu düen kan basnc da baylmaya neden olabiliyor. Ayrca vücut ssnn 38,9 C üzerine çkmas, özellikle ilk 3 ayda bebein zarar görmesine yol açabiliyor. Örnein hamilelikte ilk 3 ayda ate yükselmesine, yark damak dudak gibi orta hat geliim defektlerine, kalp anomalilerine, kol ve bacaklarda geliim anomalilerine, ba ve kafa içi geliim anomalilerine ve düüklere sebep olabiliyor.
Kahve keyfini abartmak
Kafein fazla tüketilirse metabolizmay hzlandrd için çarpnt, uykusuzluk ve ilerleyen hamilelik haftalarnda mide reflüsünü artrabiliyor. Günlük güvenli tüketim dozunun 200mg/dl olduu ve bir fincan kahvede 95mg/dl olduu düünülürse, günde 1 fincandan fazla kahve içmek hamilelik döneminde bu ikayetlere neden olabiliyor. Kolal içecekler de kafein içermeleri ve gereksiz kalori saladklar için önerilmiyor. Bu hiç içemeyeceiniz anlamna gelmiyor, bir kutu kolada 50 mg kafein olduunu düünerek dikkatli tüketin.
Bitki çaylarnda ideal miktar amak
Aslnda ilaçlarn büyük bir ksmnn bitkilerden elde edildiini düünürsek, bitki çaylarnn fazla tüketilmesinin ilaç etkisi yaratacan düünmek yanl olmaz. Ancak yeterli bilimsel çalma olmamakla birlikte, hamilelikte ayn çaydan 2 fincandan fazla tüketilmesi, örnein melisa ve yasemin çaylarn içmek, ar uykuya eilim yapabiliyor. Yeil çay da youn kafein içerdii için hamilelikte günde bir fincandan fazla önerilmiyor. Özellikle hamilelikte rahim kaslmasn artrc etkileri nedeniyle adaçay, ahududu, sinameki ve fesleen çaylarndan da kaçnmak gerekiyor. Hamilelikte hlamur, kuburnu, zencefil ve papatya çaylar ise günde 1-2 fincan tüketilebilir.
Alkol ve sigara tüketmek
Aratrmalar günde 1-2 kadeh alkol tüketen kadnlarn bebeklerinde örenme, konuma ve dikkat eksiklii ile hiperaktivite gibi bozukluklarn daha sk rastlandn ortaya koyuyor. Alkolün bebein sinir hücrelerinin geliimi ve fonksiyonunu bozduu, kemik ile kkrdak hücrelerinde erken ölümlere sebep olduu düünülüyor. Bunun sonucunda da bebekte yüz anomalileri oluabiliyor. Ayrca alkol tüketiminin düük doum tartl bebek dourma ve erken doum riskini artrd tespit edilmi.
Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Cemiyeti günde 2 kadehten fazla alkol tüketimini ar alkol tüketimi olarak kabul edip, bu hamilelerin bebeklerinde fetal alkol sendromunun oluma riskinin çok yüksek olduunu belirtmiler. Bu nedenle hamilelikte özellikle ilk 3 ayda alkol tüketilmesi önerilmiyor. Hamilelikte sigara içmek de çok riskli! Öyle ki sigara içindeki kanserojen maddeler ile nikotinin bebee geçmesine yol açabiliyor. Kadn Hastalklar ve Doum Uzman Dr. Filiz Candan Topuz bunun sonucunda da erken doum, ölü doum ve bebekte gelime gerilii gibi son derece ciddi tablolar geliebildii uyarsnda bulunuyor.